اخبار داغ

کاردار سابق ایران در لبنان:

گام‌های میلی‌متری در کاهش تعهدات برجامی، دشمن را نمی‌ترساند/ اگر ترکیه به چاه‌های نفت سوریه چشم طمع ندارد، چرا میانجی‌گری ایران را نمی‌پذیرد؟

گام‌های میلی‌متری در کاهش تعهدات برجامی، دشمن را نمی‌ترساند/ اگر ترکیه به چاه‌های نفت سوریه چشم طمع ندارد، چرا میانجی‌گری ایران را نمی‌پذیرد؟
کاردار سابق ایران در لبنان گفت: برداشتن گام‌های میلی‌متری در کاهش تعهدات برجامی دشمن را نمی‌ترساند.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت، نشست وزیران خارجه کشورهای عضو اکو بهانه‌ای شد تا در گفتگو با سیدهادی سیدافقهی، تحلیل‌گر مسائل سیاسی، کارشناس مسائل منطقه و کاردار سابق ایران در لبنان نگاهی به میزان تأثیرگذاری این دست نشست‌ها در تعاملات منطقه‌ای ایران بیندازیم. همزمان با برگزاری نشست مذکور که در ترکیه برگزار شد، نیروهای نظامی ترکیه مشغول درگیری با ارتش سوریه بودند! به همین خاطر بخشی از گفتگوی حاضر نیز معطوف به این موضوع مهم است. مشروح این گفتگو را در ادامه می‌خوانید:

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, مرآت,

مرآت: چنان‌که مستحضرید روز شنبه وزرای خارجه کشورهای عضو اکو در آنتالیای ترکیه گرد هم آمدند. ارزیابی شما از میزان تأثیرگذاری نشست‌های اکو در بهبود تعاملات منطقه‌ای ایران چیست؟

آمریکا بر کشورهای منطقه اعم از کشورهای عربی و غیرعربی نظیر پاکستان، افغانستان، ترکیه، قزاقستان و دیگر کشورهای آسیای میانه اعمال نفوذ و سلطه کرده است و بسیاری از این کشورها عضو سازمان اکو هستند. با این مقدمه، بعید می‌دانم که وزرای خارجه این کشورها در اکو بتوانند در تصمیم‌گیری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها به مسأله مهمی برسند تا فرصت و ظرفیت مبادلات بانکی و تجاری بیشتر فراهم شود.

اگر بتوان از ظرفیت اکو استفاده کرد البته مطلوب جمهوری اسلامی است اما ما نباید معطل اکو باشیم. ما سازمان‌های دیگری با کارکرد مشابه اکو داریم؛ از جمله سازمان همکاری شانگهای -که 18 سالگی خود را سپری می‌کند و اکنون به یک سازمان بین‌المللی فعال تبدیل شده است- نهاد دوم انجمن ملل آسیای جنوب شرقی(آ سه آن) است –که ایران در سال 95 به عضویت آن درآمد-.

حتی می‌توان از ظرفیت‌های گروه «بریکس» نیز استفاده کرد؛ به ویژه که افزایش تبادلات مالی بین کشورهای عضو این گروه در دوران تحریم‌ها در دستور کار کشورهای عضو آن قرار دارد. ایران می‌تواند با گروه بریکس تعامل کند. این گروه هنوز پایدار است و به دلیل فشارهای آمریکا ممکن است اعضای این گروه هم از یکدیگر منفک شوند. فارغ از این ظرفیت‌ها، تعامل‌های دوجانبه ایران با کشورهای مختلف نیز می‌تواند موثر باشد.

به رغم برخی تنش‌ها، این تعاملات دوجانبه اکنون نیز برقرار است؛ چنان‌که با وجود تنش میان روابط ایران و امارات متحده عربی، مبادلات تجاری و بازرگانی ما برقرار است و حتی برخی از کانال‌های دور زدن تحریم‌ها از این کشور می‌گذرد. کشورهای عراق و ترکیه نیز روابط دوجانبه و پایاپای قابل توجهی با ایران دارند. جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با تقویت روابط اقتصادی خود با این کشور، منافع خود را تأمین کند.

نشست‌های اکو تا کنون به حل مشکلات منجر نشده است

من هنوز نشنیده‌ام که از دل اکو تصمیمات مطلوبی اتخاذ شود؛ تصمیماتی که کارساز باشد و به حل مشکلات کمک کند. اکو در مقابله با تحریم‌ها و فشارهای آمریکا نقش موثری نداشته است.

مرآت: پرسش دوم من در ارتباط با تنش‌های ایجادشده میان ترکیه و سوریه است. گزارش‌های روز شنبه نشان می‌داد که ارتش سوریه با نیروهای ترکیه در حومه رأس‌العین درگیر هستند. از نگاه شما ماجرای تنش میان ترکیه و سوریه به کجا خواهد انجامید؟

طبق قوانین بین‌المللی، ترکیه به یک کشور عضو سازمان ملل و عضو بسیاری از سازمان‌های جهانی، تجاوز کرده است. در این مسأله تردیدی نیست. مقامات ترکیه، تجاوز خود را توجیه می‌کنند و می‌گویند ما طمعی نسبت به سرزمین سوریه نداریم و نمی‌خواهیم این کشور تجزیه شود. آن‌ها می‌گویند ما حتی نمی‌خواهیم در سوریه بمانیم. پس مشکلتان چیست؟

چرا ترکیه برای مبارزه با تروریسم با دولت سوریه تفاهم نمی‌کند؟

می‌گویند مشکل ما تروریسم است؛ در حالی که درمان تروریسم، راه‌حل دارد. تروریست‌های «قسد»(نیروهای دموکراتیک سوریه که گروهی مسلح هستند)، «پ.ی.د»(که اعضای کرد ارتش آزاد سوریه می‌گویند این گروه نماینده کردها نیستند) و «ی.پ.ژ»(یگان‌های کرد مدافع زن) در چنبره شما هستند. چرا شما با دولت سوریه برای مبارزه با تروریسم و خلع سلاح گروه‌های مسلح کرد تفاهم نمی‌کنید؟

اگر به دنبال تجاوز و طمع‌ورزی نیستید، ریگی به کفشتان نیست و به چاه‌های نفت فراوان آن منطقه چشم ندارید، چرا از ایران و روسیه برای میانجیگری و تفاهم با سوریه کمک نمی‌گیرید؟ ایران در این خصوص اعلام آمادگی کرده است. به محض این که آقای اردوغان دستور داد که نیروهایش به سمت خاک سوریه حرکت کنند، آقای ظریف اعلام کرد که نیازی به لشکرکشی نیست و ما حاضریم میان نگرانی‌های سوریه و ترکیه میانجی‌گری کنیم و مشکل کردها را بدون خون و خونریزی و ویرانی حل کنیم.

ترکیه اکنون زیرساخت‌ها و منابع آب سوریه را هدف قرار می‌دهد و مناطق مسکونی را بمباران می‌کند و نهایتا هم به ارتش سوریه لطمه می‌زند. آن‌چه که ما نگرانش بودیم، اتفاق افتاد. ارتش سوریه اکنون می‌گوید من حق دارم از سرزمین خودم در برابر تجاوز ترکیه دفاع کنم. کدام قانون بین‌المللی ارتش سوریه را از درگیر شدن با ترکیه منع می‌کند؟

حتی روس‌ها هم حق ندارند جلوی سوریه را بگیرند. ما هم نمی‌توانیم چنین کاری بکنیم؛ چرا که تجاوزی صورت گرفته است. با تجاوزگر باید برخورد شود و سوریه می‌گوید ما توان برخورد را داریم. می‌گویند ما نمی‌خواهیم در برابر جنگ روانی آقای اردوغان تسلیم شویم. دودِ آتش جنگ البته به چشم هردو کشور می‌رود. این که ترکیه نقش مهاجم و سوریه نقش مدافع دارد، دلیلی بر آن نیست که تنها مدافع، ضربه ببیند.

ترکیه تحت فشار روس‌ها از ناتو درخواست کمک نکرده است

ترکیه عضو ناتوست. درست است که کشورهای عضو ناتو، هنوز صددرصد ترکیه را تأیید نکرده‌اند اما به هر حال اگر آقای اردوغان درخواست رسمی کمک کند، ناتو موظف است به این درخواست پاسخ بدهد. ترکیه تحت فشار روس‌ها از ناتو درخواست کمک نمی‌کند. متأسفانه آقای پوتین با آقای اردوغان لابی کرد و اقدامات تجاوزکارانه ترکیه را پوشش داد.

روس‌ها گفتند این اقدامات موقت است و ترکیه حق دارد بیش از 30 کیلومتر به عمق خاک سوریه وارد شود و ما نمی‌گذاریم خون‌ریزی اتفاق بیفتد. اکنون در خط تماس نه کردی وجود دارد و نه کسی از نیروهای قسد؛ مستقیم و رودررو ترک‌ها با ارتش سوریه درگیر شده‌اند. نیروهای ارتش سوریه که نیروهای قسد و پ.ی.د و ی.پ.ژ نیستند که بخواهید به بهانه مبارزه با تروریسم با آن‌ها مقابله کنید.

آمریکا و اسرائیل به دنبال انهدام نیروهای مسلح کشورهای منطقه هستند

ارتش سوریه برای دفاع از سرزمین خود به مرز آمده است؛ چرا با آن‌ها درگیر می‌شوید؟ این‌ها مسائلی است که ترکیه باید درباره آن‌ها پاسخگو باشد. طرح آمریکا و رژیم صهیونیستی این است که نیروهای مسلح وابسته به کشورهای منطقه یکدیگر را منهدم کنند. با همین هدف، نیروی مسلح لیبی، یمن و عراق از بین بردند و نیمی از ارتش سوریه را نیز منهدم کرده‌اند.

وقتی ایران برای میانجیگری اعلام آمادگی کرده است، آقای اردوغان نباید تلاش کند تا از طریق زور مسائل را حل کند. ما با کردها ارتباط و با دولت سوریه روابط استراتژیک داریم؛ چرا با این زمینه‌ها ترکیه به وساطت ایران تمکین نکرد؟ ما می‌فهمیم که آمریکا آرزو می‌کند که ترکیه غوطه خوردن در این منجلاب را ادامه دهد تا بتواند از اردوغان باج بگیرد.

آمریکا با خباثت ترکیه را به این ماجرا آلوده کرد. و در چنین شرایطی آمریکا به کردها می‌گوید من شما را مسلح می‌کنم تا ترکیه را بزنید! این‌گونه است که آقای اردوغان در یک باتلاق گرفتار شده است؛ در حالی که اگر به نصایح ما گوش می‌کرد، این اتفاق نمی‌افتاد. چه کسی به آن‌ها اجازه داده است که منطقه امن ایجاد کنند؟ برای ایجاد منطقه امن و پرواز ممنوع شورای امنیت باید قطعنامه صادر کند.

گویا اردوغان گردن‌کلفتی را از آمریکا آموخته است! آقای اردوغان قطعا ضرر خواهد کرد. مگر عشائر عرب اجازه می‌دهند که آقای اردوغان در منطقه بماند؟ نیروهای مسلح سوریه مثل روزهای نخست جنگ نیستند و زبده شده‌اند. به قول معروف مار خورده‌اند و افعی شده‌اند!

هیچ‌یک از وعده‌های برجامی اروپا محقق نشده است

مرآت: پرسش پایانی من در ارتباط با برجام است. چنان‌که مستحضرید، ایران به تازکی گام چهارم کاهش تعهدات برجامی را برداشته است. مقامات ایران روز شنبه اعلام کردند که ما توانایی غنی‌سازی 60 درصد را نیز داریم. تحلیل شما از واکنش کشورهای منطقه به این موضوع چیست؟ آیا اساسا واکنش کشورهای منطقه می‌تواند در تعاملات برجامی ما نقش‌آفرین باشد؟

آمریکا و اروپا ثابت کرده‌اند که به برجام پایبند نخواهند بود. آمریکایی‌ها عملا و رسما از برجام خارج شدند و اروپایی‌ها عملا خارج شده‌اند اما رسما این خروج را اعلام نکرده‌اند. از ناحیه اروپا عملا چیزی دستگیر ایران نشده است و هیچ‌یک از وعده‌‌هایی که اروپایی‌ها به ایران داده‌اند محقق نشده است. در این‌جا طبق ماده 36 برجام، موضوع مقابله به مثل مطرح می‌شود.

اقدامات ایران در راستای مقابله‌به‌مثل وجاهت قانونی دارد

در بحث مقابله به مثل، کسی حق ندارد به ایران فشار وارد کند و بگوید که چرا خلاف توافق‌نامه عمل می‌کنید. مگر شما به تعهداتتان در توافق عمل کردید که ایران عمل کند؟ هر اقدامی که ایران در راستای مقابله به مثل انجام دهد، وجاهت قانونی و توجیه دارد و محکمه‌پسند است. شما عمل نکردید، ما هم عمل نمی‌کنیم. بنابراین دنیا نباید غافلگیر شود که چرا ایران از غنی‌سازی 60 درصد سخن می‌گوید.

در اساسنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، هیچ محدودیتی به عنوان سقف غنی‌سازی تعیین نشده است. محدودیت تنها مبنی بر این است که کشورها حق ندارند غنی‌سازی را برای ساخت بمب اتم انجام دهند؛ عنوان نشده است که شما نمی‌توانید غنی‌سازی را تا 50، 60 یا 70 درصد ارتقاء دهید. آژانس جلوی اصل غنی‌سازی را نمی‌گیرد بلکه اگر غنی‌سازی برای ساخت بمب هسته‌ای باشد، آژانس ورود می‌کند.

بر این اساس اگر ایران غنی‌سازی را به 60 درصد هم برساند، با قوانین و اساسنامه آژانس مخالفت نکرده است. کشورهای منطقه نیز اگر نگران هستند، باید یقه آمریکا و انگلیس و فرانسه و آلمان را بگیرند. ایران پیش‌پیش به تمامی تعهدات خود عمل کرد اما طرف‌های مقابل هیچ کاری در قبال برجام انجام ندادند. طرف‌های اروپایی تنها حرف می‌زنند و می‌گویند برجام خیلی خوب است!

برجام برای چه کسی خوب است؟ برای شما! شما از ایران امتیاز گرفتید اما امتیازی به ایران ندادید. ایران غنی‌سازی را به 3.67 درصد رساند و 20 تن اورانیوم غنی‌شده 20 درصد را به مسکو فرستاد و قلب رآکتور آب سنگین اراک را خارج کرد و فعالیت‌های فردو را تعطیل کرد اما در مقابل شما چه چیزی به ایران دادید؟ اینستکس را هم به طور توهین‌آمیز و تحقیرآمیزی راه‌اندازی کردند که بی‌فایده بود.

گام‌های میلی‌متری در کاهش تعهدات برجامی دشمن را نمی‌ترساند

به حضرات مسئولین هم باید گفت این گام‌های میلی‌متری در کاهش تعهدات برجامی، دشمن را نمی‌ترساند. شما باید یک سیلی محکم به دشمن بزنید و یک شوک بزرگ به آن‌ها وارد کنید تا بدانند که در تصمیمات خود جدی هستید. تا 300 گام دیگر را هم اگر میلی‌متری بردارید، فایده‌ای نخواهد داشت. این که بگویند ما داریم می‌رویم فردو را گردگیری کنیم؛ اگر به تعهداتتان عمل نکنید، فردو را آب و جارو می‌کنیم؛ فایده‌ای ندارد و دفعه بعد هم پیچ‌های سانتریفیوژها را سفت می‌کنیم.

مرآت: و عجیب‌تر این است که در هنگام کاهش تعهدات پالس مذاکره هم برای غرب می‌فرستند!

بله و این قابل قبول نیست. کشورهای منطقه نیز حق ندارند به ما اعتراضی بکنند. چراکه غرب از پشت به ما خنجر زد و تصمیم هم ندارد با ایران تعامل کند. رهبر معظم انقلاب به ضرس قاطع فرمودند که غرب چیزی به شما نخواهد داد اما متأسفانه برخی دل در گرو غرب دارند. این گام‌های تدریجی هم احتمالا ناشی از تشرهای رهبری است! دشمنان می‌خواستند ما را خلع سلاح کنند. خانم کلینتون گفته بود ما بدون این که حتی یک گلوله شلیک کنیم، برنامه هسته‌ای ایران را تعطیل کردیم.

مرآت: بابت وقت ارزشمندی که در اختیارم قرار دادید سپاسگزارم.

من هم از شما و همکارانتان تشکر می‌کنم.

انتهای پیام/

,

مرآت: چنان‌که مستحضرید روز شنبه وزرای خارجه کشورهای عضو اکو در آنتالیای ترکیه گرد هم آمدند. ارزیابی شما از میزان تأثیرگذاری نشست‌های اکو در بهبود تعاملات منطقه‌ای ایران چیست؟

آمریکا بر کشورهای منطقه اعم از کشورهای عربی و غیرعربی نظیر پاکستان، افغانستان، ترکیه، قزاقستان و دیگر کشورهای آسیای میانه اعمال نفوذ و سلطه کرده است و بسیاری از این کشورها عضو سازمان اکو هستند. با این مقدمه، بعید می‌دانم که وزرای خارجه این کشورها در اکو بتوانند در تصمیم‌گیری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها به مسأله مهمی برسند تا فرصت و ظرفیت مبادلات بانکی و تجاری بیشتر فراهم شود.

اگر بتوان از ظرفیت اکو استفاده کرد البته مطلوب جمهوری اسلامی است اما ما نباید معطل اکو باشیم. ما سازمان‌های دیگری با کارکرد مشابه اکو داریم؛ از جمله سازمان همکاری شانگهای -که 18 سالگی خود را سپری می‌کند و اکنون به یک سازمان بین‌المللی فعال تبدیل شده است- نهاد دوم انجمن ملل آسیای جنوب شرقی(آ سه آن) است –که ایران در سال 95 به عضویت آن درآمد-.

حتی می‌توان از ظرفیت‌های گروه «بریکس» نیز استفاده کرد؛ به ویژه که افزایش تبادلات مالی بین کشورهای عضو این گروه در دوران تحریم‌ها در دستور کار کشورهای عضو آن قرار دارد. ایران می‌تواند با گروه بریکس تعامل کند. این گروه هنوز پایدار است و به دلیل فشارهای آمریکا ممکن است اعضای این گروه هم از یکدیگر منفک شوند. فارغ از این ظرفیت‌ها، تعامل‌های دوجانبه ایران با کشورهای مختلف نیز می‌تواند موثر باشد.

به رغم برخی تنش‌ها، این تعاملات دوجانبه اکنون نیز برقرار است؛ چنان‌که با وجود تنش میان روابط ایران و امارات متحده عربی، مبادلات تجاری و بازرگانی ما برقرار است و حتی برخی از کانال‌های دور زدن تحریم‌ها از این کشور می‌گذرد. کشورهای عراق و ترکیه نیز روابط دوجانبه و پایاپای قابل توجهی با ایران دارند. جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با تقویت روابط اقتصادی خود با این کشور، منافع خود را تأمین کند.

نشست‌های اکو تا کنون به حل مشکلات منجر نشده است

من هنوز نشنیده‌ام که از دل اکو تصمیمات مطلوبی اتخاذ شود؛ تصمیماتی که کارساز باشد و به حل مشکلات کمک کند. اکو در مقابله با تحریم‌ها و فشارهای آمریکا نقش موثری نداشته است.

مرآت: پرسش دوم من در ارتباط با تنش‌های ایجادشده میان ترکیه و سوریه است. گزارش‌های روز شنبه نشان می‌داد که ارتش سوریه با نیروهای ترکیه در حومه رأس‌العین درگیر هستند. از نگاه شما ماجرای تنش میان ترکیه و سوریه به کجا خواهد انجامید؟

طبق قوانین بین‌المللی، ترکیه به یک کشور عضو سازمان ملل و عضو بسیاری از سازمان‌های جهانی، تجاوز کرده است. در این مسأله تردیدی نیست. مقامات ترکیه، تجاوز خود را توجیه می‌کنند و می‌گویند ما طمعی نسبت به سرزمین سوریه نداریم و نمی‌خواهیم این کشور تجزیه شود. آن‌ها می‌گویند ما حتی نمی‌خواهیم در سوریه بمانیم. پس مشکلتان چیست؟

چرا ترکیه برای مبارزه با تروریسم با دولت سوریه تفاهم نمی‌کند؟

می‌گویند مشکل ما تروریسم است؛ در حالی که درمان تروریسم، راه‌حل دارد. تروریست‌های «قسد»(نیروهای دموکراتیک سوریه که گروهی مسلح هستند)، «پ.ی.د»(که اعضای کرد ارتش آزاد سوریه می‌گویند این گروه نماینده کردها نیستند) و «ی.پ.ژ»(یگان‌های کرد مدافع زن) در چنبره شما هستند. چرا شما با دولت سوریه برای مبارزه با تروریسم و خلع سلاح گروه‌های مسلح کرد تفاهم نمی‌کنید؟

اگر به دنبال تجاوز و طمع‌ورزی نیستید، ریگی به کفشتان نیست و به چاه‌های نفت فراوان آن منطقه چشم ندارید، چرا از ایران و روسیه برای میانجیگری و تفاهم با سوریه کمک نمی‌گیرید؟ ایران در این خصوص اعلام آمادگی کرده است. به محض این که آقای اردوغان دستور داد که نیروهایش به سمت خاک سوریه حرکت کنند، آقای ظریف اعلام کرد که نیازی به لشکرکشی نیست و ما حاضریم میان نگرانی‌های سوریه و ترکیه میانجی‌گری کنیم و مشکل کردها را بدون خون و خونریزی و ویرانی حل کنیم.

ترکیه اکنون زیرساخت‌ها و منابع آب سوریه را هدف قرار می‌دهد و مناطق مسکونی را بمباران می‌کند و نهایتا هم به ارتش سوریه لطمه می‌زند. آن‌چه که ما نگرانش بودیم، اتفاق افتاد. ارتش سوریه اکنون می‌گوید من حق دارم از سرزمین خودم در برابر تجاوز ترکیه دفاع کنم. کدام قانون بین‌المللی ارتش سوریه را از درگیر شدن با ترکیه منع می‌کند؟

حتی روس‌ها هم حق ندارند جلوی سوریه را بگیرند. ما هم نمی‌توانیم چنین کاری بکنیم؛ چرا که تجاوزی صورت گرفته است. با تجاوزگر باید برخورد شود و سوریه می‌گوید ما توان برخورد را داریم. می‌گویند ما نمی‌خواهیم در برابر جنگ روانی آقای اردوغان تسلیم شویم. دودِ آتش جنگ البته به چشم هردو کشور می‌رود. این که ترکیه نقش مهاجم و سوریه نقش مدافع دارد، دلیلی بر آن نیست که تنها مدافع، ضربه ببیند.

ترکیه تحت فشار روس‌ها از ناتو درخواست کمک نکرده است

ترکیه عضو ناتوست. درست است که کشورهای عضو ناتو، هنوز صددرصد ترکیه را تأیید نکرده‌اند اما به هر حال اگر آقای اردوغان درخواست رسمی کمک کند، ناتو موظف است به این درخواست پاسخ بدهد. ترکیه تحت فشار روس‌ها از ناتو درخواست کمک نمی‌کند. متأسفانه آقای پوتین با آقای اردوغان لابی کرد و اقدامات تجاوزکارانه ترکیه را پوشش داد.

روس‌ها گفتند این اقدامات موقت است و ترکیه حق دارد بیش از 30 کیلومتر به عمق خاک سوریه وارد شود و ما نمی‌گذاریم خون‌ریزی اتفاق بیفتد. اکنون در خط تماس نه کردی وجود دارد و نه کسی از نیروهای قسد؛ مستقیم و رودررو ترک‌ها با ارتش سوریه درگیر شده‌اند. نیروهای ارتش سوریه که نیروهای قسد و پ.ی.د و ی.پ.ژ نیستند که بخواهید به بهانه مبارزه با تروریسم با آن‌ها مقابله کنید.

آمریکا و اسرائیل به دنبال انهدام نیروهای مسلح کشورهای منطقه هستند

ارتش سوریه برای دفاع از سرزمین خود به مرز آمده است؛ چرا با آن‌ها درگیر می‌شوید؟ این‌ها مسائلی است که ترکیه باید درباره آن‌ها پاسخگو باشد. طرح آمریکا و رژیم صهیونیستی این است که نیروهای مسلح وابسته به کشورهای منطقه یکدیگر را منهدم کنند. با همین هدف، نیروی مسلح لیبی، یمن و عراق از بین بردند و نیمی از ارتش سوریه را نیز منهدم کرده‌اند.

وقتی ایران برای میانجیگری اعلام آمادگی کرده است، آقای اردوغان نباید تلاش کند تا از طریق زور مسائل را حل کند. ما با کردها ارتباط و با دولت سوریه روابط استراتژیک داریم؛ چرا با این زمینه‌ها ترکیه به وساطت ایران تمکین نکرد؟ ما می‌فهمیم که آمریکا آرزو می‌کند که ترکیه غوطه خوردن در این منجلاب را ادامه دهد تا بتواند از اردوغان باج بگیرد.

آمریکا با خباثت ترکیه را به این ماجرا آلوده کرد. و در چنین شرایطی آمریکا به کردها می‌گوید من شما را مسلح می‌کنم تا ترکیه را بزنید! این‌گونه است که آقای اردوغان در یک باتلاق گرفتار شده است؛ در حالی که اگر به نصایح ما گوش می‌کرد، این اتفاق نمی‌افتاد. چه کسی به آن‌ها اجازه داده است که منطقه امن ایجاد کنند؟ برای ایجاد منطقه امن و پرواز ممنوع شورای امنیت باید قطعنامه صادر کند.

گویا اردوغان گردن‌کلفتی را از آمریکا آموخته است! آقای اردوغان قطعا ضرر خواهد کرد. مگر عشائر عرب اجازه می‌دهند که آقای اردوغان در منطقه بماند؟ نیروهای مسلح سوریه مثل روزهای نخست جنگ نیستند و زبده شده‌اند. به قول معروف مار خورده‌اند و افعی شده‌اند!

هیچ‌یک از وعده‌های برجامی اروپا محقق نشده است

مرآت: پرسش پایانی من در ارتباط با برجام است. چنان‌که مستحضرید، ایران به تازکی گام چهارم کاهش تعهدات برجامی را برداشته است. مقامات ایران روز شنبه اعلام کردند که ما توانایی غنی‌سازی 60 درصد را نیز داریم. تحلیل شما از واکنش کشورهای منطقه به این موضوع چیست؟ آیا اساسا واکنش کشورهای منطقه می‌تواند در تعاملات برجامی ما نقش‌آفرین باشد؟

آمریکا و اروپا ثابت کرده‌اند که به برجام پایبند نخواهند بود. آمریکایی‌ها عملا و رسما از برجام خارج شدند و اروپایی‌ها عملا خارج شده‌اند اما رسما این خروج را اعلام نکرده‌اند. از ناحیه اروپا عملا چیزی دستگیر ایران نشده است و هیچ‌یک از وعده‌‌هایی که اروپایی‌ها به ایران داده‌اند محقق نشده است. در این‌جا طبق ماده 36 برجام، موضوع مقابله به مثل مطرح می‌شود.

اقدامات ایران در راستای مقابله‌به‌مثل وجاهت قانونی دارد

در بحث مقابله به مثل، کسی حق ندارد به ایران فشار وارد کند و بگوید که چرا خلاف توافق‌نامه عمل می‌کنید. مگر شما به تعهداتتان در توافق عمل کردید که ایران عمل کند؟ هر اقدامی که ایران در راستای مقابله به مثل انجام دهد، وجاهت قانونی و توجیه دارد و محکمه‌پسند است. شما عمل نکردید، ما هم عمل نمی‌کنیم. بنابراین دنیا نباید غافلگیر شود که چرا ایران از غنی‌سازی 60 درصد سخن می‌گوید.

در اساسنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، هیچ محدودیتی به عنوان سقف غنی‌سازی تعیین نشده است. محدودیت تنها مبنی بر این است که کشورها حق ندارند غنی‌سازی را برای ساخت بمب اتم انجام دهند؛ عنوان نشده است که شما نمی‌توانید غنی‌سازی را تا 50، 60 یا 70 درصد ارتقاء دهید. آژانس جلوی اصل غنی‌سازی را نمی‌گیرد بلکه اگر غنی‌سازی برای ساخت بمب هسته‌ای باشد، آژانس ورود می‌کند.

بر این اساس اگر ایران غنی‌سازی را به 60 درصد هم برساند، با قوانین و اساسنامه آژانس مخالفت نکرده است. کشورهای منطقه نیز اگر نگران هستند، باید یقه آمریکا و انگلیس و فرانسه و آلمان را بگیرند. ایران پیش‌پیش به تمامی تعهدات خود عمل کرد اما طرف‌های مقابل هیچ کاری در قبال برجام انجام ندادند. طرف‌های اروپایی تنها حرف می‌زنند و می‌گویند برجام خیلی خوب است!

برجام برای چه کسی خوب است؟ برای شما! شما از ایران امتیاز گرفتید اما امتیازی به ایران ندادید. ایران غنی‌سازی را به 3.67 درصد رساند و 20 تن اورانیوم غنی‌شده 20 درصد را به مسکو فرستاد و قلب رآکتور آب سنگین اراک را خارج کرد و فعالیت‌های فردو را تعطیل کرد اما در مقابل شما چه چیزی به ایران دادید؟ اینستکس را هم به طور توهین‌آمیز و تحقیرآمیزی راه‌اندازی کردند که بی‌فایده بود.

گام‌های میلی‌متری در کاهش تعهدات برجامی دشمن را نمی‌ترساند

به حضرات مسئولین هم باید گفت این گام‌های میلی‌متری در کاهش تعهدات برجامی، دشمن را نمی‌ترساند. شما باید یک سیلی محکم به دشمن بزنید و یک شوک بزرگ به آن‌ها وارد کنید تا بدانند که در تصمیمات خود جدی هستید. تا 300 گام دیگر را هم اگر میلی‌متری بردارید، فایده‌ای نخواهد داشت. این که بگویند ما داریم می‌رویم فردو را گردگیری کنیم؛ اگر به تعهداتتان عمل نکنید، فردو را آب و جارو می‌کنیم؛ فایده‌ای ندارد و دفعه بعد هم پیچ‌های سانتریفیوژها را سفت می‌کنیم.

مرآت: و عجیب‌تر این است که در هنگام کاهش تعهدات پالس مذاکره هم برای غرب می‌فرستند!

بله و این قابل قبول نیست. کشورهای منطقه نیز حق ندارند به ما اعتراضی بکنند. چراکه غرب از پشت به ما خنجر زد و تصمیم هم ندارد با ایران تعامل کند. رهبر معظم انقلاب به ضرس قاطع فرمودند که غرب چیزی به شما نخواهد داد اما متأسفانه برخی دل در گرو غرب دارند. این گام‌های تدریجی هم احتمالا ناشی از تشرهای رهبری است! دشمنان می‌خواستند ما را خلع سلاح کنند. خانم کلینتون گفته بود ما بدون این که حتی یک گلوله شلیک کنیم، برنامه هسته‌ای ایران را تعطیل کردیم.

مرآت: بابت وقت ارزشمندی که در اختیارم قرار دادید سپاسگزارم.

من هم از شما و همکارانتان تشکر می‌کنم.

انتهای پیام/

,

مرآت: چنان‌که مستحضرید روز شنبه وزرای خارجه کشورهای عضو اکو در آنتالیای ترکیه گرد هم آمدند. ارزیابی شما از میزان تأثیرگذاری نشست‌های اکو در بهبود تعاملات منطقه‌ای ایران چیست؟

آمریکا بر کشورهای منطقه اعم از کشورهای عربی و غیرعربی نظیر پاکستان، افغانستان، ترکیه، قزاقستان و دیگر کشورهای آسیای میانه اعمال نفوذ و سلطه کرده است و بسیاری از این کشورها عضو سازمان اکو هستند. با این مقدمه، بعید می‌دانم که وزرای خارجه این کشورها در اکو بتوانند در تصمیم‌گیری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها به مسأله مهمی برسند تا فرصت و ظرفیت مبادلات بانکی و تجاری بیشتر فراهم شود.

اگر بتوان از ظرفیت اکو استفاده کرد البته مطلوب جمهوری اسلامی است اما ما نباید معطل اکو باشیم. ما سازمان‌های دیگری با کارکرد مشابه اکو داریم؛ از جمله سازمان همکاری شانگهای -که 18 سالگی خود را سپری می‌کند و اکنون به یک سازمان بین‌المللی فعال تبدیل شده است- نهاد دوم انجمن ملل آسیای جنوب شرقی(آ سه آن) است –که ایران در سال 95 به عضویت آن درآمد-.

حتی می‌توان از ظرفیت‌های گروه «بریکس» نیز استفاده کرد؛ به ویژه که افزایش تبادلات مالی بین کشورهای عضو این گروه در دوران تحریم‌ها در دستور کار کشورهای عضو آن قرار دارد. ایران می‌تواند با گروه بریکس تعامل کند. این گروه هنوز پایدار است و به دلیل فشارهای آمریکا ممکن است اعضای این گروه هم از یکدیگر منفک شوند. فارغ از این ظرفیت‌ها، تعامل‌های دوجانبه ایران با کشورهای مختلف نیز می‌تواند موثر باشد.

به رغم برخی تنش‌ها، این تعاملات دوجانبه اکنون نیز برقرار است؛ چنان‌که با وجود تنش میان روابط ایران و امارات متحده عربی، مبادلات تجاری و بازرگانی ما برقرار است و حتی برخی از کانال‌های دور زدن تحریم‌ها از این کشور می‌گذرد. کشورهای عراق و ترکیه نیز روابط دوجانبه و پایاپای قابل توجهی با ایران دارند. جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با تقویت روابط اقتصادی خود با این کشور، منافع خود را تأمین کند.

نشست‌های اکو تا کنون به حل مشکلات منجر نشده است

من هنوز نشنیده‌ام که از دل اکو تصمیمات مطلوبی اتخاذ شود؛ تصمیماتی که کارساز باشد و به حل مشکلات کمک کند. اکو در مقابله با تحریم‌ها و فشارهای آمریکا نقش موثری نداشته است.

مرآت: پرسش دوم من در ارتباط با تنش‌های ایجادشده میان ترکیه و سوریه است. گزارش‌های روز شنبه نشان می‌داد که ارتش سوریه با نیروهای ترکیه در حومه رأس‌العین درگیر هستند. از نگاه شما ماجرای تنش میان ترکیه و سوریه به کجا خواهد انجامید؟

طبق قوانین بین‌المللی، ترکیه به یک کشور عضو سازمان ملل و عضو بسیاری از سازمان‌های جهانی، تجاوز کرده است. در این مسأله تردیدی نیست. مقامات ترکیه، تجاوز خود را توجیه می‌کنند و می‌گویند ما طمعی نسبت به سرزمین سوریه نداریم و نمی‌خواهیم این کشور تجزیه شود. آن‌ها می‌گویند ما حتی نمی‌خواهیم در سوریه بمانیم. پس مشکلتان چیست؟

چرا ترکیه برای مبارزه با تروریسم با دولت سوریه تفاهم نمی‌کند؟

می‌گویند مشکل ما تروریسم است؛ در حالی که درمان تروریسم، راه‌حل دارد. تروریست‌های «قسد»(نیروهای دموکراتیک سوریه که گروهی مسلح هستند)، «پ.ی.د»(که اعضای کرد ارتش آزاد سوریه می‌گویند این گروه نماینده کردها نیستند) و «ی.پ.ژ»(یگان‌های کرد مدافع زن) در چنبره شما هستند. چرا شما با دولت سوریه برای مبارزه با تروریسم و خلع سلاح گروه‌های مسلح کرد تفاهم نمی‌کنید؟

اگر به دنبال تجاوز و طمع‌ورزی نیستید، ریگی به کفشتان نیست و به چاه‌های نفت فراوان آن منطقه چشم ندارید، چرا از ایران و روسیه برای میانجیگری و تفاهم با سوریه کمک نمی‌گیرید؟ ایران در این خصوص اعلام آمادگی کرده است. به محض این که آقای اردوغان دستور داد که نیروهایش به سمت خاک سوریه حرکت کنند، آقای ظریف اعلام کرد که نیازی به لشکرکشی نیست و ما حاضریم میان نگرانی‌های سوریه و ترکیه میانجی‌گری کنیم و مشکل کردها را بدون خون و خونریزی و ویرانی حل کنیم.

ترکیه اکنون زیرساخت‌ها و منابع آب سوریه را هدف قرار می‌دهد و مناطق مسکونی را بمباران می‌کند و نهایتا هم به ارتش سوریه لطمه می‌زند. آن‌چه که ما نگرانش بودیم، اتفاق افتاد. ارتش سوریه اکنون می‌گوید من حق دارم از سرزمین خودم در برابر تجاوز ترکیه دفاع کنم. کدام قانون بین‌المللی ارتش سوریه را از درگیر شدن با ترکیه منع می‌کند؟

حتی روس‌ها هم حق ندارند جلوی سوریه را بگیرند. ما هم نمی‌توانیم چنین کاری بکنیم؛ چرا که تجاوزی صورت گرفته است. با تجاوزگر باید برخورد شود و سوریه می‌گوید ما توان برخورد را داریم. می‌گویند ما نمی‌خواهیم در برابر جنگ روانی آقای اردوغان تسلیم شویم. دودِ آتش جنگ البته به چشم هردو کشور می‌رود. این که ترکیه نقش مهاجم و سوریه نقش مدافع دارد، دلیلی بر آن نیست که تنها مدافع، ضربه ببیند.

ترکیه تحت فشار روس‌ها از ناتو درخواست کمک نکرده است

ترکیه عضو ناتوست. درست است که کشورهای عضو ناتو، هنوز صددرصد ترکیه را تأیید نکرده‌اند اما به هر حال اگر آقای اردوغان درخواست رسمی کمک کند، ناتو موظف است به این درخواست پاسخ بدهد. ترکیه تحت فشار روس‌ها از ناتو درخواست کمک نمی‌کند. متأسفانه آقای پوتین با آقای اردوغان لابی کرد و اقدامات تجاوزکارانه ترکیه را پوشش داد.

روس‌ها گفتند این اقدامات موقت است و ترکیه حق دارد بیش از 30 کیلومتر به عمق خاک سوریه وارد شود و ما نمی‌گذاریم خون‌ریزی اتفاق بیفتد. اکنون در خط تماس نه کردی وجود دارد و نه کسی از نیروهای قسد؛ مستقیم و رودررو ترک‌ها با ارتش سوریه درگیر شده‌اند. نیروهای ارتش سوریه که نیروهای قسد و پ.ی.د و ی.پ.ژ نیستند که بخواهید به بهانه مبارزه با تروریسم با آن‌ها مقابله کنید.

آمریکا و اسرائیل به دنبال انهدام نیروهای مسلح کشورهای منطقه هستند

ارتش سوریه برای دفاع از سرزمین خود به مرز آمده است؛ چرا با آن‌ها درگیر می‌شوید؟ این‌ها مسائلی است که ترکیه باید درباره آن‌ها پاسخگو باشد. طرح آمریکا و رژیم صهیونیستی این است که نیروهای مسلح وابسته به کشورهای منطقه یکدیگر را منهدم کنند. با همین هدف، نیروی مسلح لیبی، یمن و عراق از بین بردند و نیمی از ارتش سوریه را نیز منهدم کرده‌اند.

وقتی ایران برای میانجیگری اعلام آمادگی کرده است، آقای اردوغان نباید تلاش کند تا از طریق زور مسائل را حل کند. ما با کردها ارتباط و با دولت سوریه روابط استراتژیک داریم؛ چرا با این زمینه‌ها ترکیه به وساطت ایران تمکین نکرد؟ ما می‌فهمیم که آمریکا آرزو می‌کند که ترکیه غوطه خوردن در این منجلاب را ادامه دهد تا بتواند از اردوغان باج بگیرد.

آمریکا با خباثت ترکیه را به این ماجرا آلوده کرد. و در چنین شرایطی آمریکا به کردها می‌گوید من شما را مسلح می‌کنم تا ترکیه را بزنید! این‌گونه است که آقای اردوغان در یک باتلاق گرفتار شده است؛ در حالی که اگر به نصایح ما گوش می‌کرد، این اتفاق نمی‌افتاد. چه کسی به آن‌ها اجازه داده است که منطقه امن ایجاد کنند؟ برای ایجاد منطقه امن و پرواز ممنوع شورای امنیت باید قطعنامه صادر کند.

گویا اردوغان گردن‌کلفتی را از آمریکا آموخته است! آقای اردوغان قطعا ضرر خواهد کرد. مگر عشائر عرب اجازه می‌دهند که آقای اردوغان در منطقه بماند؟ نیروهای مسلح سوریه مثل روزهای نخست جنگ نیستند و زبده شده‌اند. به قول معروف مار خورده‌اند و افعی شده‌اند!

هیچ‌یک از وعده‌های برجامی اروپا محقق نشده است

مرآت: پرسش پایانی من در ارتباط با برجام است. چنان‌که مستحضرید، ایران به تازکی گام چهارم کاهش تعهدات برجامی را برداشته است. مقامات ایران روز شنبه اعلام کردند که ما توانایی غنی‌سازی 60 درصد را نیز داریم. تحلیل شما از واکنش کشورهای منطقه به این موضوع چیست؟ آیا اساسا واکنش کشورهای منطقه می‌تواند در تعاملات برجامی ما نقش‌آفرین باشد؟

آمریکا و اروپا ثابت کرده‌اند که به برجام پایبند نخواهند بود. آمریکایی‌ها عملا و رسما از برجام خارج شدند و اروپایی‌ها عملا خارج شده‌اند اما رسما این خروج را اعلام نکرده‌اند. از ناحیه اروپا عملا چیزی دستگیر ایران نشده است و هیچ‌یک از وعده‌‌هایی که اروپایی‌ها به ایران داده‌اند محقق نشده است. در این‌جا طبق ماده 36 برجام، موضوع مقابله به مثل مطرح می‌شود.

اقدامات ایران در راستای مقابله‌به‌مثل وجاهت قانونی دارد

در بحث مقابله به مثل، کسی حق ندارد به ایران فشار وارد کند و بگوید که چرا خلاف توافق‌نامه عمل می‌کنید. مگر شما به تعهداتتان در توافق عمل کردید که ایران عمل کند؟ هر اقدامی که ایران در راستای مقابله به مثل انجام دهد، وجاهت قانونی و توجیه دارد و محکمه‌پسند است. شما عمل نکردید، ما هم عمل نمی‌کنیم. بنابراین دنیا نباید غافلگیر شود که چرا ایران از غنی‌سازی 60 درصد سخن می‌گوید.

در اساسنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، هیچ محدودیتی به عنوان سقف غنی‌سازی تعیین نشده است. محدودیت تنها مبنی بر این است که کشورها حق ندارند غنی‌سازی را برای ساخت بمب اتم انجام دهند؛ عنوان نشده است که شما نمی‌توانید غنی‌سازی را تا 50، 60 یا 70 درصد ارتقاء دهید. آژانس جلوی اصل غنی‌سازی را نمی‌گیرد بلکه اگر غنی‌سازی برای ساخت بمب هسته‌ای باشد، آژانس ورود می‌کند.

بر این اساس اگر ایران غنی‌سازی را به 60 درصد هم برساند، با قوانین و اساسنامه آژانس مخالفت نکرده است. کشورهای منطقه نیز اگر نگران هستند، باید یقه آمریکا و انگلیس و فرانسه و آلمان را بگیرند. ایران پیش‌پیش به تمامی تعهدات خود عمل کرد اما طرف‌های مقابل هیچ کاری در قبال برجام انجام ندادند. طرف‌های اروپایی تنها حرف می‌زنند و می‌گویند برجام خیلی خوب است!

برجام برای چه کسی خوب است؟ برای شما! شما از ایران امتیاز گرفتید اما امتیازی به ایران ندادید. ایران غنی‌سازی را به 3.67 درصد رساند و 20 تن اورانیوم غنی‌شده 20 درصد را به مسکو فرستاد و قلب رآکتور آب سنگین اراک را خارج کرد و فعالیت‌های فردو را تعطیل کرد اما در مقابل شما چه چیزی به ایران دادید؟ اینستکس را هم به طور توهین‌آمیز و تحقیرآمیزی راه‌اندازی کردند که بی‌فایده بود.

گام‌های میلی‌متری در کاهش تعهدات برجامی دشمن را نمی‌ترساند

به حضرات مسئولین هم باید گفت این گام‌های میلی‌متری در کاهش تعهدات برجامی، دشمن را نمی‌ترساند. شما باید یک سیلی محکم به دشمن بزنید و یک شوک بزرگ به آن‌ها وارد کنید تا بدانند که در تصمیمات خود جدی هستید. تا 300 گام دیگر را هم اگر میلی‌متری بردارید، فایده‌ای نخواهد داشت. این که بگویند ما داریم می‌رویم فردو را گردگیری کنیم؛ اگر به تعهداتتان عمل نکنید، فردو را آب و جارو می‌کنیم؛ فایده‌ای ندارد و دفعه بعد هم پیچ‌های سانتریفیوژها را سفت می‌کنیم.

مرآت: و عجیب‌تر این است که در هنگام کاهش تعهدات پالس مذاکره هم برای غرب می‌فرستند!

بله و این قابل قبول نیست. کشورهای منطقه نیز حق ندارند به ما اعتراضی بکنند. چراکه غرب از پشت به ما خنجر زد و تصمیم هم ندارد با ایران تعامل کند. رهبر معظم انقلاب به ضرس قاطع فرمودند که غرب چیزی به شما نخواهد داد اما متأسفانه برخی دل در گرو غرب دارند. این گام‌های تدریجی هم احتمالا ناشی از تشرهای رهبری است! دشمنان می‌خواستند ما را خلع سلاح کنند. خانم کلینتون گفته بود ما بدون این که حتی یک گلوله شلیک کنیم، برنامه هسته‌ای ایران را تعطیل کردیم.

مرآت: بابت وقت ارزشمندی که در اختیارم قرار دادید سپاسگزارم.

من هم از شما و همکارانتان تشکر می‌کنم.

انتهای پیام/

,

مرآت: چنان‌که مستحضرید روز شنبه وزرای خارجه کشورهای عضو اکو در آنتالیای ترکیه گرد هم آمدند. ارزیابی شما از میزان تأثیرگذاری نشست‌های اکو در بهبود تعاملات منطقه‌ای ایران چیست؟

, مرآت: چنان‌که مستحضرید روز شنبه وزرای خارجه کشورهای عضو اکو در آنتالیای ترکیه گرد هم آمدند. ارزیابی شما از میزان تأثیرگذاری نشست‌های اکو در بهبود تعاملات منطقه‌ای ایران چیست؟,

آمریکا بر کشورهای منطقه اعم از کشورهای عربی و غیرعربی نظیر پاکستان، افغانستان، ترکیه، قزاقستان و دیگر کشورهای آسیای میانه اعمال نفوذ و سلطه کرده است و بسیاری از این کشورها عضو سازمان اکو هستند. با این مقدمه، بعید می‌دانم که وزرای خارجه این کشورها در اکو بتوانند در تصمیم‌گیری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها به مسأله مهمی برسند تا فرصت و ظرفیت مبادلات بانکی و تجاری بیشتر فراهم شود.

,

اگر بتوان از ظرفیت اکو استفاده کرد البته مطلوب جمهوری اسلامی است اما ما نباید معطل اکو باشیم. ما سازمان‌های دیگری با کارکرد مشابه اکو داریم؛ از جمله سازمان همکاری شانگهای -که 18 سالگی خود را سپری می‌کند و اکنون به یک سازمان بین‌المللی فعال تبدیل شده است- نهاد دوم انجمن ملل آسیای جنوب شرقی(آ سه آن) است –که ایران در سال 95 به عضویت آن درآمد-.

,

حتی می‌توان از ظرفیت‌های گروه «بریکس» نیز استفاده کرد؛ به ویژه که افزایش تبادلات مالی بین کشورهای عضو این گروه در دوران تحریم‌ها در دستور کار کشورهای عضو آن قرار دارد. ایران می‌تواند با گروه بریکس تعامل کند. این گروه هنوز پایدار است و به دلیل فشارهای آمریکا ممکن است اعضای این گروه هم از یکدیگر منفک شوند. فارغ از این ظرفیت‌ها، تعامل‌های دوجانبه ایران با کشورهای مختلف نیز می‌تواند موثر باشد.

,

به رغم برخی تنش‌ها، این تعاملات دوجانبه اکنون نیز برقرار است؛ چنان‌که با وجود تنش میان روابط ایران و امارات متحده عربی، مبادلات تجاری و بازرگانی ما برقرار است و حتی برخی از کانال‌های دور زدن تحریم‌ها از این کشور می‌گذرد. کشورهای عراق و ترکیه نیز روابط دوجانبه و پایاپای قابل توجهی با ایران دارند. جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با تقویت روابط اقتصادی خود با این کشور، منافع خود را تأمین کند.

,

نشست‌های اکو تا کنون به حل مشکلات منجر نشده است

, نشست‌های اکو تا کنون به حل مشکلات منجر نشده است, نشست‌های اکو تا کنون به حل مشکلات منجر نشده است,

من هنوز نشنیده‌ام که از دل اکو تصمیمات مطلوبی اتخاذ شود؛ تصمیماتی که کارساز باشد و به حل مشکلات کمک کند. اکو در مقابله با تحریم‌ها و فشارهای آمریکا نقش موثری نداشته است.

,

مرآت: پرسش دوم من در ارتباط با تنش‌های ایجادشده میان ترکیه و سوریه است. گزارش‌های روز شنبه نشان می‌داد که ارتش سوریه با نیروهای ترکیه در حومه رأس‌العین درگیر هستند. از نگاه شما ماجرای تنش میان ترکیه و سوریه به کجا خواهد انجامید؟

, مرآت: پرسش دوم من در ارتباط با تنش‌های ایجادشده میان ترکیه و سوریه است. گزارش‌های روز شنبه نشان می‌داد که ارتش سوریه با نیروهای ترکیه در حومه رأس‌العین درگیر هستند. از نگاه شما ماجرای تنش میان ترکیه و سوریه به کجا خواهد انجامید؟,

طبق قوانین بین‌المللی، ترکیه به یک کشور عضو سازمان ملل و عضو بسیاری از سازمان‌های جهانی، تجاوز کرده است. در این مسأله تردیدی نیست. مقامات ترکیه، تجاوز خود را توجیه می‌کنند و می‌گویند ما طمعی نسبت به سرزمین سوریه نداریم و نمی‌خواهیم این کشور تجزیه شود. آن‌ها می‌گویند ما حتی نمی‌خواهیم در سوریه بمانیم. پس مشکلتان چیست؟

,

چرا ترکیه برای مبارزه با تروریسم با دولت سوریه تفاهم نمی‌کند؟

, چرا ترکیه برای مبارزه با تروریسم با دولت سوریه تفاهم نمی‌کند؟, چرا ترکیه برای مبارزه با تروریسم با دولت سوریه تفاهم نمی‌کند؟,

می‌گویند مشکل ما تروریسم است؛ در حالی که درمان تروریسم، راه‌حل دارد. تروریست‌های «قسد»(نیروهای دموکراتیک سوریه که گروهی مسلح هستند)، «پ.ی.د»(که اعضای کرد ارتش آزاد سوریه می‌گویند این گروه نماینده کردها نیستند) و «ی.پ.ژ»(یگان‌های کرد مدافع زن) در چنبره شما هستند. چرا شما با دولت سوریه برای مبارزه با تروریسم و خلع سلاح گروه‌های مسلح کرد تفاهم نمی‌کنید؟

,

اگر به دنبال تجاوز و طمع‌ورزی نیستید، ریگی به کفشتان نیست و به چاه‌های نفت فراوان آن منطقه چشم ندارید، چرا از ایران و روسیه برای میانجیگری و تفاهم با سوریه کمک نمی‌گیرید؟ ایران در این خصوص اعلام آمادگی کرده است. به محض این که آقای اردوغان دستور داد که نیروهایش به سمت خاک سوریه حرکت کنند، آقای ظریف اعلام کرد که نیازی به لشکرکشی نیست و ما حاضریم میان نگرانی‌های سوریه و ترکیه میانجی‌گری کنیم و مشکل کردها را بدون خون و خونریزی و ویرانی حل کنیم.

,

ترکیه اکنون زیرساخت‌ها و منابع آب سوریه را هدف قرار می‌دهد و مناطق مسکونی را بمباران می‌کند و نهایتا هم به ارتش سوریه لطمه می‌زند. آن‌چه که ما نگرانش بودیم، اتفاق افتاد. ارتش سوریه اکنون می‌گوید من حق دارم از سرزمین خودم در برابر تجاوز ترکیه دفاع کنم. کدام قانون بین‌المللی ارتش سوریه را از درگیر شدن با ترکیه منع می‌کند؟

,

حتی روس‌ها هم حق ندارند جلوی سوریه را بگیرند. ما هم نمی‌توانیم چنین کاری بکنیم؛ چرا که تجاوزی صورت گرفته است. با تجاوزگر باید برخورد شود و سوریه می‌گوید ما توان برخورد را داریم. می‌گویند ما نمی‌خواهیم در برابر جنگ روانی آقای اردوغان تسلیم شویم. دودِ آتش جنگ البته به چشم هردو کشور می‌رود. این که ترکیه نقش مهاجم و سوریه نقش مدافع دارد، دلیلی بر آن نیست که تنها مدافع، ضربه ببیند.

,

ترکیه تحت فشار روس‌ها از ناتو درخواست کمک نکرده است

, ترکیه تحت فشار روس‌ها از ناتو درخواست کمک نکرده است, ترکیه تحت فشار روس‌ها از ناتو درخواست کمک نکرده است,

ترکیه عضو ناتوست. درست است که کشورهای عضو ناتو، هنوز صددرصد ترکیه را تأیید نکرده‌اند اما به هر حال اگر آقای اردوغان درخواست رسمی کمک کند، ناتو موظف است به این درخواست پاسخ بدهد. ترکیه تحت فشار روس‌ها از ناتو درخواست کمک نمی‌کند. متأسفانه آقای پوتین با آقای اردوغان لابی کرد و اقدامات تجاوزکارانه ترکیه را پوشش داد.

,

روس‌ها گفتند این اقدامات موقت است و ترکیه حق دارد بیش از 30 کیلومتر به عمق خاک سوریه وارد شود و ما نمی‌گذاریم خون‌ریزی اتفاق بیفتد. اکنون در خط تماس نه کردی وجود دارد و نه کسی از نیروهای قسد؛ مستقیم و رودررو ترک‌ها با ارتش سوریه درگیر شده‌اند. نیروهای ارتش سوریه که نیروهای قسد و پ.ی.د و ی.پ.ژ نیستند که بخواهید به بهانه مبارزه با تروریسم با آن‌ها مقابله کنید.

,

آمریکا و اسرائیل به دنبال انهدام نیروهای مسلح کشورهای منطقه هستند

, آمریکا و اسرائیل به دنبال انهدام نیروهای مسلح کشورهای منطقه هستند, آمریکا و اسرائیل به دنبال انهدام نیروهای مسلح کشورهای منطقه هستند,

ارتش سوریه برای دفاع از سرزمین خود به مرز آمده است؛ چرا با آن‌ها درگیر می‌شوید؟ این‌ها مسائلی است که ترکیه باید درباره آن‌ها پاسخگو باشد. طرح آمریکا و رژیم صهیونیستی این است که نیروهای مسلح وابسته به کشورهای منطقه یکدیگر را منهدم کنند. با همین هدف، نیروی مسلح لیبی، یمن و عراق از بین بردند و نیمی از ارتش سوریه را نیز منهدم کرده‌اند.

,

وقتی ایران برای میانجیگری اعلام آمادگی کرده است، آقای اردوغان نباید تلاش کند تا از طریق زور مسائل را حل کند. ما با کردها ارتباط و با دولت سوریه روابط استراتژیک داریم؛ چرا با این زمینه‌ها ترکیه به وساطت ایران تمکین نکرد؟ ما می‌فهمیم که آمریکا آرزو می‌کند که ترکیه غوطه خوردن در این منجلاب را ادامه دهد تا بتواند از اردوغان باج بگیرد.

,

آمریکا با خباثت ترکیه را به این ماجرا آلوده کرد. و در چنین شرایطی آمریکا به کردها می‌گوید من شما را مسلح می‌کنم تا ترکیه را بزنید! این‌گونه است که آقای اردوغان در یک باتلاق گرفتار شده است؛ در حالی که اگر به نصایح ما گوش می‌کرد، این اتفاق نمی‌افتاد. چه کسی به آن‌ها اجازه داده است که منطقه امن ایجاد کنند؟ برای ایجاد منطقه امن و پرواز ممنوع شورای امنیت باید قطعنامه صادر کند.

,

گویا اردوغان گردن‌کلفتی را از آمریکا آموخته است! آقای اردوغان قطعا ضرر خواهد کرد. مگر عشائر عرب اجازه می‌دهند که آقای اردوغان در منطقه بماند؟ نیروهای مسلح سوریه مثل روزهای نخست جنگ نیستند و زبده شده‌اند. به قول معروف مار خورده‌اند و افعی شده‌اند!

,

هیچ‌یک از وعده‌های برجامی اروپا محقق نشده است

, هیچ‌یک از وعده‌های برجامی اروپا محقق نشده است, هیچ‌یک از وعده‌های برجامی اروپا محقق نشده است,

مرآت: پرسش پایانی من در ارتباط با برجام است. چنان‌که مستحضرید، ایران به تازکی گام چهارم کاهش تعهدات برجامی را برداشته است. مقامات ایران روز شنبه اعلام کردند که ما توانایی غنی‌سازی 60 درصد را نیز داریم. تحلیل شما از واکنش کشورهای منطقه به این موضوع چیست؟ آیا اساسا واکنش کشورهای منطقه می‌تواند در تعاملات برجامی ما نقش‌آفرین باشد؟

, مرآت: پرسش پایانی من در ارتباط با برجام است. چنان‌که مستحضرید، ایران به تازکی گام چهارم کاهش تعهدات برجامی را برداشته است. مقامات ایران روز شنبه اعلام کردند که ما توانایی غنی‌سازی 60 درصد را نیز داریم. تحلیل شما از واکنش کشورهای منطقه به این موضوع چیست؟ آیا اساسا واکنش کشورهای منطقه می‌تواند در تعاملات برجامی ما نقش‌آفرین باشد؟,

آمریکا و اروپا ثابت کرده‌اند که به برجام پایبند نخواهند بود. آمریکایی‌ها عملا و رسما از برجام خارج شدند و اروپایی‌ها عملا خارج شده‌اند اما رسما این خروج را اعلام نکرده‌اند. از ناحیه اروپا عملا چیزی دستگیر ایران نشده است و هیچ‌یک از وعده‌‌هایی که اروپایی‌ها به ایران داده‌اند محقق نشده است. در این‌جا طبق ماده 36 برجام، موضوع مقابله به مثل مطرح می‌شود.

,

اقدامات ایران در راستای مقابله‌به‌مثل وجاهت قانونی دارد

, اقدامات ایران در راستای مقابله‌به‌مثل وجاهت قانونی دارد, اقدامات ایران در راستای مقابله‌به‌مثل وجاهت قانونی دارد,

در بحث مقابله به مثل، کسی حق ندارد به ایران فشار وارد کند و بگوید که چرا خلاف توافق‌نامه عمل می‌کنید. مگر شما به تعهداتتان در توافق عمل کردید که ایران عمل کند؟ هر اقدامی که ایران در راستای مقابله به مثل انجام دهد، وجاهت قانونی و توجیه دارد و محکمه‌پسند است. شما عمل نکردید، ما هم عمل نمی‌کنیم. بنابراین دنیا نباید غافلگیر شود که چرا ایران از غنی‌سازی 60 درصد سخن می‌گوید.

,

در اساسنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، هیچ محدودیتی به عنوان سقف غنی‌سازی تعیین نشده است. محدودیت تنها مبنی بر این است که کشورها حق ندارند غنی‌سازی را برای ساخت بمب اتم انجام دهند؛ عنوان نشده است که شما نمی‌توانید غنی‌سازی را تا 50، 60 یا 70 درصد ارتقاء دهید. آژانس جلوی اصل غنی‌سازی را نمی‌گیرد بلکه اگر غنی‌سازی برای ساخت بمب هسته‌ای باشد، آژانس ورود می‌کند.

,

بر این اساس اگر ایران غنی‌سازی را به 60 درصد هم برساند، با قوانین و اساسنامه آژانس مخالفت نکرده است. کشورهای منطقه نیز اگر نگران هستند، باید یقه آمریکا و انگلیس و فرانسه و آلمان را بگیرند. ایران پیش‌پیش به تمامی تعهدات خود عمل کرد اما طرف‌های مقابل هیچ کاری در قبال برجام انجام ندادند. طرف‌های اروپایی تنها حرف می‌زنند و می‌گویند برجام خیلی خوب است!

,

برجام برای چه کسی خوب است؟ برای شما! شما از ایران امتیاز گرفتید اما امتیازی به ایران ندادید. ایران غنی‌سازی را به 3.67 درصد رساند و 20 تن اورانیوم غنی‌شده 20 درصد را به مسکو فرستاد و قلب رآکتور آب سنگین اراک را خارج کرد و فعالیت‌های فردو را تعطیل کرد اما در مقابل شما چه چیزی به ایران دادید؟ اینستکس را هم به طور توهین‌آمیز و تحقیرآمیزی راه‌اندازی کردند که بی‌فایده بود.

,

گام‌های میلی‌متری در کاهش تعهدات برجامی دشمن را نمی‌ترساند

, گام‌های میلی‌متری در کاهش تعهدات برجامی دشمن را نمی‌ترساند, گام‌های میلی‌متری در کاهش تعهدات برجامی دشمن را نمی‌ترساند,

به حضرات مسئولین هم باید گفت این گام‌های میلی‌متری در کاهش تعهدات برجامی، دشمن را نمی‌ترساند. شما باید یک سیلی محکم به دشمن بزنید و یک شوک بزرگ به آن‌ها وارد کنید تا بدانند که در تصمیمات خود جدی هستید. تا 300 گام دیگر را هم اگر میلی‌متری بردارید، فایده‌ای نخواهد داشت. این که بگویند ما داریم می‌رویم فردو را گردگیری کنیم؛ اگر به تعهداتتان عمل نکنید، فردو را آب و جارو می‌کنیم؛ فایده‌ای ندارد و دفعه بعد هم پیچ‌های سانتریفیوژها را سفت می‌کنیم.

,

مرآت: و عجیب‌تر این است که در هنگام کاهش تعهدات پالس مذاکره هم برای غرب می‌فرستند!

, مرآت: و عجیب‌تر این است که در هنگام کاهش تعهدات پالس مذاکره هم برای غرب می‌فرستند!,

بله و این قابل قبول نیست. کشورهای منطقه نیز حق ندارند به ما اعتراضی بکنند. چراکه غرب از پشت به ما خنجر زد و تصمیم هم ندارد با ایران تعامل کند. رهبر معظم انقلاب به ضرس قاطع فرمودند که غرب چیزی به شما نخواهد داد اما متأسفانه برخی دل در گرو غرب دارند. این گام‌های تدریجی هم احتمالا ناشی از تشرهای رهبری است! دشمنان می‌خواستند ما را خلع سلاح کنند. خانم کلینتون گفته بود ما بدون این که حتی یک گلوله شلیک کنیم، برنامه هسته‌ای ایران را تعطیل کردیم.

,

مرآت: بابت وقت ارزشمندی که در اختیارم قرار دادید سپاسگزارم.

, مرآت: بابت وقت ارزشمندی که در اختیارم قرار دادید سپاسگزارم.,

من هم از شما و همکارانتان تشکر می‌کنم.

,

انتهای پیام/

]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه