اخبار داغ

آران مغان گزارش می‌دهد؛

نوروز گردی در شهرستان پارس آباد؛ از «اولتان قلعه سی اشکانیان» تا «تپه نادرشاه افشار» + تصاویر

نوروز گردی در شهرستان پارس آباد؛ از «اولتان قلعه سی اشکانیان» تا «تپه نادرشاه افشار» + تصاویر
جادبه های تاریخی و طبیعی شهرستان مرزی پارس آباد مغان واقع در 220 کیلومتری مرکز استان اردبیل در انتظار مسافران نوروزی است.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از آران مغان، کمتر از 9 روز دیگر تا آغاز سال نو و فرا رسیدن ایام نوروز مانده است. بسیاری از هموطنانمان از هم اکنون به فکر برنامه ریزی تعطیلات نوروز برای سفر و گشت و گذار به  مناطق مختلف ایران هستند.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, آران مغان, آران مغان, , آران مغان,
یکی از همین شهرهای گردشگری کشور، پارس آباد مغان واقع در استان اردبیل می باشد که از نظر تاریخی و باستانی جزء شهرهای غنی و کهن کشورمان است. در شهرستان پارس آباد آثار باستانی و تاریخی بسیاری از جمله: قلعه اولتان (اولتان قلعه سی)، تپه نادر شاه، سد میل مغان، چهل پله و دریاچه مصنوعی شهرک (شهید آیت اله غفاری)، تفرجگاه ساحلی و جنگل های کنار رود ارس، تالاب توپراق کندی و سایت احیای مغان (موغانا جیران) وجود دارد که می تواند منطقه و مقصد مناسبی برای مسافرت های نوروزی باشند.
,

آب و هوای مناسب و جاذبه های گردشگری با آداب و رسوم مختلف و غذاهای متنوع محلی پارس آباد مغان سبب شده این شهرستان نوروز هر سال مقصد سفر بیش تر مسافران و گردشگران باشد، بطوری که به گفته صمدی فرماندار شهرستان پارس آباد نوروز سال گذشته بیش از ۴۵ هزار گردشگر وارد شهر پارس‌آباد شده بودند.

,

این شهرستان در شمال اردبیل و با فاصله 222  کیلومتری مرکز استان در دشت مغان و در ارتفاع 20-40 متر از سطح دریا قرار گرفته است. شهرستان پارس آباد که قطب کشاورزی استان محسوب می شود حدود 60 کیلومتر مرز آبی ( به واسطه رود ارس) و 25 کیلومتر مرز زمینی با جمهوری آذربایجان دارد. آب و هوای این شهرستان در تابستان گرم و در زمستان و سایر فصول معتدل و خنک می باشد، دو رود مهم و پرآب آن ارس و قره سو (دره رود) در اقتصاد و کشاورزی منطقه اعتبار خاص داشته و از شریان های حیاتی استان به شمار می روند.

,

پارس آباد مغان با مساحتی بالغ بر 1383 کیلومتر مربع حدود 14 درصد از مساحت استان اردیبل را به خود اختصاص داده و شمالی ترین شهرستان استان می باشد. وجود زمین‌های مناسب شرایط کشاورزی خوبی را در این منطقه مهیا کرده است بطوری که این منطقه با تولید محصولات کشاورزی همچون پنبه، گندم، چغندر قند، ذرت، برنج، دانه‌های روغنی (کلزا، سویا، سورگوم)، تولید محصولات باغی و سردرختی چون شلیل و گیلاس، آلوچه و زیتون و... و در بخش صنایع دستی و گردشگری هم با تولید ورنی بافی، گلیم بافی، جاجیم بافی و فرش بافی به قطب محصولات کشاورزی، باغی و صنایع دستی کشور تبدیل شده است.

,

در این مجال با معرفی چند آثار و بنای باستانی و طبیعت بکر پارس آباد مغان به معرفی مختصری از این شهرستان مرزی می پردازیم که انتظار است مسافران نوروزی از این مکانهای گردشگری دیدن کنند.

,

جاذبه های تاریخی:

, جاذبه های تاریخی:,

قلعه اولتان (اولتان قالاسی)

, قلعه اولتان (اولتان قالاسی),

این قلعه نظامی قدیمی که در کنار رود ارس و فاصله 3 کیلومتری شهر پارس آباد واقع شده است بسیار بزرگ و باشکوه بوده به طوری که چیزی در حدود 320 هزار متر مربع مساحت دارد اما متأسفانه امروز بخش بسیار ناچیزی از آن باقی مانده است.

,

///

, ///,

این قلعه تاریخی در حاشیه جنوبی رودخانه ارس و فاصله 15 کیلومتری مرکز شهر یک روستا گردشگری به نام اولتان قرار دارد که دارای محوطه‌های باستانی و ساحل زیبای رودخانه ارس است.

,

این قلعه که در جبهه شمالی آن رود ارس و در قسمت جنوبی روستای اولتان آن قرار دارد یک دژ (قلعه) نظامی است که بانیان نخستین آن اشکانیان بوده اند و به واسطه استحکام و موقعیت مناسبی که داشته تا قرن دوازدهم هجری از آن استفاده شده است. سفالهای متنوعی که از این آثار تاریخی بدست آمده، موید این است که این قلعه در دوره های مختلف اسلامی از اهمیتی بالایی برای اشکانیان برخوردار بوده است.

,

قلعه اولتان با اینکه در سالهای گذشته به علت تغییر مسیر رودخانه ارس قسمتی از آن شسته شده و قسمتی دیگر توسط برخی سودجویان تخریب و یا از بین رفته است اما با وجود این قسمت اعظم آن هنوز در زیر خاک مدفون است. توان و زیبایی که در اطراف قلعه و خود قلعه دارد می تواند روزانه هزاران نفر گردشگر داخلی و خارجی را به خود جذب کند و ضمن ارز آوری، صدها شغل نیز ایجاد کند که این امر تنها بسته به همت مسئولان و میراث فرهنگی و گردشگری برای احیاء این آثار باستانی دارد.

,

تپه نادری (تپه نادرشاه)

, تپه نادری (تپه نادرشاه),

تپه نادری (ارگ قدیم اصلاندوز) محل تاج گذاری نادرشاه افشار است که در بخش جنوبی بخش اصلاندوز از توابع شهرستان پارس آباد واقع شده و حدود 30 متر ارتفاع دارد که قدمت تاریخی آن به هزاره سوم و چهارم پیش از میلاد باز می‌گردد و آثار خشتی و سفالی مختلفی مربوط به دوران متفاوتی از پارتیان تا مسلمانان در آن یافت شده است.

,

////

, ////,

تپه نادری (نادرشاه) در تلاقی رود ارس و دره رود اصلاندوز قرار دارد که محیط اطراف آن حدود 1500 متر و طول آن 120 متر و عرض آن حدود 100 متر است. تحقیقات نشان می دهد که ظاهرا این محل در سده های متمادی واحد مسکونی بزرگی را تشکیل می داده که از هزاره اول پیش از میلاد تا اواخر سده یازدهم هجری قمری مسکون بوده شاید قدمت آن تا هزاره سوم و چهارم قبل از میلاد نیز برسد.

,

تپه نادری از منظر تاریخی قابل توجه است در این مکان بود که نادرشاه جهت خلع شاه طهماسب دوم صفوی انجمن بزرگی تشکیل داد و سران کشور و بزرگان را به دشت مغان فرا خواند که منجر به خلع طهاسب میرزا و رسیدن وی به تخت سلطنت شد.

,

این تپه تاریخی که همانند قلعه باستانی اولتان مورد بی توجهی مسئولان قرار گرفته و تا کنون نیز در حصار و دور از دسترس گردشگران و مسافران مانده را می توان تنها با بهسازی و خارج کردن از محوطه نظامی به یکی از مهمترین جاذبه های تاریخی و طبیعی منطقه تبدیل کرد که هر ساله گردشگران بسیاری را از داخل و خارج از کشور را به خود جلب نماید که که این امر هم تنها بسته به همت مسئولان و میراث فرهنگی و گردشگری برای احیاء این اثر باستانی دارد.

,

جاذبه های طبیعی:

, جاذبه های طبیعی:,

سد میل مغان

, سد میل مغان,

سد میل مغان با قرار گرفتن بر روی رودخانه ارس و نقطه صفر مرزی بین ایران و جمهوری آذربایجان یکی از جاذبه های بکر بخش اصلاندوز است که از نوع انحرافی نیمه متحرک با بدنه بتنی و خاکی می باشد و در واقع سد مخزنی ارس و سد انحرافی میل مغان بر روی رودخانه ارس در فاصله مشترک ایران و آذربایجان وجود دارد که بهره برداری از آنها در سال 1350 شروع شد و آب این رودخانه به وسیله کانال های تعبیه شده روی سد میل به مصرف آبیاری اراضی کشاورزی رسیده و سبب رونق کشاورزی و اقتصادی منطقه شده است.

,

///

, ///,

از سویی تالاب این سد که بر اساس معیارهای کنوانسیون رامسر به عنوان تالاب بین المللی معرفی شده است با داشتن جاذبه بکر و قرار گرفتن در مسیر خروجی شهر اصلاندوز به طرف منطقه آزاد ارس (جلفا) این امکان را برای مسافران فراهم کرده است که لحظاتی کنار جاده نگه داشته و از این طبیعت بکر آبی سد میل مغان نفسی تازه کنند.

,

دریاچه شهرک شهید آیت اله غفاری (دریاچه مغان)

, دریاچه شهرک شهید آیت اله غفاری (دریاچه مغان),

دریاچه شهرک شهید غفاری یکی از جاذبه های گردشگری منطقه محسوب می شود که سالانه هزاران نفر از دوستداران طبیعت از این دریاچه و جنگلها و مناظر و چشم اندازهای باصفا و سرسبز پیرامون آن دیدن می کنند.

,

////

, ////,

این دریاچه در کنار ورودی شهرک شهید آیت الله غفاری و مجتمع بزرگ کشت و صنعت مغان در 23 کیلومتری جنوب غربی شهر پارس آباد و کنار روستای ابراهیم کندی قرار دارد و مساحت آن 140 هکتار است.

,

دریاچه مصنوعی شهرک مغان یکی از پدیده های ارزشمند از نظر ملی و بین المللی و در خور توجه است که ارزش اقتصادی آن از دیر باز شناخته شده و در طول سال ها مردم منقطه از برکت آن بهره مند شده اند.

,

 

,

///

, ///,

چهل پله (قرخ پیله) شهرک

, چهل پله (قرخ پیله) شهرک, قرخ پیله,

چهل پله یکی از جاذبه های بکر شهرک آیت ا... غفاری است که با طبیعت جنگلی کنار آن به جرات می توان گفت در تمام فصول پذیرای هزاران نفر از گردشگران می باشد که با توسعه پارک جنگلی و احداث مجتمع رفاهی و تفریحی در حاشیه این منطقه می توان پای مسافران و گردشگران زیادی را به این مکان باز کرد.

,

رودخانه ارس (آراز چایی)

, رودخانه ارس (آراز چایی), آراز چایی),

بدون شک یکی از زیباترین دیدنی‌های پارس آباد مغان رودخانه مرزی ارس است. این رودخانه بیش از 1000 کیلومتر طول دارد که از کوه‌های بینگول داغ ترکیه سرچشمه می‌گیرد و از مرز کشورهای ترکیه، ارمنستان، ایران و آذربایجان عبور می‌کند.

,

, ,

راز مهمترین و پرآب ترین رودخانه شمالی ایران در منطقه آذربایجان است که از غرب جلفا تا پارس آباد مغان (استان اردبیل) در طول نوار مرزی ایران و جمهوری آذربایجان جریان دارد و پس از طی مسافتی سرانجام به دریای خزر می ریزد.

,

ارس که در زبان ترکی آذربایجانی «آراز» نامیده می شود با رودخانه خروشان و جنگل های سرسبز و گونه‌های گیاهی و پرندگان مهاجرش از جاذبه های بکر و طبیعی است که همه ساله می تواند پذیرای گردشگران و مسافران بسیاری شود.

,

تفرجگاه گردشگری ارس (پارک ساحلی ارس)

, تفرجگاه گردشگری ارس (پارک ساحلی ارس),

تفرجگاه گردشگری ارس پارس آباد که در نقطه صفر مرزی ایران با جمهوری آذربایجان واقع شده یکی از جاذبه های گردشگری در نوار مرزی این شهرستان محسوب می شود که با چشم اندازهای بی بدیل و چشم نواز، سالها به خاطر مقررات خاص تردد در نواحی مرزی دور از دسترس همگان مانده بود که در سالهای اخیر با همت مسئولان برای گردشگران بازگشایی شده است.

,

///

, ///,

 

,

تالاب تپراق کندی

, تالاب تپراق کندی,

تالاب تپراق کندی با 15 هکتار وسعت در ضلع جنوبی روستای تپراق کندی از توابع بخش اسلام آباد شهرستان پارس آباد قرار داشته و فاصله این روستا با تالاب 900 متر می باشد.

,

////

, ////,

این تالاب به دلیل قرارگیری در کناره رودخانه ارس و حاشیه جاده مواصلاتی پارس آباد - اسلام آباد علاوه بر اینکه نقش یک سیل گیر را عمل می کند باعث بوجود آمدن طبیعتی جذاب برای اهالی و گردشگران و همچنین زیستگاه مناسبی برای استفاده پرندگان آبزی و کنار آبزی شده است.

,

 

,

////

, ////,

سایت احیای مغان (موغانا جیران)

, سایت احیای مغان (موغانا جیران),

سایت احیای آهوی دشت مغان با زمینی به مساحت 50 هکتار در قشلاق علملو در 45 کیلومتری شهر پارس آباد واقع شده است. گونه آهوی پرورش یافته در این سایت که موغانا جیران نامیده می­ شود، از نظر زیبایی در نوع خود بی نظیر می‌باشد‌.

,

صنایع دستی:

, صنایع دستی:, صنایع دستی:,

قالی بافی، گلیم بافی و جاجیم بافی و البته ورنی‌ از کهن ترین صنایع دستی عشایر و روستاییان شهرستان پارس آباد مغان است که دارای شهرت فراوان و اهمیت ویژه ای هستند که نقش و نگارهای زیبای روی بدنه‌ آن ها بیش ‌تر از طبیعت منطقه و شیوه زندگی عشیره‌ای آن ها الهام گرفته است.

, قالی بافی، گلیم بافی و جاجیم بافی و البته ورنی‌,

////

, ////,

به جزء صنایع دستی که به آنها اشاره شد فرش بافی نیز از مهم ترین صنایع دستی منطقه پارس آباد است که هم اکنون نیز بیشتر زنان این منطقه از این راه کسب درآمد می کنند.

, فرش بافی,

گزارش: مرتضی بری

,

انتهای پیام/

]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه