اخبار داغ

گزارش از یک هنر فراموش شده در شاهرود؛

هنری که با دست نجاران احیا شد

هنری که با دست نجاران احیا شد
هنر لاک تراشی، یکی از هنرهای سنتی شهرستان شاهرود است که از سوی مردمانی که در حاشیه جنگل‌های انبوه زندگی می‌کنند و شغل اصلی اغلب آنها دامداری و چوپانی است، انجام می‌شود.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت، هنر لاک تراشی، یکی از هنرهای سنتی شهرستان شاهرود است که از سوی مردمانی که در حاشیه جنگل‌های انبوه زندگی می‌کنند و شغل اصلی اغلب آنها دامداری و چوپانی است، انجام می‌شود.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, مرآت,

هنر لاک تراشی یا کچه تراشی به مهارتی بیش از مهارت یک نجار یا چوب تراش معمولی نیاز دارد. هنر لاک تراش با استفاده از شناخت کافی از چوب و طبیعت، خود از دو هنر دست و ذهن خلاق نسبت به داشته های فرهنگی و تاریخی، تلفیقی بی بدیل ایجاد می کرد.

,

هنر لاک تراشی همان ساخت ظروف چوبی سنتی با استفاده از چوب های جنگلی است که با نقوش اسطوره ای و الهام گرفته از طبیعت اطراف منقوش می کردند.به دلیل جنگل انبوه و گونه های مختلف درختان جنگلی، طبیعتاً لاک تراشی و استفاده بومیان از چوب قدمت بسیار طولانی دارد.

,

این هنر یک کار ابتکاری و با ذوق و سلیقه است. با شناختی که از انواع درختان جنگلی دارند، برای ساخت مصنوعات چوبی از ریشه و چوب خاص با استفاده از ابزار معمولی و دستی که بسیار ساده و ابتدایی است استفاده می کردند. طروف چوبی که از ریشه درختان تهیه می شود سبک تر و در مقابل سرما و گرما مقاوم تر است.

,

, ,

حمیدرضا حسنی رئیس اداره میراث‌ فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان شاهرود در گفت وگو با خبرنگار مرآت در خصوص صنایع دستی این شهرستان گفت: شهرستان شاهرود قاره ای کوچک با چند اقلیم محسوب می شود که می توان از دست بافته های سنتی شهر کلاته خیج، جاجیم پر نقش و نگار شهر مجن، جاروبافی زنان روستای طرود و سوزن دوزی زنان منطقۀ کویری خارتوران اشاره کرد.

, مرآت ,

رئیس اداره میراث‌ فرهنگی شاهرود با اشاره به اینکه لاک تراشی یکی دیگر از صنایع دستی می باشد که به شهرستان شاهرود منتقل شده است، افزود: این صنعت در منطقه کالپوش شهرستان میامی هم انجام می شود اما برخی روستاهای شهرستان شاهرود به دلیل هم جواری با جنگل ها در این صنعت فعالیت می کردند که متاسفانه متوقف شده است.

,

حسنی با توجه به اینکه خاستگاه اصلی لاک تراشی بیشتر در مناطقی می باشد که درنزدیکی جنگل ها هستند عنوان کرد: با توجه به ممنوعیت استفاده از چوب درختان جنگل ها و دشواری در این هنر باعث شد که رونق آن بسیار کاهش پیدا کند.

,

وی در ادامه افزود: این صنعت در چند سال گذشته منسوخ شده است اما با وجود افراد علاقه مند به این صنعت و برگزاری کلاس های آموزشی در این زمینه باعث احیای هنر لاک تراشی در شهرستان شاهرود شده است.

,

رئیس اداره میراث‌ فرهنگی شاهرود با توجه به اینکه وجود ظروف از جنس های مختلف باعث شده است که مردم کمتر از ظروف چوبی استفاده کنند، مطرح کرد: سینی، آخور های چوبی، انواع ملاقه و کفگیرها، ابزار تولید فرآورده های دامی، عصا و.. از جمله ظروفی است که در هنر لاک تراشی ساخته می شود.

,

, ,

حسنی با اشاره به اینکه لاک تراشی هنری است که تعداد افراد حاضر در این حیطه در استان به انگشتان دست هم نمی رسد و فردی به طور دائم مشغول به این کار نیست، عنوان کرد: از سال های گذشته سازمان میراث فرهنگی شهرستان شاهرود در تلاش بوده که رشته منسوخ شده لاک تراشی را احیا کند.

,

وی در ادامه افزود: اعزام به نمایشگاه های صنایع دستی در سطح استان، تسهیلات کم بهره،  برپایی کلاس های آموزش رایگان، و پیگیری بیمه از جمله اقدامات انجام شده اداره میراث‌ فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان شاهرود برای صنعتگران در رشته های مختلف است.

,

رئیس اداره میراث‌ فرهنگی شاهرود با اشاره به اینکه هیچ صنعتی در شهرستان شاهرود رو به منسوخ شدن نیست، عنوان کرد: شمس گری سوزن دوزی، گلدوزی، قلم زنی، سفال و سرافیک، نمد مالی، از دیگر هنرهای دسنی شهرستان شاهرود است.

,

انتهای پیام/

]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه