اخبار داغ

هفت مرد اطلاعاتی ایران

نگاهی اجمالی به وزیران اطلاعات در جمهوری اسلامی ایران

نگاهی اجمالی به وزیران اطلاعات در جمهوری اسلامی ایران
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران که به اختصار واجا و به کارمندان آن "سربازان گمنام امام زمان (عج)"‌ گفته می شود، یکی از وزارتخانه های دولت است از زمان تشکیلش تاکنون،‌ شش نفر عهده دار وزیر اطلاعات بودند.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا  وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران که به اختصار واجا  و به کارمندان آن  "سربازان گمنام امام زمان (عج)"‌ گفته می شود، یکی از وزارتخانه های دولت است که به مسایل امنیتی می پردازد و وظیفه جمع آوری اطلاعات،‌ حفاظت اطلاعات و فعالیت های ضداطلاعاتی در داخل و خارج از ایران را برعهده دارد.

, شبکه اطلاع رسانی دانا,

وظایف این وزارتخانه بر چند محور از جمله جمع آوری اخبار، تولید و تجزیه و تحلیل اطلاعات مورد نیاز در ابعاد داخلی و خارجی، کشف توطئه های براندازی،جاسوسی و خرابکاری، و اغتشاش علیه استقلال و امنیت و تمامیت ارضی کشور ، تبیین شده است.

,

با گذشت سه دهه از تاسیس این نهاد اطلاعاتی کشور، نگاهی گذرا به قانون تاسیس وزارت اطلاعات نشان می هد که این وزارتخانه به منظور کسب و پرورش اطلاعات امنیتی و اطلاعات خارجی و حفاظت اطلاعات و ضد جاسوسی و به دست آوردن آگاهی های لازم از ‌وضعیت دشمنان داخلی و خارجی جهت پیشگیری و مقابله با توطئه‌های آنان علیه انقلاب اسلامی کشور و نظام جمهوری اسلامی ایران این وزارتخانه تشکیل شده است.

,

کسب و جمع‌آوری اخبار و تولید، تجزیه و تحلیل و طبقه‌بندی اطلاعات مورد نیاز در ابعاد داخلی و خارجی؛ کشف توطئه‌ها و فعالیت های براندازی، جاسوسی، خرابکاری و اغتشاش علیه استقلال، امنیت و تمامیت ارضیکشور و نظام جمهوری ‌اسلامی ایران؛ حراست اخبار، اطلاعات، اسناد، مدارک، تأسیسات و پرسنل وزارتخانه؛ آموزش و کمک های لازم به ارگان ها و نهادها جهت حفاظت از مدارک، اسناد و اشیایمهم آنها؛ ارائه خدمات اطلاعاتی ضروری به سازمان ها و ارگان ها و آگاه ساختن به موقع آنها نسبت به توطئه‌ها ‌و همکاری و تبادل اطلاعات و تجارب اطلاعاتی با کشورهایی که حائز صلاحیت لازم از جمله وظایف سربازان گمنام امام زمان (عج) باشند، از وظایف این وزارتخانه است.

,

البته در این راستا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز به عنوان بازوی حمایتی وزارت اطلاعات تلقی شده و با این نهاد همکاری و تعامل دارد و نیروهای خدوم آن، سربازان گمنام آقا امام زمان (عج) را در رسیدن به اهدافشان کمک می ‌کنند. حفاظت اطلاعات ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز در انجام وظایف خود با وزارت اطلاعات هماهنگ است.

,

از زمان تشکیل این وزارتخانه تاکنون،‌ شش نفر عهده دار وزیر اطلاعات بودند:

,

 

,
  1. محمدی ری شهری
,
  • محمدی ری شهری
  • , محمدی ری شهری, محمدی ری شهری,

    وی متولد 1325 است، به عنوان اولین وزیر اطلاعات در نظام جمهوری اسلامی انتخاب شد.

    ,

    ری شهری درتاریخ ششم شهریور 1366 با کسب آرای اکثریت قاطع نمایندگان مجلس شورای اسلامی به این سمت منصوب شد و از برجسته ترین اقدامات ایشان می توان به وارد زیر اشاره کرد:

    ,

    الف) تاسیس وزارت اطلاعات

    ,

    ب) برخورد قاطع با عوامل ترور و بمب گذاری و گروهک های ضدانقلاب

    ,

    ج) دستگیری جاسوسان در بخش های مختلف

    ,

    د) دستگیری باند منحرف مهدی هاشمی به فرمان بنیانگذار جمهوری اسلامی

    ,

    وی همچنین در 30 مرداد 1368 به دادستانی کل کشور منصوب شد و تا اوایل سال 1370 در این سمت خدمت کرد و سپس در تاریخ 13 دی ماه 1368 از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان دادستان ویژه روحانیت منصوب شد.

    ,

    ایشان همچنین در 15 خرداد 1374 به همراه جمعی از شخصیت های مذهبی و سیاسی، "جمعیت دفاع از ارزش های انقلاب اسلامی" را بنیان نهاد که این جمعیت در تاریخ 24 آبان 1377 ضمن بیانیه ای؛ تعطیلی موقت فعالیت های سیاسی خود را اعلام کرد.

    ,

    ری شهری در تاریخ 20 فروردین 1369 به فرمان مقام معظم رهبری به تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) منصوب شد. ایشان همچنین در انتخابات دومین دوره مجلس خبرگان رهبری نیز شرکت کرد وبه عنون نماینده استان تهران انتخاب شد.

    ,

    او همچنین در ششم اردیبهشت 1370 به سمت نماینده مقام معظم رهبری و سرپرست حجاج ایرانی منصوب شدند که در دی ماه 1388 استعفا کرد. ری شهری در حال حاضر رییس موسسه فرهنگی دارالحدیث می باشد که در تاریخ 22 آبان 1374افتتاح شده است.

    ,

     

    ,
    1. علی فلاحیان
    ,
  • علی فلاحیان
  • , علی فلاحیان, علی فلاحیان,

    وی در اول فروردین 1328 درنجف آباد اصهفهان به دنیا آمد و دانش آموخته مدرسه حقانی و تحصیلات حوزوی در سطح خارج فقه و اصول است.

    ,

    فلاحیان از مبارزین علیه رژیم پهلوی بود و با پیروزی انقلاب اسلامی به‌ دلیل ارتباطی که با شهید مظلوم آیت‌الله بهشتی داشت، به حزب جمهوری اسلامی پیوست.

    , .,

    با شروع جنگ تحمیلی به فرماندهی کل کمیته انقلاب اسلامی و سپس قائم مقام دادستان انقلاب وقت کل کشور منصوب شد. پس از آن با حکم امام و حفظ سمت اولین دادستان ویژه روحانیت شد. وی ریاست دفتر بازرسی فرماندهی کل قوا در زمان جنگ و عضویت در شورای سیاست‌گذاری صداوسیما را نیز تجربه کرد و از مؤسسین وزارت اطلاعات است که پس از مدتی قائم مقامی این وزارتخانه را بر عهده گرفت.

    , .,

    فلاحیان وزیر اطلاعات در دو دوره دولت هاشمی رفسنجانی بود و از سومین دوره فعالیت مجلس خبرگان رهبری تا به حال، نمایندگی مردم استان خوزستان را در این مجلس بر عهده دارد. مدتی نیز در شورای عالی امنیت ملی عضویت داشت. همچنین ریاست بنیاد مسکن، فرماندهی کمیته انقلاب خوزستان و حاکم شرعی دادگاه‌های انقلاب خرمشهر، آبادان، باختران و مشهد را در کارنامه خود دارد.

    , .,

    اسفند سال ۸۶ و در آستانه انتخابات مجلس هشتم، "جبهه متحد اصولگرایان مترقی" را تشکیل داد و سال ۹۱ نیز عضو شورای مرکزی "جمعیت فداییان اسلام" شد که مجدداً احیا شده است وی دانشگاه امام محمدباقر(ع) را در خوزستان احداث کرد و در سال‌های اخیر دو مجتمع فرهنگی برای آموزش علوم دینی در تهران راه‌اندازی کرده است.

    , , .,

     

    ,
    1. قربانعلی دری نجف‌آبادی
    ,
  • قربانعلی دری نجف‌آبادی
  • , قربانعلی دری نجف‌آبادی, قربانعلی دری نجف‌آبادی,

    وی که اکنون نماینده ولی فقیه در استان مرکزی وامام جمعه اراک می باشد، نماینده مجلس و رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در دوره های دوم و پنجم نیز بوده است.

    ,

    دری نجف آبادی نماینده مجلس خبرگان رهبری و برای مدتی وزیر اطلاعات در دولت اول محمد خاتمی وهمنین دادستان کل کشور بوده.

    ,

    از دیگر سمت های ایشان می توان به دبیرکل گزینیش کشور و عضویت درمجمع تشخیص مصلحت نظام و امامت جمعه موقت شهر ری اشاره کرد.

    ,

     

    ,
    1. علی یونسی
    ,
  • علی یونسی
  • , علی یونسی, علی یونسی,

    وی متولد 1330 در نهاوند است که چهارمین وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی ایران به حساب می آید.

    ,

    از دیگر سوابق یونسی می توان به رییس سازمان قضایی نیروهای مسلح، مشاور امنیتی رییس قوه قضاییه،‌ عضویت درمرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام اشاره کرد.

    ,

     

    ,
    1. غلامحسین محسنی اژه ای
    ,
  • غلامحسین محسنی اژه ای
  • , غلامحسین محسنی اژه ای, غلامحسین محسنی اژه ای,

    وی در تاریخ 23 مرداد 1384 از مجلس رای اعتماد گرفت و به عنوان وزیر اطلاعات دولت نهم شروع به کار کرد و در روز سوم مرداد 1388 از سمت خود برکنار شد.

    ,

    از دیگر سوابق ایشان می توان به مسئول گزینش وزارت اطلاعات در سال های 1363 و 1364، نماینده قوه قضاییه در وزارت اطلاعات، مسئول دادسرای امور اقتصادی تهران،‌ دادستان ویژه روحانیت، دادستان کل ویژه روحانیت، مسئول مجتمع قضایی ویژه رسیدگی به جرایم کارکنان دولت و دادستان کل کشور اشاره کرد.

    ,

     

    ,
    1. حیدر مصلحی
    ,
  • حیدر مصلحی
  • , حیدر مصلحی, حیدر مصلحی,

    وی در سال 1336 در شهررضا در استان اصفهان به دنیا آمد و دارای مدرک کارشناسی ارشد الهیات و معارف اسلامی از موسسه آموزشی امام خمینی (ره) در قم است. او همچنین تحصیلات حوزوی را تا سطح خارج فقه و اصول در حوزه هاب علمیه قم و تهران گذرانده است.

    ,

    مصلحی که از سوی احمدی نژاد به عنوان وزیر اطلاعات به مجلس معرفی شده بود توانست باکسب اکثریت آرا در تاریخ 12 شهریور 1388 به وزارت انتخاب شود.

    ,

    ایشان در 28 فروردین 1390 از این سمت استعفا داد و پس از آنکه سایت‌های متعلق به دولت دهم، از پذیرش استعفای مصلحی از وزارت اطلاعات توسط احمدی ‌نژاد خبر دادند، وی به دلیل مخالفت مقام معظم رهبری با کناره‌گیریش در وزارت اطلاعات ماندنی شد و به کار خود ادامه داد. در خرداد ۱۳۹۰، حیدر مصلحی از ترکیب اعضای شورای پول و اعتبار حذف شد.

    , ., .,

    از دیگر سوابق اجرایی ایشان می توان بهموارد زیر اشاره کرد: مسئول عقیدتی، سیاسی کمیته انقلاب اسلامی در تهران؛ مسئول سیاسی بخش خارجی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ؛ مسئول سیاسی نمایندگی حضرت امام (ره) قرارگاه کربلا سپاه ـ مناطق عملیاتی جنوب و غرب کشور؛ نمایندگی حضرت امام (ره) در قرارگاه کربلا سپاه ـ مناطق عملیاتی جنوب و غرب کشور؛ نمایندگی حضرت امام (ره) در قرارگاه خاتم سپاه ـ مناطق عملیاتی جنوب و غرب کشور؛  نماینده ولی فقیه در نیروی زمینی سپاه ـ تهران ـ سپاه پاسداران؛ نماینده ولی فقیه در نیروی مقاومت بسیج ـ تهران ـ سپاه پاسداران؛ نماینده ولی فقیه در نیروی هوایی ـ تهران ـ سپاه پاسداران  عضو شورای نمایندگان ولی فقیه در مناطق اهل سنت؛ رئیس شورای برنامه ریزی مدارس علمیه اهل سنت؛ نماینده ولی فقیه و سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه

    ,
    1. سید محمود علوی ؟ ‌؟‌ ؟
    ,
  • سید محمود علوی ؟ ‌؟‌ ؟
  • , سید محمود علوی ؟ ‌؟‌ ؟,

    حجت الاسلام والمسلمین سید محمود علوی در چهارم اردیبهشت 1333 در شهرستان لامرد در استان فارس به دنیا آمد.

    ,

    وی که دارای دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی از دانشگاه فردوسی مشهد است، عضو فعلی مجلس خبرگان رهبری و نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در دوره‌های اول، دوم، چهارم و پنجم می باشد.

    ,

    ایشان همچنین در سالهای ۶۸ تا ۷۰ معاونت نظارت و بازرسی و معاونت روابط عمومی و تبلیغات سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح را به‌ عهده گرفته بود و در سال‌های ۷۹ تا ۸۸ نیز رئیس سازمان عقیدتی، سیاسی ارتش بود

    ,

    علوی که در زمان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری یکی از اعضای ارشد ستاد انتخابات حسن روحانی بود، به عنوان وزیر اطلاعات دردولت "تدبیر وامید" در انتهای مراسم تحلیف ریاست جمهوری روحانی، طی نامهای به رییس مجلس پیشنهاد شد و باید منتظر ماند و دید که آیا ایشان می تواند رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی را کسب کند یا خیر.

    ,

     

    ]
    • برچسب ها
    • #
    • #
    • #

    به اشتراک گذاری این مطلب!

    ارسال دیدگاه