گزارشی به بهانه حلول ماه میهمانی خدا
«رمضان» سفرهای به وسعت بخشندگی خداوند/بایدها و نبایدهای روزهداری در ماه میهمانی خدا
شایستهها و نبایستههای تغذیه، سختی روزه بواسطه شدت گرما و طولانی بودن روز را کاملاً حل و قابل تحمل میکند و موجب تضمین سلامتی و سمزدایی ناشی از سوءتغذیههای گذشته بدن میشود.
[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از بلاغ، کمکم شمیم ماه مبارک رمضان هم از راه رسید و همه آفریدههای خداوند را به ضیافت عشق دعوت میکند.
,
شبکه اطلاع رسانی راه دانا,
بلاغ,
سفرهای که به وسعت بخشندگی خداوند پهنشده و اگر لایق باشیم، دعوت صاحبخانه را لبیک میگوییم و ریزهخوار این خانه پرنعمت الهی میشویم.
بهترین ماه برای بهترین نوع بندگی
میگویند مهمان حبیب خداست و چه لذتی بیش از اینکه دوست و همنشین خالقت باشی، خالقی که عاشق بندگانش است و در آیه 31 قرآن کریم میفرماید: «قُلْ إِنْ کنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِی یحْبِبْکمُ اللَّهُ وَیغْفِرْ لَکمْ ذُنُوبَکمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ» «بگو اگر خدا را دوست دارید از من پیروی کنید تا خدادوستتان بدارد و گناهان شمارا بر شما ببخشاید و خداوند آمرزنده مهربان است»
رمضان یک تحول است، تحولی از خویش بهسوی او، از منیت به آدمیت، از انسانی بودن به خدایی شدن و آسمانی شدن.
گویا در رمضان گمشدههای درون خود را پیدا میکنیم، میفهمیم که هستیم و برای چه آفریده شدیم و میفهمیم برای چه اشرف مخلوقات نامگرفتهایم.
به مرحمت و بخشش خداوند در این روزها و شبهای ماه مبارک رمضان وزنههای سربی معصیت و دنیاخواهی که زمینگیرمان کرده و حس پرواز در ملکوت خدا را از ما گرفته باز میشود، ولی مشکل اینجاست که بعضی از ما پرواز کردن را فراموش کردهایم، اما نباید ناامید بود.
خداوند گفته هر که هستی و هر چه هستی من هستم و ما از رگ گردن به شما نزدیکتریم- «نحن اقرب الیه من حبل الورید» - امسال هم خداوند قبولمان کرد چرا که خدای رحمان رمضان را به ما داد و از سرگردانی و پریشانی رهاییمان بخشید.
ماه رمضان از منظر روایات
حجتالاسلام حبیبالله رمضانی در گفتوگو با خبرنگار ما، اظهار کرد: واژه رمضان در لغت از «رمضاء» به معنای شدت حرارت گرفتهشده و به معنای سوزانیدن است.
وی افزود: پیامبر مکرم اسلام (ص) هم در این خصوص فرموده است: «ماه رمضان به این نام خواندهشده است، زیرا گناهان را میسوزاند.»
مدیر اداره تبلیغات اسلامی سیمرغ با اشاره به اینکه نام ماه مبارک رمضان در قرآن هم آمده است، تصریح کرد: این ماه در روایات اسلامی ماه خدا و مهمانی امت پیامبر اکرم (ص) است.
وی ادامه داد: پیامبر اکرم در این خصوص میفرماید: «ماه رجب ماه خدا، ماه شعبان ماه من و ماه رمضان ماه امت من است.»
ماه نزول کتاب هدایت و سعادت
رمضانی بابیان اینکه ماه رمضان به جهت نزول قرآن کریم در آن و ویژگیهای منحصربهفردی دارد، اظهار کرد: خداوند در این خصوص میفرماید ماه رمضان ماهی است که قرآن برای هدایت انسانها در آن نازلشده است.
وی افزود: از فضائل این ماه میتوان به برترین ماه سال بودن، نزول کتاب آسمانی و توفیق روزه اشاره کرد.
مدیر اداره تبلیغات اسلامی سیمرغ با اشاره به اینکه تقویت تقوا، پرهیزکاری و اخلاص، مانع عذاب دنیوی و اخروی، آرامش روان و جسم، جلوگیری از نفوذ شیطان، مساوات بین غنی و فقیر و احیاء فضائل اخلاقی از فواید و فضائل روزه است، تصریح کرد: روزهداری به روح، روان، قلب و دل آرامش اهدا کرده و باعث سلامتی و تندرستی جسم همچنین تقویت اراده میشود.
وی ادامه داد: انسان روزهدار هنگام گرسنگی و تشنگی به یاد فقرا و بینوایان میافتد و درنتیجه به کمک آنها میشتابد.
امتیازات ماه مبارک رمضان
رمضانی بابیان اینکه نبی مکرم اسلام چهار امتیاز برای فرد روزهدار برشمرد، اظهار کرد: نظر لطف خداوند، طلب مغفرت فرشتگان، زینت بهشت و آمرزش گناهان ازجمله این امتیازات است.
وی افزود: پیامبر مکرم اسلام در مورد عظمت ماه رمضان میفرماید: «اگر بنده ارزش ماه رمضان را میدانست، آرزو میکرد که سراسر سال رمضان باشد.»
این کارشناس دینی با اشاره به اینکه برای حفظ آثار و برکات ماه مبارک رمضان در مرحله اول باید بکوشیم تا روزه ما واقعی و کامل باشد، تصریح کرد: آنگاه اثر آن تا سال آینده، بلکه تا همیشه باقی میماند.
وی ادامه داد: در احادیث و آثار بزرگان نقلشده هرگاه شخصی روزهدار است پس باید گوش، چشمش و سایر اعضای بدنش هم از حرام به دور باشد.
وظایف روزهداران
رمضانی بابیان اینکه ازجمله وظایف روزهداران در این ماه دعا و نیایش، توبه و آمرزشخواهی، تلاوت قرآن، عبادت و بندگی در قالب نماز، رسیدگی به محرومان، صله ارحام و دوری از گناه است، اظهار کرد: رمضان ماه آمرزش و بازگشت است و هر انسانی در این ماه فرصت دارد با روزه جان خود را شستوشو دهد و در خلوت سحرها با توبه و استغفار روح خویش را جلا بخشد.
وی در پایان گفت: یکی از نمونههای دوری از گناهان در ماه مبارک رمضان حفظ زبان است و رسول خدا(ص) هم در این خصوص میفرماید: روزهدار در عبادت و بندگی خداست، اگرچه خوابیده باشد تا زمانی که غیبت مسلمانی را نکند.
چند توصیه پزشکی
روزهداری علاوه بر فواید بسیار زیاد روحی و معنوی، نقش مؤثری بر سلامت نیز دارد.
در اغلب بیماریهایی، که با عادات غلط غذایی و چاقی در ارتباط هستند، روزهداری مفید است.
همچنین در طول این ماه دستگاه گوارش استراحت کرده و عملکرد آن پس از روزهداری بهبود مییابد.
کارشناس ارشد تغذیه و رژیمدرمانی در گفتوگو با خبرنگار ما، اظهار کرد: مطالعات متعدد نقش مؤثر روزهداری را در بهبود بیماریهای مختلف ازجمله چربی خون بالا و پرفشاری خون، نشان دادهاند.
وی افزود: در صورت رعایت اصول تغذیه صحیح در این ماه، با سوزانده شدن چربیهای اضافی بدن و کاهش وزن اضافی، سطح سلامتی فرد افزایش مییابد چراکه چاقی و اضافهوزن منشأ بسیاری از بیماریهای غیر واگیردار میباشند.
تغذیه صحیح در وعده سحری
فرنوش نقاشیان بابیان اینکه تغذیهٔ صحیح در ماه مبارک رمضان مانند سایر اوقات، به معنی رعایت تنوع و تعادل در برنامهٔ غذایی است، تصریح کرد: "تنوع" به معنی استفاده از گروههای غذایی اصلی شامل نان و غلات، شیر و مواد لبنی، سبزیها، میوهها و گروه گوشت و جایگزینهای آن؛ و "تعادل" به این معنا که از همهٔ گروههای غذایی به مقدار کافی مصرفشده و از کم خوری و پرخوری پرهیز شود.
وی ادامه داد: وعدهٔ غذایی سحر از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است چراکه تأمینکننده انرژی برای ادامه روز میباشد، و مصرف نکردن وعده سحری منجر به کاهش سطح انرژی بدن، بیحالی و خستگی در طول روز، کمآبی و بروز سردرد، افت قند خون و همچنین به هم ریختن تعادل اسید معده و بروز معده درد و سوزش سر دل خواهد شد.
کارشناس ارشد تغذیه و رژیمدرمانی با اشاره به اینکه افرادی که سحری نمیخورند در وعده افطار بسیار گرسنه بوده و بیشازحد غذا میل میکنند، تأکید کرد: همین مسئله منجر بهاضافه وزن و چاقی خواهد شد.
وی افزود: پرخوری و مصرف غذاهای دیرهضم در زمان افطار منجر به کاهش اشتهاء برای وعده سحر نیز میگردد، ویژگیهای وعده سحری مانند وعده نهار در نظر گرفته میشود و بهتر است در وعده سحر از غذاهای دیرهضم مانند کربوهیدراتهای پیچیده و منابع فیبر مانند غلات سبوسدار و حبوبات استفاده شود.
نقاشیان بابیان اینکه مصرف انواع سبزیجات در این وعده برای تأمین آب، مواد معدنی و ویتامینها و جلوگیری از تشنگی و بروز یبوست اهمیت بسیار زیادی دارد، اظهار کرد: مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمیشود چون با ترشح ناگهانی انسولین، قند خون وارد سلولها شده و درنتیجه منجر به افت قند در ساعتهای ابتدایی روز و تشدید گرسنگی و تشنگی میگردد.
وی ادامه داد: مصرف غذاهای پرگوشت، پرچرب و ادویهدار در وعده سحر هم باعث احساس تشنگی در طول روز میشود، مصرف نمک مانند غذاهای شور، ترشیها یا انواع فست فودها هم منجر به افزایش تشنگی در طول روز میشود.
کارشناس ارشد تغذیه و رژیمدرمانی با اشاره به اینکه مصرف دوغ (به علت نمک و چربی)، انواع نوشیدنیهای شیرین، کافئین، نوشیدنیهای گازدار و یا چای به مقدار زیاد (مخصوصاً چای پررنگ) به علت تحریک تشنگی در وعده سحری توصیه نمیشود، تصریح کرد: غذاهایی مانند سوپهای آبکی، آشهای کم حبوبات، انواع چلوخورشت و پلوهای مخلوط با سبزیجات و حبوبات (مانند لوبیاپلو، عدسپلو) به همراه مقادیر مناسبی از مرغ، ماهی یا گوشت به همراه سالاد و ماست غذاهای مناسبی برای وعده سحر هستند.
تغذیه صحیح در وعده افطار
وی افزود: بهترین رژیم برای باز کردن روزه مصرف مایعات ولرم همراه با قندهای ساده طبیعی است.
نقاشیان بابیان اینکه آب جوش به همراه 2-3 عدد خرما، شیر گرم به همراه یک قاشق عسل، چای کمرنگ و تازهدم به همراه خرما، کشمش، توت خشک و سپس مصرف کمی نان و پنیر و گردو یا سبزیخوردن، سوپ آبکی، چای کمرنگ، شیر گرم، فرنی، شیر برنج و حلیم کمروغن هم میتواند در آغاز افطار مناسب باشد، اظهار کرد: مصرف غذای سرد، نوشیدنیهای سرد و گازدار و نیز غذاهای پرچرب و حجیم در زمان افطار منجر به بروز سوء هاضمه خواهد شد همچنین افراط در مصرف قندهای ساده مانند قند، شکر، شیرینیجات، زولبیا و بامیه منجر به افزایش وزن و نیز افزایش چربیهای خون میشود.
کارشناس ارشد تغذیه و رژیمدرمانی با اشاره به اینکه مصرف تمام گروههای غذایی مانند نان و برنج، گوشتها، انواع سبزیجات و لبنیات در وعده شام ضروری است، تصریح کرد: برنج٬ خورشت کمچرب٬ سالاد و ماست ترکیبی مناسب برای شام محسوب میشود.
وی افزود: پس از شام و جهت رفع تشنگی میتوان از آب، چای کمرنگ، انواع میوهها مانند هندوانه و مرکبات استفاده کرد همچنین مصرف بیشازحد مغز دانهها و تنقلات منجر به سیری بیشازحد و کاهش اشتهاء در وعده سحر خواهد شد.
راهکار های جلوگیری از بروز تشنگی
نقاشیان خاطرنشان کرد: عدم مصرف شیرینیجات و قندهای ساده، مصرف سبزیجات، سالاد و انواع میوهها مانند هندوانه و مرکبات، خودداری از مصرف مواد غذایی پرپروتئین مانند انواع کبابها، کاهش مصرف کافئین، نوشابههای گازدار و چای پررنگ و کاهش مصرف نمک در وعدههای سحری ازجمله راهکارهای جلوگیری از بروز تشنگی هستند.
کارشناس ارشد تغذیه و رژیمدرمانی در پایان گفت: روزهداری در بسیاری از بیماریها ازجمله دیابت نوع 2 مفید است ولی اکثر بیماران باید حتماً در این خصوص با پزشک خود و متخصص تغذیه مشاوره نمایند، اما روزهداری در بیماریهایی مانند دیابت وابسته به انسولین یا افرادی که مبتلابه قند خون یا فشارخون کنترل نشده هستند، توصیه نمیشود.
و در پایان تنها یک جمله کفایت میکند؛ خدایا:
«لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَیتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنک رَحْمَةً إِنَّک أَنتَ الْوَهَّابُ»
بارالها، دلهای ما را به باطل میل مده پسازآنکه بهحق هدایت فرمودی، و به ما از لطف خویش اجر کامل عطا فرما که همانا تویی بخشندهٔ بیعوض و منت..
,
,
,
,
بهترین ماه برای بهترین نوع بندگی,
بهترین ماه برای بهترین نوع بندگی,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
ماه رمضان از منظر روایات,
ماه رمضان از منظر روایات,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
ماه نزول کتاب هدایت و سعادت,
ماه نزول کتاب هدایت و سعادت,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
امتیازات ماه مبارک رمضان,
امتیازات ماه مبارک رمضان,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
وظایف روزهداران,
وظایف روزهداران,
,
,
,
,
,
چند توصیه پزشکی,
چند توصیه پزشکی,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
تغذیه صحیح در وعده سحری ,
تغذیه صحیح در وعده سحری ,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
تغذیه صحیح در وعده افطار,
تغذیه صحیح در وعده افطار,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
راهکار های جلوگیری از بروز تشنگی,
راهکار های جلوگیری از بروز تشنگی,
,
,
,
,
,
,
,
,
انتهای پیام/
]
به اشتراک گذاری این مطلب!
ارسال دیدگاه