اخبار داغ

در جشن سالروز تولد نیمایوشیج مطرح شد

نیمایوشیج؛ شاعر مردمی در خدمت بیان آرمان‌های مردم ایران

نیمایوشیج؛ شاعر مردمی در خدمت بیان آرمان‌های مردم ایران
علی اسفندیاری، مردی که بعدها به «نیما یوشیج» معروف شد، در بیست‌ویکم آبان‌ماه سال 1276 در یکی از مناطق کوه البرز در منطقه‌ای به‌نام یوش، از توابع نور مازندران، دیده به جهان گشود.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از بلاغ، جشن داروگ به مناسبت یکصد و بیست و یکمین سالروز تولد نیما یوشیج صبح امروز در خانه نیما در یوش بلده شهرستان نور برگزار شد.

علی اسفندیاری، مردی که بعدها به «نیما یوشیج» معروف شد، در بیست‌ویکم آبان‌ماه سال 1276 مصادف با 11 نوامبر 1897 در یکی از مناطق کوه البرز در منطقه‌ای به‌نام یوش، از توابع نور مازندران، دیده به جهان گشود. او 62 سال زندگی کرد و اگرچه سراسر عمرش در سایه‌ی مرگ مدام و سختی سپری شد؛ اما توانست معیارهای هزارساله‌ی شعر فارسی را که تغییرناپذیر و مقدس و ابدی بود، با شعرها و رای‌های محکم و مستدلش، تحول بخشد. در همان دهکده که متولد شد، خواندن و نوشتن را نزد آخوند ده یاد گرفت”

نیما 11 ساله بوده که به تهران کوچ می‌کند و روبه‌روی مسجد شاه که یکی از مراکز فعالیت مشروطه‌خواهان بوده است؛ در خانه‌ای استیجاری، مجاور مدرسه‌ی دارالشفاء مسکن می‌گزیند. او ابتدا به دبستان «حیات جاوید» می‌رود و پس از چندی، به یک مدرسه‌ی کاتولیک که آن وقت در تهران به مدرسه‌ی «سن‌لویی» شهرت داشته، فرستاده می‌شود بعدها در مدرسه، مراقبت و تشویق یک معلم خوش‌رفتار که «نظام وفا» ـ شاعر بنام امروز ـ باشد، او را به شعر گفتن می اندازد. نظام وفا استادی است که نیما، شعر بلند «افسانه» که به‌قولی، سنگ بنای شعر نو در زبان فارسی است را به او تقدیم کرده است.

او نخستین شعرش را در 23 سالگی می‌نویسد؛ یعنی همان مثنوی بلند «قصه‌ی رنگ ‌پریده» که خودش آن‌را یک اثر بچگانه معرفی کرده است. نیما در سال 1298 به استخدام وزارت مالیه درمی‌آید و دو سال بعد، با گرایش به مبارزه‌ی مسلحانه علیه حکومت قاجار اقدام به تهیه‌ی اسلحه می‌کند. در همین سال‌هاست که می‌خواهد به نهضت مبارزان جنگلی بپیوندد؛ اما منصرف می‌شود.

نیما در دی ماه 1301 افسانه را می‌سراید و بخشهایی از آن را در مجله‌ی قرن بیستم به سردبیری «میرزاده عشقی» به چاپ می‌رساند. در 1305 با عالیه جهانگیری ـ خواهرزاده‌ی جهانگیرخان صوراسرافیل ـ ازدواج می‌کند.

نیما در سال 1317 به عضویت در هیات تحریریه‌ی مجله‌ی موسیقی درمی‌آید و در کنار «صادق هدایت«،«عبدالحسین نوشین» و «محمدضیاء هشترودی»، به کار مطبوعاتی می‌پردازد و دو شعر «غراب» و «ققنوس» و مقاله‌ی بلند «ارزش احساسات در زندگی هنرپیشگان» را به چاپ می‌رساند. در سال 1321 فرزندش شراگیم به‌دنیا می‌آید ـ که بعد از فوت او، با کمک برخی دوستان پدر، به گردآوری و چاپ برخی شعرهایش اقدام ‌کرد.

مرتضی محسنی دانشیار دانشگاه مازندران در مورد اندیشه‌ها و باورهای نیما اظهارکرد: نیما از آغاز تا پایان حیاتش شاعر مردمی و در خدمت بیان آرمان‌های مردم ایران بود.

وی گفت: نماد طبیعت در ویژگی‌های بومی و اقلیمی و باورهای این سرزمین در اشعار نیما دیده می‌شود و در اشعار نیما طبیعت با رویکردهای متفاوت نمود پیدا کرد.

دانشیار دانشگاه مازندران افزود: نیما در مهمترین مضامین خود در سال 1300 طبیعت پاک روستایی به ویژه روستای شمال در اشعارش نمود پیدا کرده است.

محسنی گفت: در سنین جوانی که بازتاب احساسات پاک است نیما وقتی می‌دید جامعه شهری، جامعه پاک روستایی و اهالی روستا را زیر سؤال برده است درقالب اثری که شخصیت‌های آن از روستا است شاعر به بیان خاطرات خود می‌پردازد و اشعار نیما نقدی به اوضاع اجتماعی است.

وی افزود: علت بازتاب کلمات مازندرانی در اشعار نیما این بود که کلماتی که از زبان مرکز دور مانده وارد شعر فارسی شود و این رویکرد نیما نقدی است بر مرکز نشینان که بگوید زبان‌های بومی این توان را دارند که بر توانمندی زبان مرکز بیافزایند.

دانشیار دانشگاه مازندران با اشاره به اینکه نیما شاعر نماد است و بازتاب کلمات مازندرانی در اشعار فارسی برای دگرگون کردن و هویت نوبخشی به این کلمات است افزود: آنگاه که نیما می‌خواست احساسات خود را با عمیق‌ترین کلمات بیان کند به سراغ زبان مازندرانی می‌رفت و احساسات نیما در مجموعه اشعاری است که به زبان مازندرانی سروده شده است.

فرماندار شهرستان نور در این مراسم با اشاره به نیما یوشیج، پدر شعر نو افزود: نیما شاعری مردمی بود که با شعر نو راههای جدیدی را پیش روی شاعران معاصر گشود و برای آشنایی نسل جوان با بزرگان این سرزمین باید زمینه‌های مناسب فراهم شود.

علی شادمان با اشاره به شاعر پرآوازه نیما یوشیج اظهارکرد: نیما سبکی نو در شعر پدید آورد و به عنوان شخصی که منشی را در عرصه حیات خود آغاز کرد شناخته شده است.

وی گفت: در تعریف جدید یونسکو افراد بیسواد کسانی هستند که قدرت تغییر نداشته باشند و نیما از فضای بسته موجود پوسته را شکافت و موقعیت جدیدی رقم زد.

فرماندار نور اضافه کرد: این بعد از نیما در کلیه عرصه‌های اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، اجرایی و ... باید رقم بخورد.

این مسئول خاطرنشان کرد: یکی از چیزهایی که به جامعه آسیب می‌رساند این است که قدرت تغییر نداریم و نیما پدر شعر نو قدرت تغییر را در حوزه علمی خودش به وجود آورد.

شادمان تصریح کرد: همه ما در حوزه‌های کار خود باید این سبک و روش را که امروز دنیا به سمت آن حرکت کرده است، برسیم.
وی با اشاره به موضع وصیت نامه نیما تصریح کرد: نیما در آخرین جملات وصیت نامه خود کسی را امانتدار خود نام برد که او را ندیده بود و سبک او را قبول نداشت با اینکه هرگز معین را ندیده بود وی را امین خود نام برد.

فرماندار نور اظهارکرد: نیما می‌تواند در حوزه اجتماعی و فرهنگی برای ما الگوی خوبی باشد که همه در کنار هم باشیم و برای ساختن کشور با اتحاد و یکپارچگی حرکت کنیم و این در روش و منش نیما جلوه‌گراست.

این مسئول افزود: امروز با الگو برداری می‌توانیم جامعه خودمان را بسازیم و مردم یوش با روحیه صمیمی که با مهمانان و گردشگران برخورد می‌کنند، شأن نیما را به رخ آن‌ها می‌کشند و میزبان خوبی برای مهمانان اقصی نقاط کشور و دنیا هستند.

گفتنی است کار سایت مرکز اطلاع‌رسانی و خبر داروگ آغاز شد و در پایان لوح یادبود به مهدی ایزدی به پاس خدمت برای بازسازی خانه و موزه نیما و به عنوان رئیس پایگاه فرهنگی یوش که یکی از سه پایگاه فرهنگی استان مازندران است اهدا شد و لوح یادبودی به میراث فرهنگی استان مازندران اهدا شد که در موزه نیما نگهداری می‌شود و لوح دیگر به مسیح اسفندیاری که در زنده کردن اسم نیما زحمات زیادی کشید، اهدا شد و همچنین لوح یادبودی به احمد ناطق نوری به پاس خدماتش در این جهت اهدا شد.

انتهای پیام/

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, بلاغ,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه