اخبار داغ

بخش دوم گفتگوی مرآت با رضا ایرانمنش:

کدام‌یک از ارگان‌های دولتی به وظایف فرهنگی خود عمل می‌کنند؟/ شهرک سینمایی دفاع مقدس به دکّان تبدیل شده است!

کدام‌یک از ارگان‌های دولتی به وظایف فرهنگی خود عمل می‌کنند؟/ شهرک سینمایی دفاع مقدس به دکّان تبدیل شده است!
بازیگر نام‌آشنای سینما و تلویزیون گفت: فیلمسازان صاحب‌سبک ما طی سال‌های اخیر همه به اصغر فرهادی تبدیل شده‌اند؛ چراکه همه‌چیز در سینما در دست بخش خصوصی است.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت، در بخش نخست گفتگو، بخشی از گلایه‌های هنرمندی که دغدغه هنر انقلاب و سینمای دفاع مقدس را دارد، از نظر گذراندید. رضا ایرانمنش معتقد است در حق سینمای دفاع مقدس جفا شده است. می‌گوید اگر دفاع مقدس در کشور دیگری اتفاق افتاده بود از آن حماسه‌ها می‌ساختند. ایرانمنش روند سقوط سینما از با آغاز دهه هشتاد قرین می‌داند و از نگاه دولتمردان به هنر و فرهنگ گلایه‌مند است. در بخش دوم گفتگو این بحث را پی می‌گیریم. بی‌درنگ شما را به مطالعه این گفتگو دعوت می‌کنیم.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, مرآت,

مرآت- در بخش نخست گفتگو اشاره کردید که نگاه رئیس‌جمهور نسبت به فرهنگ و هنر مطلوب نیست و تا زمانی که نگاه دولتمردان به هنر و فرهنگ اصلاح نشود، هنرمندان روز خوش نخواهند داشت. اگر نکته‌ای در این باب باقی مانده آن را می‌شنویم.

, مرآت- در بخش نخست گفتگو اشاره کردید که نگاه رئیس‌جمهور نسبت به فرهنگ و هنر مطلوب نیست و تا زمانی که نگاه دولتمردان به هنر و فرهنگ اصلاح نشود، هنرمندان روز خوش نخواهند داشت. اگر نکته‌ای در این باب باقی مانده آن را می‌شنویم.,

مسئولان ما با دید عالمانه و کارشناسانه به هنر و سینما نمی‌نگرند. این حقیقتا مایه تأسف است. امیدوارم اتفاقی بیفتد؛ شاید بتوانیم سینما و تلویزیون را از ورطه‌ای که در آن افتاده‌اند، نجات دهیم. البته با روندهای موجود امید چندانی به بهبود شرایط نداریم.

,

مرآت- شما پیشتر نسبت به وجود پدیده‌ای به نام «سلبریتی‌‌ها» که عمدتا افرادی کم‌سواد هستند، ابراز نگرانی کرده‌اید. به نظر می‌رسد که یک لمپنیسم به تمام‌عیار به رهبری سلبریتی‌ها به مصاف انقلاب اسلامی آمده است. ریشه مرجعیت سلبریتی‌ها چیست؟

, مرآت- شما پیشتر نسبت به وجود پدیده‌ای به نام «سلبریتی‌‌ها» که عمدتا افرادی کم‌سواد هستند، ابراز نگرانی کرده‌اید. به نظر می‌رسد که یک لمپنیسم به تمام‌عیار به رهبری سلبریتی‌ها به مصاف انقلاب اسلامی آمده است. ریشه مرجعیت سلبریتی‌ها چیست؟,

مشکل این‌جاست که ما فقط شعار می‌دهیم. مسئولان ما دائم از این دم می‌زنند که ما باید به واسطه هنر در برابر تهاجم فرهنگی بایستیم. می‌گویند ما پیشتر درگیر جنگ فیزیکی بوده‌ایم و اکنون درگیر یک جنگ نرم هستیم و باید در برابر دشمن بایستیم. در زمان جنگ فیزیکی، جوانان ما با خرج کردن گوشت و پوست و استخوانشان در برابر یک دنیا دشمن ایستادگی کردند و از ایران دفاع کردند.

,

کدام‌یک از ارگان‌های دولتی به وظایف فرهنگی خود عمل می‌کنند؟

, کدام‌یک از ارگان‌های دولتی به وظایف فرهنگی خود عمل می‌کنند؟, کدام‌یک از ارگان‌های دولتی به وظایف فرهنگی خود عمل می‌کنند؟,

نتیجه تلاش این جوانان، این شد که نگذاشتند یک سر سوزن از خاک وطنمان به دست دشمن بیفتد. در حوزه جنگ فرهنگی و جنگ نرم هم باید هزینه کرد. من می‌خواهم بدانم که کدام‌یک از ارگان‌ها و سازمان‌های دولتی که باید در حوزه هنر و فرهنگ پیشگام باشند و هزینه کنند، به درستی به وظایف خود عمل می‌کنند؟ هزینه‌کردها در حوزه فرهنگ مطمئنا باید چندین برابر شود.

,

اگر دشمنان 50 درصد از توان خود را برای مقابله با ما به کار گرفته‌اند، ما باید 100 درصد از توانمان را بکار بگیریم. با این پیش‌فرض باید پرسید تلویزیون ما واقعا چه کار فاخری را تولید کرده، در معرض دید مردم قرار داده، به واسطه آن فرهنگ‌سازی کرده و نیز مردم را تشویق کرده که آثار تلویزیونی خودمان را ببینند؟ فیلمسازان صاحب‌سبک ما طی سال‌های اخیر همه به اصغر فرهادی تبدیل شده‌اند!

,

همه‌چیز در دست بخش خصوصی است

, همه‌چیز در دست بخش خصوصی است, همه‌چیز در دست بخش خصوصی است,

علت این امر آن است که همه‌چیز در دست بخش خصوصی است؛ در چنین شرایطی، تصمیم‌گیرنده کسی است که عالمانه و کارشناسانه فکر نمی‌کند بلکه تنها به این فکر می‌کند که اکنون مردم چه می‌پسندند؟ با خود فکر می‌کنند حالا که فلان سریال ترکی طرفدار دارد باید مثل آن را بسازند! می‌گویند اصغر فرهادی چگونه اسکار گرفت؟ ما هم برویم و در همان تم فیلم بسازیم!

,

وقتی این تفکر حاکم شود، مطمئنا ما نمی‌توانیم وضعیت خوبی داشته باشیم. همه‌ اقدامات مسئولان صرفا در شعار خلاصه می‌شود و در ما عمل چیزی نمی‌بینیم. صرفا می‌گویند برای مقابله با تهاجم فرهنگی کار کنید؛ وقتی پی این حرف را می‌گیری و می‌روی که کار کنی، مدتی تو را معطل می‌کنند و آن‌قدر می‌دوانند تا خسته شوی! این است دکان و دستگاه!

,

وقتی ما کار می‌کردیم، شهرک سینمای دفاع مقدس یک بیابان بود. آن‌جا را تشکیل دادند که کارهای جنگی فاخر در آن انجام شود اما اکنون به یک مغازه تبدیل شده است! بلکه به یک دکان و دستگاه برای یک اداره خاص تبدیل شده است. ساخت کار جنگی به خودی خود آن‌قدر مشکلات هزینه‌ای و امکاناتی دارد که اصلا فیلمسازی به این سمت نمی‌رود!

,

قدرت تشویق و ترغیب را دست‌کم نگیرید

, قدرت تشویق و ترغیب را دست‌کم نگیرید, قدرت تشویق و ترغیب را دست‌کم نگیرید,

باید به فیلم‌های جنگی سوبسید تعلق بگیرد و شرایط ویژه فیلمساز درنظر گرفته شود. من به خاطر دارم که در سال‌های 72 و 73 یکی از مسئولان حوزه هنری اعلام کرد که این نهاد به هر فیلمسازی که یک یا سکانس جنگی را در فیلمش بگنجاند، 10 یا 20 میلیون تومان کمک بلاعوض می‌کند. تشویق و ترغیب در جهت یک حرکت فرهنگی بسیار مهم است؛ به همین خاطر هم بود که در آن زمان فیلمسازان بیشتری به سوژه‌های جنگی می‌پرداختند.

,

من فکر نمی‌کردم روزی به این وضعیت دچار شویم و وضع از دهه هفتاد هم بدتر شود. آن زمان می‌گفتند اگر هرکسی بخواهد فیلم جنگی بسازد، کیفیت فیلم‌ها کاهش پیدا می‌کند اما من می‌گویم کاش به همان روزها و همان شرایط برگردیم. در گذشته ضعیف کار می‌کردند اما کار می‌کردند. ببینید به کجا رسیده‌ایم.

,

مرآت-  عالی‌ترین مقام سیاسی ایران به تازگی بیانیه‌ای را موسوم به بیانیه گام دوم انقلاب صادر کرده است. شبکه‌های مختلف خارجی به تفصیل به این موضوع پرداختند و افراد زیادی در سراسر جهان در این‌باره اظهارنظر کردند اما در ایران احدی از جامعه هنری واکنشی نسبت به این موضوع نشان نداد و حتی مخالفت خود را ابراز نکرد. معنای این حجم از خنثی بودن چیست؟

, مرآت-  عالی‌ترین مقام سیاسی ایران به تازگی بیانیه‌ای را موسوم به بیانیه گام دوم انقلاب صادر کرده است. شبکه‌های مختلف خارجی به تفصیل به این موضوع پرداختند و افراد زیادی در سراسر جهان در این‌باره اظهارنظر کردند اما در ایران احدی از جامعه هنری واکنشی نسبت به این موضوع نشان نداد و حتی مخالفت خود را ابراز نکرد. معنای این حجم از خنثی بودن چیست؟,

وقتی جامعه هنری می‌بیند که هیچ حمایتی از آثار فاخر انقلابی نمی‌شود، این وضعیت طبیعی است. بگذارید سوالی بپرسم. وقتی ما تولیدات کافی در حوزه دفاع مقدس نداریم، برگزاری جشنواره دفاع مقدس چه لزومی دارد؟ چرا باید خرج کنیم و از با فیلم‌های سال‌های گذشته جشنواره مقاومت و دفاع مقدس برگزار کنیم؟ چه اثری برای ارائه داریم؟

,

باید اوضاع را سامان داد

, باید اوضاع را سامان داد, باید اوضاع را سامان داد,

در چنین شرایط مطمئنا اهل هنر پا پس می‌کشند و نسبت به وقایع، عکس‌العمل نشان نمی‌دهند. زمانی که حرکتی فرهنگی از سوی دولتمردان صورت بگیرد مطمئنا اهل هنر ما عکس‌العمل نشان می‌دهند. باید و می‌شود به اوضاع سامان داد. باید کارشناسی شود و اهل فن وارد ماجرا شوند. اگر میان نظام و نظامِ فرهنگی ارتباطی صمیمانه شکل بگیرد، این بی‌واکنشی‌ها تکرار نخواهد شد.

,

مرآت- آقای ایرانمنش! به عنوان پرسش پایانی بفرمایید که این روزها حالتان چطور است و آیا در آینده نزدیک شما را در یک اثر جدی و در قاب تلویزیون خواهیم دید؟

, مرآت- آقای ایرانمنش! به عنوان پرسش پایانی بفرمایید که این روزها حالتان چطور است و آیا در آینده نزدیک شما را در یک اثر جدی و در قاب تلویزیون خواهیم دید؟,

خدا را شکر حالم خوب است. کاری از آقای سهیلی کلید خورده است که یکی از نقش‌های آن را من بازی می‌کنم. ساخت یک سریال هم در اصفهان برای شبکه نمایش خانکی طرح‌ریزی شده است که اگر خدا بخواهد پس از نوروز کارگردانی آن را آغاز می‌کنم. بسیاری از دوستان هم‌دوره ما دچار بیکاری شده‌اند؛ من هم جزو آن‌ها هستم. امیدوارم فرصتی فراهم شود تا ما هم در کنار چهره‌های جدید کار کنیم.

,

مرآت- بابت وقت ارزشمندی که در اختیارم قرار دادید سپاسگزارم.

, مرآت- بابت وقت ارزشمندی که در اختیارم قرار دادید سپاسگزارم.,

من هم از شما و همکارانتان تشکر می‌کنم.

,

انتهای پیام/ 

]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه