380 زندانی در زندان تبریز کار می کنند و حقوق میگیرند
علی استادی، مدیر زندان تبریز با بیان اینکه 3.53 درصد زندانیان را زنان و 96.48 درصد را مردان تشکیل می دهند، گفت: با تامین اعتبارات و ساخت سریع زندان جدید تبریز، قطعا زندان تبریز منتقل خواهد شد زیرا زندان فعلی جوابگوی تعداد زندانیان موجود نیست.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا، "علی استادی" در گفتگو با خبرنگار اجتماعی آناج با بیان اینکه 3.53 درصد زندانیان را زنان و 96.48 درصد را مردان تشکیل می دهند، اظهار کرد: از نظر درصد کل زندان 39.62 درصد از زندانیان به جرم مواد مخدر و روان گردان، 23.85 درصد به جرم سرقت و ربودن مال غیر، 12.81 درصد به جرایم علیه اشخاص، 6.69 درصد به جرایم علیه اموال و مالکیت، 6.88 درصد جرایم علیه منافی عفت و اخلاق عمومی، 2.99 درصد جرایم جعل و تزویر زندانی هستند و 6.91 درصد زندانیان سایر هستند. بنابراین بیشترین جرمی که زندانیان به آن مرتکب شده اند در رابطه با مواد مخدر و روان گردان ها هستند.
وی با اشاره به اینکه میزان جرم قتل در بین زنان کمتر است و کمتر از یک درصد زندانیان را تشکیل می دهد. معمولا کسانی که مرتکب قتل شده اند همراه با روابط نامشروع یا سرقت است.
,
,
, ,
,
وی در خصوص کودکان مادران زندانی گفت: اگر مادر بارداری زندانی باشد، طبق آیین نامه ی سازمان زندان ها در داخل زندان تحت نظر پزشک و پرستار زن و ماما و متخصص که در زندان حضور دارند، قرار می گیرند و حتی نحوه ی تغذیه و نوع غذاهایشان نیز متفاوت است. اگر محکومیت مادر زیاد باشد او تا دو سالگی می تواند کودکش را نزد خود در زندان نگه دارد. علاوه بر این اگر اگر مادری وارد زندان شود در حالی که فرزندی زیر دو سال داشته باشد، بر اساس تبصره یک ماده 69 آیین نامه سازمان زندان ها، می تواند فرزندش را نیز با خود به زندان بیاورد و تا دو سالگی او را نزد خود نگه دارد.
مدیر زندان تبریز افزود: به لحاظ مشکلات روانشناسی که کودکان را تهدید می کند امکان نگهداری کودکان بالای دو سال در زندان وجود ندارد و اگر در بیرون از زندان کسی نباشد که از او نگهداری کند، ما طبق قانون کودک را به بهزیستی تحویل می دهیم .
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا این امکان وجود ندارد که زنان باردار دوران بارداری و زایمان و غیره را بیرون از زندان باشند؟، خاطرنشان کرد: این بستگیی به جرم زندانیان دارد. اگر جرمشان به گونه ای باشد که قاضی بتواند با اخذ سند و قرار تامین آن ها را آزاد کند، قطعا این کار را انجام می دهد. اما در مورد برخی جرم ها مثل جرم قتل، این امکان وجود ندارد و در داخل زندان تحت نظر پزشک و خدمات درمانی قرار می گیرد.
,
,
,
,
, ,
,
وی گفت: این کودکان (بعد از دو سالگی) معمولا پدر و مادر دارند اما چنانچه ثابت شود آن ها پدر یا مادر یا پذیرش و صلاحیت نگهداری برای طفل، ندارند، آن ها را به بهزیستی تحویل می دهیم. کودک قطعا مال پدر و مادرش می باشد اما گاه این بچه ها حاصل رابطه ی نامشروع هستند و مشخص نیست که چه کسی پدر کودک است. در ایین صورت اگر مادر پذیرش کند، حق نگهداری کودک با اوست اما اگر مادر پذیرش نکند طبق قانون از طریق بهزیستی می توان کودک را به سایر افراد برای نگهداری واگذار کرد.
زندان کنونی تبریز جوایگوی تعداد زندانیان موجود نیست
استادی در خصوص انتقال زندان تبریز به خارج از شهر اعلام کرد: البته انتقال زندان به خارج شهر انجام می گیرد و جای آن نیز مشخص است. زندان در حال تلاش برای فراهم کردن شرایط لازم برای انتقال است. زندان از نظر عمرانی 20 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و با تامین اعتبارات و ساخت سریع زندان، قطعا زندان تبریز منتقل خواهد شد زیرا زندان فعلی جوابگوی تعداد زندانیان موجود نیست، پیمانکار پروژه انتقال قرارگاه خاتم الانبیاست و اگر طبق قرار داد پیش رود و اعتبارات به موقع تامین شود، انشاءالله در ظرف 18 ماه فاز اول آماده می شود.
رویکرد زندان رویکرد اصلاحی و تربیتی است
وی در خصوص فعالیت های جانبی زندان مثل آموزش مهارت های خاص به زندانیان گفت: شاید عده ای تصور می کنند زندانی را در زندان بدون هیچ اقدامی نگه می دارند تا دوران محکومیتش به سر آید در حالی که رویکرد زندان رویکرد اصلاحی و تربیتی است.
ما برای زندانیان در پنج مقوله برنامه ی مدون داریم که از زمان پذیرش تا خروج از زندان و حتی بعد از آن نیز اجرا می شود. از جمله این برنامه ها رسیدگی به وضعیت جسمانی زندانیان است، زندانیان معتاد جهت سم زدایی به قرنطینه مواد مخدر می روند و زندانیان جرایم عمومی در قرنطینه جرام عمومی تحت نظر پزشک و پرستار مستقر بیماری یابی می شوند که اگر دارای بیماری قابل درمان باشند همانجا درمان می شوند و اگر بیماری شان آنجا قابل درمان نباشد به بیمارستان 23 تخت خوابی زندان که مجهز به اورژانس شبانه روزی است، منتقل می شود.
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
, ,
,
مدیر زندان تبریز افزود: برنامه دوم بررسی مشکلات روانی زندانیان است که در این رابطه کلینیک روانشناختی زندان مجهز است و زندانیان دارای مشکلات روانی به متخصص و روانشناس این کلینیک معرفی می شوند. معتادانی که خود تمایل به ترک دارند می توانند بدون دارو در بخش بند پاک تحت نظر گروه درمانی اعتیاد خود را ترک کنند و کسانی که بخواهند با دارو ترک کنند به بخش متادون درمانی زندان منتقل شده و تحت نظر پزشک متخصص و اکیپی که متشکل از پرستار و روانشناس است، اعتیاد خود را با داروی متادون ترک می کنند.
وی خاطرنشان کرد: برنامه ی سوم رفتار درمانی و تغییر رفتار زندانیان است. درواقع متخصصان و روانشناسان حاضر در زندان، زندانیانی را که مشکل روانی دارند و مرتکب تکرار جرم می شوند تحت نظر قرار می دهند و ضمن انجام انواع تست های روانشناسی کلاس هایی در رابطه با مهارت های زندگی برایشان برگزار می کنند.
زندانیان زیر 60 سال بی سواد به اجبار باید در کلاس های سوادآموزی شرکت کنند
وی ادامه داد: پس از رفع مسائل روانی کارهای فرهنگی روی زندانیان انجام می گیرد. اقدامات فرهنگی زندان خیلی متنوع است. مثلا زندانیانی که بی سواد یا کم سواد هستند می توانند در مدرسه ی مصوب زندان آموزش دیده و حتی از کلاس های غیرحضوری دانشگاه پیام نور نیز استفاده کنند. جالب است بدانید که در حال حاضر 13 نفر از زندانیان دانشجوی مقطع کاردانی و کارشناسی هستند و در داخل زندان مطالعه می کنند و در زمان امتحان اگر واجد شرایط مرخصی باشند، در امتحان هایشان شرکت می کنند و اگر واجد شرایط مرخصی نباشند تحت الحفظ مامورین زندان به دانشگاه اعزام و امتحان می دهند، زندانیان زیر 60 سال بی سواد به اجبار باید در کلاس های سوادآموزی شرکت کنند.
برگزاری مراسم عزاداری در زندان تبریز توسط زندانیان
استادی گفت: از جمله برنامه های فرهنگی دیگر برگزاری مراسم و هیئت های عزاداری است. زندان هیئتی به نام هیئت محبان اهل بیت علیهم السلام دارد و 16 هیئت مستقل در داخل زندان فعالیت دارند که حتی هیئت گردان ها نیز از زندانیان هستند.
حفظ قرآن توسط زندانیان
وی اعلام کرد: قرآن آموزشی زندانیان نیز از فعالیت های شاخص است و حدود 270 نفر از زندانیان موفق به حفظ یک تا پنج جزء قرآن شده اند. این یک کار فوق العاده است و به نظرم در کل زندان های کشور و حتی دانشگاه های کشور به سختی می توان به چنین آماری دست یافت. آقای دادستان و مدیر عامل محترم انجمن حمایت از زندانیان در این رابطه کمک های زیادی به ما کردند. مثلا آن ها هشت مربی قرآی از طریق دادستانی به ما معرفی و هزینه های آن را نیز از طریق دادستانی تامین کردند. علاوه بر مربیان قرآنی 13 روحانی نیز داریم که در مباحث فرهنگی با ما همکاری می کنند و تمامی نماز های روزانه زندان به جماعت خوانده می شود.
اشتغال 380 زندانی در داخل زندان
وی با بیان اینکه اقدامات فرهنگی که در زندان انجام می گیرد در تغییر رفتار زندانیان به ما کمک می کند، خاطرنشان کرد: از اقدامات فرهنگی دیگر بحث اشتغال و حرفه آموزی زندانیان است. در رابطه ببا اشتغال ما 5 کارگاه داخل زندان داریم که حدود 380 نفر از زندانیان در کارگاه های زندان در پنج رشته (قالیبافی، کفاشی، آهنگری، پارچه بافی و جوراب بافی) مشغول به کار هستند و طبق قانون کار حقوق می گیرند. علاوه بر این بنیاد تعاون زندان در زمینه اشتغال زندانیان سرمایه گذاری کرده است.
مدیر زندان تبریز افزود: در داخل بند ها نیز اشتغال در زمینه ساخت صنایع دستی و آموزش آن برای تمام زندانیان فراهم است و حدود یک سوم زندانیان مشغول به کار هستند. البته لازم به ذکر است که در جهت اشتغال زندانیان هیچ اجباری وجود ندارد و آن ها طبق میل خود مشغول به کار می شوند.
صدور 267 مدرک تحصیلی در سال 93 برای زندانیان تبریز
وی یادآور شد: در زمینه 28 رشته ی فنی حرفه ای مربیان زبده در داخل زندان مستقر هستند. در زندان بخشی وجود دارد که از طریق سازمان فنی حرفه ای اداره می شود. طبق آمار سال جاری 267 مدرک تحصیلی برای زندانیان صادر شده است. مدرک فنی حرفه ای صادر شده مزایایی دارد و زندانیان می توانند پس از آزادی از طریق مراقبت پس از خروج، از وام های خود اشتغالی و غیره بهره مند شوند.
وی گفت: برنامه ای که برای بعد از آزادی زندانیان داریم از این قرار است که اداره ای به نام مراقبت بعد از خروج زندانی، وابسته به اداره کل زندان های استان، فعال است. دو ماه قبل از آزادی زندانی پرونده ای برای وی تشکیل داده و آن ها را به مراقبت بعد از خروج معرفی می کنیم و آن ها یا وام خوداشتغالی تا سقف 20 میلیون تومان بدون سود دریافت می کنند و یا به برخی از ادارت و سازمان ها جهت اشتغال معرفی می شوند.اجرای این طرح در راستای کاهش بازگشت زندانیان به زندان است.
زندانیان تبریز کمتر از یک سوم زندانیان شیراز است
استادی در خصوص آمار زندانیان آزاد شده در سال 93 اعلام کرد:به همت دستگاه قضائی استان، همکاران بنده در زندان، پلیس سطح شهر و نیروی انتظامی، استان ما از لحاظ فراوانی جرم در بین کلانشهرها تمیزترین استان هاست. زندانیان تبریز کمتر از یک سوم زندانیان شیراز است و این درحالی است که جمعیت شیراز خیلی کمتر از تبریز است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا اعلام می کنید که عفو رهبری شامل چه تعداد زندانی در استان می شود؟، گفت:عفو دو نوع است؛ عفو عمومی که توسط مقام معظم رهبری و طبق ضوابط و مقررات اعلام می شود و به دستور رهبر تعدادی از زندانیان را طی شرایطی عفو می کنند. نوع دیگر عفو از طریق زندان و دادگاه هاست که شامل حال زندانیان خاصی می شود که خطراتی برای جامعه ندارند لذا از طرف کمیسیون عفو استان به کمیسیون عفو کشور پیشنهاد می شوند و در مناسبت های مختلف با اعلام حضرت آقا عفو می شوند.
وی در خصوص مرجع و نهادی برای کمک به آزادی زندانیان غیرعمد مثل جرایم مهریه اظهار کرد:در این رابطه دو سه سازمان با ما همکاری می کنند اما در مورد آزادی زندانیان ستاد دیه ی کشور فعال است. بدین صورت که زندانیان جرایم غیر عمد به ستاد دیه ی کشور معرفی می شوند و اگر شرایط لازم را دارا باشند، پرونده ای برای آن ها تشکیل می دهند سپس ستاد دیه استان به صورت هیئت امنایی پرونده مجرم غیر عمد را بررسی و آن را به ستاد دیه ی کشور ارسال می کنند. این دیه ها یا از طریق اعتبارات دولتی و یا از طریق منابع جشن های گلریزانی که در سطح جامعه برگزار می شود، سال جاری 89 نفر دارای جرایم غیرعمد از طریق ستاد دیه استان آزاد شده اند.
مدیر زندان تبریز در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه گاه برخی زندانیان به خاطر مبالغ ناچیز مثلا 600 هزارتومان زندانی شده اند؛ آیا باز هم چنین زندانیانی در زندان تبریز وجود دارد؟، بیان کرد: خوشبختانه الان چنین زندانی نداریم، خیلی کم پیش می آید که چنین افرادی در زندان بمانند و حداقل همکاران خودمان سعی می کنند هرچه زودتر به این افراد کمک کنند تا از زندان آزاد شوند. علاوه بر این ضمن کمک های خیّران، ستاد دیه نیز به خوبی فعالیت می کند. همین الان من شماره تلفن چند خیّر را دارم و اگر ببینم یک زندانی واقعا به خاطر مبلغ ناچیز زندانی شده سریعا با این خیّران تماس می گیرم که برای آزادی آنان کمک کنند. چنین افرادی را حتی در صورت داشتن برخی جرایم غیر عمد نیز می توانیم آزاد کنیم.
وی افزود: همکاران ما در واحد مددکاری زندان گروهی به نام گروه "اخذ رضایت" تشکیل داده اند. وظیفه ی این گروه این است که از طریق ستاد دیه یا اخذ رضایت از شاکی و غیره زندانیان واجد شرایط را آزاد کنند. اکیپی نیز متشکل از همکاران مددکار و روحانیون زندان وجود دارد که جهت اخذ رضایت برای زندانیان قتل که برای جامعه خطرناک نیستند، تلاش می کنند که الحمدالله فوق العاده در این زمینه موفق هستند و از ابتدای سال 92 تا الان برای 44 زندانی محکوم به قصاص رضایت گرفته اند و اکثر آن ها آزاد شده و برخی هم که شرایط خاصی داشتند محکومیت آن ها از قصاص به حبس تبدیل شده است.
وی ادامه داد: اخیراً دو سه نفر از زندانیان دارای جرم سنگین را آزاد کرده ایم که از 15 سال و 24 سال و 27 سال پیش اینجا زندانی بودند و روز پنجشنبه آزاد شدند. این اقدام شاخص سازمان زندان ها را نیز برآنداشته است تا زندان های دیگر را نیز جهت تلاش برای انجام چنین اقدامات و فعالیت هایی سوق دهد.
استادی اظهار کرد: قانون هیچ گاه این اجازه را به ما نمی دهد که کسی را دائم العمر زندانی کنیم. جرایم و قوانین مشخص است و هر جرمی قانون و مجازات خاص خود را دارد. لذا هربار که کسی جرمی را مرتکب می شود به ازای همان جرم مجازات می شود اما فقط زندان نیست که باید در کاهش تکرار جرم ها تلاش کند بلکه نهادهای دیگر نیز مسئولیت دارند. مثلا همه می دانند که وضعیت اقتصادی جامعه در بروز چنین مشکلاتی تاثیرگذار است. یا مثلا ارگان های دیگر باید برای افراد فرصت اشتغال ایجاد کنند چرا که بیکاری نیز جوانان را به هنجارشکنی و قانون شکنی و انجام چنین جرایمی سوق می دهد، در استان ما 14 درصد بازگشت مجدد زندانی وجود دارد که خوشبختانه آمار خوبی است و نسبت به استان های دیگر کمتر است.
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
ارسال دیدگاه