کیفیت نان و گلایه مردم نسبت به این موضوع همواره یکی از موضوعاتی است که روزانه در سطح نانواییها با آن مواجه میشویم، توجه و نظارت ویژه به رعایت مسائل کیفی و بهداشتی در واحدهای نانوایی بهعنوان یکی از تأمینکنندگان اصلی سبد غذایی خانوار میتواند سهم بسزایی در بهبود سلامت غذایی جامعه ایفا کند.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ کیفیت نان و گلایه مردم نسبت به این موضوع همواره یکی از موضوعاتی است که روزانه در سطح نانواییها با آن مواجه میشویم، کیفیت ماندگاری، پخت بیشازحد و سوختن نان و از طرف دیگر خمیر بودن نان ازجمله مسائلی است که علاوه بر نارضایتی مصرفکننده باعث افزایش دور ریز نان خواهد شد که البته نانوایان دلیل اصلی آن را کیفیت پایین آرد عنوان میکنند.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, به نقل از , دیار آفتاب, ؛ کیفیت نان و گلایه مردم نسبت به این موضوع همواره یکی از موضوعاتی است که روزانه در سطح نانواییها با آن مواجه میشویم، کیفیت ماندگاری، پخت بیشازحد و سوختن نان و از طرف دیگر خمیر بودن نان ازجمله مسائلی است که علاوه بر نارضایتی مصرفکننده باعث افزایش دور ریز نان خواهد شد که البته نانوایان دلیل اصلی آن را کیفیت پایین آرد عنوان میکنند.,موضوع دیگری که اخیراً نیز در بسیاری از نانواییها با آن برخورد میکنیم تأکید بیشتر این واحدها بر عرضه نان کنجد زده و یا اصطلاحاً نان دونانه است که علیرغم اعلام مراجع مربوطه اما بسیاری از افراد هنگام مراجعه به نانوایی و بخصوص صبحها که عجلهی بیشتری دارند با این پاسخ نانوا مواجه شدهاند که فقط نان کنجدی داریم! و یا با برخورد نامناسبی را شاهد بودهاند.
بههرحال توجه و نظارت ویژه به رعایت مسائل کیفی و بهداشتی در واحدهای نانوایی بهعنوان یکی از تأمینکنندگان اصلی سبد غذایی خانوار میتواند سهم بسزایی در بهبود سلامت غذایی جامعه ایفا کند، هرچند هستند بسیاری از نانواییها که سعی میکنند با استفاده از همین امکانات موجود بهترین خدمات را به مردم ارائه کنند.
در این بین بسیاری از نانوایی ها یکی از دلایل افت کیفیت نان را ناشی از کیفیت پایین آرد عنوان می کنند اما با وجود اینکه این موضوع تا حدودی مؤثر است ولی بارها دیده ایم که اصول تهیه خمیر و فرآیند پخت در برخی نانوایی ها به طور درست طی نمی شود و همین اتفاق باعث می شود بعضاً نانی که به دست مصرف کننده می رسد از کیفیت و ماندگاری قابل قبولی برخوردار نباشد.
ایرانی ها رکوردار مصرف سرانه نان در دنیا هستند و از طرفی طبق آمارهای موجود ایران جزو کشورهایی است که بیشترین دور ریز نان را دارد که البته بخشی از آن به الگوی نادرست مصرف و اسراف بر می گردد هر چند نباید این موضوع را نیز نادیده گرفت که بر اساس بررسی های انجام شده بطور میانگین ۱۵ تا ۲۰ درصد نان قبل از ورود به سفره خانوار قابل استقاده نیست.
برای بررسی بیشتر این موضوع با مدیرکل امور اقتصادی استان مرکزی، رئیس اتاق اصناف استان و رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک به گفتگو پرداختیم که مشروح آن در ادامه خواهد آمد.
مدیرکل امور اقتصادی استانداری مرکزی؛
کیفیت آرد استان مرکزی میانه است/ اختلاط گندم استان با سایر استان ها برای افزایش کیفیت آرد
محمود نعمتی مدیرکل امور اقتصادی استانداری مرکزی در گفتگو با دیارآفتاب، گفت: اتاق اصناف که وظیفه نظارت بر نانوایی ها را بر عهده دارد این کار را ازلحاظ کمی اعم از نظارت بر ساعت کار انجام میدهد ولی از لحاظ کیفی مسئله به گندم ما و ترکیب و مخلوط کردن گندم برمیگردد که در این زمینه گندم از استانهای جنوبی خریداریشده است و مخلوط میشود که ازنظر کیفی نیز خیلی مشکلی وجود نداشته باشد.
وی ادامه داد: به نظر میرسد خیلی ازلحاظ کیفیت مشکلی نیست اما اختلاف قیمتی بین آرد نانوایی و آردی که بیرون است وجود دارد که اینها شاید مشکلاتی در پخت کمتر واحدها و این مسائل داشته باشند.
نعمتی در رابطه با افزایش قیمت اخیر نان در اراک نیز گفت: افزایش قیمت نان افزایش هزینههای نانوا است و این افزایش قیمت به علت افزایش قیمت آرد نیست اما ازنظر کیفیت همانطور که گفته شد موضوع به کیفیت گندم برمیگردد که استان مرکزی در این زمینه یک استان میانه است اما با اینوجود ما از خوزستان و استانهای شمالی گندم خریداری میکنیم.
مدیرکل امور اقتصادی استانداری مرکزی تصریح کرد: ۸۰ درصد آرد موردنیاز نانواییهای استان مرکزی از مجموعههای داخل استان تأمین میشود و نانوایی ها آزاد هستند ۲۰ درصد مابقی را از سایر کارخانه ها تهیه کنند.
وی در رابطه با نظارت بر کارخانجات تولید آرد استان نیز گفت: نظارتها در این حوزه یا از طریق دانشگاه علوم پزشکی صورت میگیرد یا از طریق سازمان استاندارد لذا ازنظر کیفی قطعاً حداقل استانداردها رعایت میشود ولی موارد کیفی بیشتر به اختلاط گندم برمیگردد و نانواها هم آزاد هستند و میتوانند اگر کیفیت آرد کارخانهای از نظرشان نامطلوب است از کارخانه دیگری خریداری کند.
رئیس اتاق اصناف استان مرکزی؛
۱۰۰ نانوایی بعلت عدم رعایت مسائل صنفی و بهداشتی کسر سهمیه شدند/ شهروندان تخلفات را به ۳۸۲۰ گزارش کنند
جمشید زند رئیس اتاق اصناف استان مرکزی نیز در گفتگو با دیارآفتاب، با بیان اینکه در شهرستان اراک ۴۰۰ واحد نانوایی فعال هستند افزود: نظارت بر واحدهای نانوایی بر عهده اتاق اصناف است البته گشتهای مشترک با تعزیرات و اداره بهداشت نیز انجام میشود که اخیراً ۱۰۰ واحد نانوایی که رعایت مسائل صنفی و دستورالعملهای بهداشتی را نداشتهاند در شهرستان اراک کسر سهمیه شدهاند و از سهمیه تخصیص آرد این واحدها کم میشود.
رئیس اتاق اصناف استان مرکزی در رابطه با تخلف برخی واحدهای نانوایی مبنی بر فروش اجباری نان کنجد زده و دونانه نیز تصریح کرد: این کار تخلف است و در صورت مشاهده چنین اقدامی حتماً با نانواییهای متخلف برخورد لازم انجام خواهد شد.
زند با بیان اینکه کیفیت آرد استان مرکزی نسبت به کشور جزو کیفیتهای خوب است در رابطه با عرضه ی نان با کیفیت نامطلوب و بعضاً خمیر یا سوخته در برخی نانوایی ها گفت: وزن چانه، وزن نان و استاندارد پخت باید رعایت شود و اگر موردی در این زمینه وجود دارد شهروندان میتوانند از طریق تماس با شماره تلفن ۳۸۲۰ اتاق اصناف گزارش بدهند.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک؛
نانوا، کیفیت آرد و نوع پخت در کیفیت نان دخیل هستند/ اعمال نظارت های بهداشتی دقیق بر کارخانجات آرد اراک
سعید محمد دوست رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک در گفتگو با دیارآفتاب، گفت: نظارتهای مرکز بهداشت از رستورانها، نانواییها، فروشگاههای اغذیه، شیرینی فروشیها، سوپرمارکتها و هرجایی که با مواد غذایی در ارتباط است توسط کارشناسان بهداشت محیط صورت میگیرد که در شهرستان اراک حدود ۱۰ هزار امکنه را شامل میشود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه بعد از شیوع کرونا یکی از مکانهایی که میتواند بسیار حساس باشد و سلامت جامعه را تحتالشعاع قرار بدهد نانواییها هستند لذا از زمان آغاز این بیماری دستورالعملها و پروتکلهای بهداشتی هم به نانواییها و هم به صنف مربوطه ابلاغ شد.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک بیان اینکه نظارت و بازرسیها کماکان در حال انجام است تصریح کرد: اتفاقی خوبی که در این زمینه رخ داد برخی گروههای جهادی و سمنهای فعال در حوزه بهداشت ورود پیدا کردند و با تشکیل تیمهای بازرسی نظارتهایی انجام شد که منجر به صدور اخطار پلمپ، تعطیلی و ارجاع به مقام قضایی برای برخی از این واحدها شد.
هر نانوایی باید آرد مخصوص نان خود را استفاده کند/ نان سبوس دار پیشگیری کننده بسیاری از بیماری ها
محمد دوست با اشاره به اینکه سه عامل نانوا، آرد و مدت پخت در کیفیت نان دخیل هستند افزود: نانوا باید ضمن دارا بودن شرایط و صلاحیتهای بهداشتی دورههای مربوطه را سپری کرده و کارت بهداشت دریافت کند، همچنین نانوا باید ازنظر صنفی نیز مهارت کافی را داشته باشد.
وی در رابطه با موضوع آرد نیز تصریح کرد: گندمی که ما در استان مرکزی از کشاورزان خریداری میکنیم درصد خاصی از کیفیت و سن زدگی را دارند که آرد ما از این نظر جزو آردهای نسبتاً نامرغوب محسوب میشود لذا برای افزایش کیفیت از دو استان خوزستان و گلستان گندم خریداری و مخلوط میکنیم و البته طبق آنچه برای کشور مصوب شده است استانهایی که کیفیت گندم خوبی دارند آن را بین همه استانها توزیع میکنند.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک ادامه داد: بحث آرد موضوع مهمی است که باید مدنظر قرارگرفته شود بعضی از نانواییهای آزاد پز از سایر استانها آرد خریداری میکنند و متأسفانه نظارتهای مرکز بهداشت در برخی از این شهرها نسبتاً پایین است، لذا اگر همه نانواییها آرد را صرفاً از کارخانههای داخل استان تهیه کنند مشکلات کمتری خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه دو کارخانه آرد در شهرستان اراک فعال هستند اظهار کرد: نظارتهای بهداشتی دقیقی را بر این دو کارخانه اعمال میکنیم و مواردی همچون آسیاب گندم و سبوسگیری باید طبق استاندارد انجام گیرد و از طرفی هر نانوایی آرد مخصوص به نان خود را استفاده کند.
محمد دوست افزود: بهعنوانمثال برخی نانواییهای بربری دو نوع نان پخت میکنند که یک نوع با آرد سبوس بالاتر است و یکی هم با آرد سفید قنادی پخت میشود که ازنظر مرکز بهداشت قابلقبول نیست و باید سبوس لازم در نان وجود داشته باشد چراکه همین سبوس از بسیاری از بیماریهای گوارشی، قلبی و عروقی جلوگیری میکند و از طرفی سبوس از منابع دریافت ویتامین است ولی متأسفانه فرهنگ نادرستی هست که هرچه نان سفیدتر باشد مقبولتر است.
میزان نمک نان باید در حد استاندارد باشد/ استفاده از جوش شیرین ممنوع است
رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک اظهار کرد: میزان نمک نان باید در حد استاندارد باشد که همکاران ما در بازرسی از واحدهای نانوایی با استفاده از دستگاه شوری سنج این مورد و همچنین میزان جوششیرین را که البته استفاده از آن ممنوع است را بررسی میکنند اما متأسفانه برخی نانواییهای به دلیل عدم آموزش و دلایل دیگر میزان نمک بیشتری استفاده میکنند.
محمد دوست تصریح کرد: شهروندان میتوانند گزارشهای خود را از طریق شماره متمرکز ۱۹۰ اعلام نمایند و در این رابطه رسیدگیهای لازم انجام و همچنین نتیجه آن از طریق بازرسی وزارتخانه پیگیری میشود.
انتهای پیام/
موضوع دیگری که اخیراً نیز در بسیاری از نانواییها با آن برخورد میکنیم تأکید بیشتر این واحدها بر عرضه نان کنجد زده و یا اصطلاحاً نان دونانه است که علیرغم اعلام مراجع مربوطه اما بسیاری از افراد هنگام مراجعه به نانوایی و بخصوص صبحها که عجلهی بیشتری دارند با این پاسخ نانوا مواجه شدهاند که فقط نان کنجدی داریم! و یا با برخورد نامناسبی را شاهد بودهاند.
بههرحال توجه و نظارت ویژه به رعایت مسائل کیفی و بهداشتی در واحدهای نانوایی بهعنوان یکی از تأمینکنندگان اصلی سبد غذایی خانوار میتواند سهم بسزایی در بهبود سلامت غذایی جامعه ایفا کند، هرچند هستند بسیاری از نانواییها که سعی میکنند با استفاده از همین امکانات موجود بهترین خدمات را به مردم ارائه کنند.
در این بین بسیاری از نانوایی ها یکی از دلایل افت کیفیت نان را ناشی از کیفیت پایین آرد عنوان می کنند اما با وجود اینکه این موضوع تا حدودی مؤثر است ولی بارها دیده ایم که اصول تهیه خمیر و فرآیند پخت در برخی نانوایی ها به طور درست طی نمی شود و همین اتفاق باعث می شود بعضاً نانی که به دست مصرف کننده می رسد از کیفیت و ماندگاری قابل قبولی برخوردار نباشد.
ایرانی ها رکوردار مصرف سرانه نان در دنیا هستند و از طرفی طبق آمارهای موجود ایران جزو کشورهایی است که بیشترین دور ریز نان را دارد که البته بخشی از آن به الگوی نادرست مصرف و اسراف بر می گردد هر چند نباید این موضوع را نیز نادیده گرفت که بر اساس بررسی های انجام شده بطور میانگین ۱۵ تا ۲۰ درصد نان قبل از ورود به سفره خانوار قابل استقاده نیست.
برای بررسی بیشتر این موضوع با مدیرکل امور اقتصادی استان مرکزی، رئیس اتاق اصناف استان و رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک به گفتگو پرداختیم که مشروح آن در ادامه خواهد آمد.
مدیرکل امور اقتصادی استانداری مرکزی؛
کیفیت آرد استان مرکزی میانه است/ اختلاط گندم استان با سایر استان ها برای افزایش کیفیت آرد
محمود نعمتی مدیرکل امور اقتصادی استانداری مرکزی در گفتگو با دیارآفتاب، گفت: اتاق اصناف که وظیفه نظارت بر نانوایی ها را بر عهده دارد این کار را ازلحاظ کمی اعم از نظارت بر ساعت کار انجام میدهد ولی از لحاظ کیفی مسئله به گندم ما و ترکیب و مخلوط کردن گندم برمیگردد که در این زمینه گندم از استانهای جنوبی خریداریشده است و مخلوط میشود که ازنظر کیفی نیز خیلی مشکلی وجود نداشته باشد.
وی ادامه داد: به نظر میرسد خیلی ازلحاظ کیفیت مشکلی نیست اما اختلاف قیمتی بین آرد نانوایی و آردی که بیرون است وجود دارد که اینها شاید مشکلاتی در پخت کمتر واحدها و این مسائل داشته باشند.
نعمتی در رابطه با افزایش قیمت اخیر نان در اراک نیز گفت: افزایش قیمت نان افزایش هزینههای نانوا است و این افزایش قیمت به علت افزایش قیمت آرد نیست اما ازنظر کیفیت همانطور که گفته شد موضوع به کیفیت گندم برمیگردد که استان مرکزی در این زمینه یک استان میانه است اما با اینوجود ما از خوزستان و استانهای شمالی گندم خریداری میکنیم.
مدیرکل امور اقتصادی استانداری مرکزی تصریح کرد: ۸۰ درصد آرد موردنیاز نانواییهای استان مرکزی از مجموعههای داخل استان تأمین میشود و نانوایی ها آزاد هستند ۲۰ درصد مابقی را از سایر کارخانه ها تهیه کنند.
وی در رابطه با نظارت بر کارخانجات تولید آرد استان نیز گفت: نظارتها در این حوزه یا از طریق دانشگاه علوم پزشکی صورت میگیرد یا از طریق سازمان استاندارد لذا ازنظر کیفی قطعاً حداقل استانداردها رعایت میشود ولی موارد کیفی بیشتر به اختلاط گندم برمیگردد و نانواها هم آزاد هستند و میتوانند اگر کیفیت آرد کارخانهای از نظرشان نامطلوب است از کارخانه دیگری خریداری کند.
رئیس اتاق اصناف استان مرکزی؛
۱۰۰ نانوایی بعلت عدم رعایت مسائل صنفی و بهداشتی کسر سهمیه شدند/ شهروندان تخلفات را به ۳۸۲۰ گزارش کنند
جمشید زند رئیس اتاق اصناف استان مرکزی نیز در گفتگو با دیارآفتاب، با بیان اینکه در شهرستان اراک ۴۰۰ واحد نانوایی فعال هستند افزود: نظارت بر واحدهای نانوایی بر عهده اتاق اصناف است البته گشتهای مشترک با تعزیرات و اداره بهداشت نیز انجام میشود که اخیراً ۱۰۰ واحد نانوایی که رعایت مسائل صنفی و دستورالعملهای بهداشتی را نداشتهاند در شهرستان اراک کسر سهمیه شدهاند و از سهمیه تخصیص آرد این واحدها کم میشود.
رئیس اتاق اصناف استان مرکزی در رابطه با تخلف برخی واحدهای نانوایی مبنی بر فروش اجباری نان کنجد زده و دونانه نیز تصریح کرد: این کار تخلف است و در صورت مشاهده چنین اقدامی حتماً با نانواییهای متخلف برخورد لازم انجام خواهد شد.
زند با بیان اینکه کیفیت آرد استان مرکزی نسبت به کشور جزو کیفیتهای خوب است در رابطه با عرضه ی نان با کیفیت نامطلوب و بعضاً خمیر یا سوخته در برخی نانوایی ها گفت: وزن چانه، وزن نان و استاندارد پخت باید رعایت شود و اگر موردی در این زمینه وجود دارد شهروندان میتوانند از طریق تماس با شماره تلفن ۳۸۲۰ اتاق اصناف گزارش بدهند.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک؛
نانوا، کیفیت آرد و نوع پخت در کیفیت نان دخیل هستند/ اعمال نظارت های بهداشتی دقیق بر کارخانجات آرد اراک
سعید محمد دوست رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک در گفتگو با دیارآفتاب، گفت: نظارتهای مرکز بهداشت از رستورانها، نانواییها، فروشگاههای اغذیه، شیرینی فروشیها، سوپرمارکتها و هرجایی که با مواد غذایی در ارتباط است توسط کارشناسان بهداشت محیط صورت میگیرد که در شهرستان اراک حدود ۱۰ هزار امکنه را شامل میشود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه بعد از شیوع کرونا یکی از مکانهایی که میتواند بسیار حساس باشد و سلامت جامعه را تحتالشعاع قرار بدهد نانواییها هستند لذا از زمان آغاز این بیماری دستورالعملها و پروتکلهای بهداشتی هم به نانواییها و هم به صنف مربوطه ابلاغ شد.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک بیان اینکه نظارت و بازرسیها کماکان در حال انجام است تصریح کرد: اتفاقی خوبی که در این زمینه رخ داد برخی گروههای جهادی و سمنهای فعال در حوزه بهداشت ورود پیدا کردند و با تشکیل تیمهای بازرسی نظارتهایی انجام شد که منجر به صدور اخطار پلمپ، تعطیلی و ارجاع به مقام قضایی برای برخی از این واحدها شد.
هر نانوایی باید آرد مخصوص نان خود را استفاده کند/ نان سبوس دار پیشگیری کننده بسیاری از بیماری ها
محمد دوست با اشاره به اینکه سه عامل نانوا، آرد و مدت پخت در کیفیت نان دخیل هستند افزود: نانوا باید ضمن دارا بودن شرایط و صلاحیتهای بهداشتی دورههای مربوطه را سپری کرده و کارت بهداشت دریافت کند، همچنین نانوا باید ازنظر صنفی نیز مهارت کافی را داشته باشد.
وی در رابطه با موضوع آرد نیز تصریح کرد: گندمی که ما در استان مرکزی از کشاورزان خریداری میکنیم درصد خاصی از کیفیت و سن زدگی را دارند که آرد ما از این نظر جزو آردهای نسبتاً نامرغوب محسوب میشود لذا برای افزایش کیفیت از دو استان خوزستان و گلستان گندم خریداری و مخلوط میکنیم و البته طبق آنچه برای کشور مصوب شده است استانهایی که کیفیت گندم خوبی دارند آن را بین همه استانها توزیع میکنند.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک ادامه داد: بحث آرد موضوع مهمی است که باید مدنظر قرارگرفته شود بعضی از نانواییهای آزاد پز از سایر استانها آرد خریداری میکنند و متأسفانه نظارتهای مرکز بهداشت در برخی از این شهرها نسبتاً پایین است، لذا اگر همه نانواییها آرد را صرفاً از کارخانههای داخل استان تهیه کنند مشکلات کمتری خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه دو کارخانه آرد در شهرستان اراک فعال هستند اظهار کرد: نظارتهای بهداشتی دقیقی را بر این دو کارخانه اعمال میکنیم و مواردی همچون آسیاب گندم و سبوسگیری باید طبق استاندارد انجام گیرد و از طرفی هر نانوایی آرد مخصوص به نان خود را استفاده کند.
محمد دوست افزود: بهعنوانمثال برخی نانواییهای بربری دو نوع نان پخت میکنند که یک نوع با آرد سبوس بالاتر است و یکی هم با آرد سفید قنادی پخت میشود که ازنظر مرکز بهداشت قابلقبول نیست و باید سبوس لازم در نان وجود داشته باشد چراکه همین سبوس از بسیاری از بیماریهای گوارشی، قلبی و عروقی جلوگیری میکند و از طرفی سبوس از منابع دریافت ویتامین است ولی متأسفانه فرهنگ نادرستی هست که هرچه نان سفیدتر باشد مقبولتر است.
میزان نمک نان باید در حد استاندارد باشد/ استفاده از جوش شیرین ممنوع است
رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک اظهار کرد: میزان نمک نان باید در حد استاندارد باشد که همکاران ما در بازرسی از واحدهای نانوایی با استفاده از دستگاه شوری سنج این مورد و همچنین میزان جوششیرین را که البته استفاده از آن ممنوع است را بررسی میکنند اما متأسفانه برخی نانواییهای به دلیل عدم آموزش و دلایل دیگر میزان نمک بیشتری استفاده میکنند.
محمد دوست تصریح کرد: شهروندان میتوانند گزارشهای خود را از طریق شماره متمرکز ۱۹۰ اعلام نمایند و در این رابطه رسیدگیهای لازم انجام و همچنین نتیجه آن از طریق بازرسی وزارتخانه پیگیری میشود.
انتهای پیام/
موضوع دیگری که اخیراً نیز در بسیاری از نانواییها با آن برخورد میکنیم تأکید بیشتر این واحدها بر عرضه نان کنجد زده و یا اصطلاحاً نان دونانه است که علیرغم اعلام مراجع مربوطه اما بسیاری از افراد هنگام مراجعه به نانوایی و بخصوص صبحها که عجلهی بیشتری دارند با این پاسخ نانوا مواجه شدهاند که فقط نان کنجدی داریم! و یا با برخورد نامناسبی را شاهد بودهاند.
بههرحال توجه و نظارت ویژه به رعایت مسائل کیفی و بهداشتی در واحدهای نانوایی بهعنوان یکی از تأمینکنندگان اصلی سبد غذایی خانوار میتواند سهم بسزایی در بهبود سلامت غذایی جامعه ایفا کند، هرچند هستند بسیاری از نانواییها که سعی میکنند با استفاده از همین امکانات موجود بهترین خدمات را به مردم ارائه کنند.
در این بین بسیاری از نانوایی ها یکی از دلایل افت کیفیت نان را ناشی از کیفیت پایین آرد عنوان می کنند اما با وجود اینکه این موضوع تا حدودی مؤثر است ولی بارها دیده ایم که اصول تهیه خمیر و فرآیند پخت در برخی نانوایی ها به طور درست طی نمی شود و همین اتفاق باعث می شود بعضاً نانی که به دست مصرف کننده می رسد از کیفیت و ماندگاری قابل قبولی برخوردار نباشد.
ایرانی ها رکوردار مصرف سرانه نان در دنیا هستند و از طرفی طبق آمارهای موجود ایران جزو کشورهایی است که بیشترین دور ریز نان را دارد که البته بخشی از آن به الگوی نادرست مصرف و اسراف بر می گردد هر چند نباید این موضوع را نیز نادیده گرفت که بر اساس بررسی های انجام شده بطور میانگین ۱۵ تا ۲۰ درصد نان قبل از ورود به سفره خانوار قابل استقاده نیست.
برای بررسی بیشتر این موضوع با مدیرکل امور اقتصادی استان مرکزی، رئیس اتاق اصناف استان و رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک به گفتگو پرداختیم که مشروح آن در ادامه خواهد آمد.
مدیرکل امور اقتصادی استانداری مرکزی؛
کیفیت آرد استان مرکزی میانه است/ اختلاط گندم استان با سایر استان ها برای افزایش کیفیت آرد
محمود نعمتی مدیرکل امور اقتصادی استانداری مرکزی در گفتگو با دیارآفتاب، گفت: اتاق اصناف که وظیفه نظارت بر نانوایی ها را بر عهده دارد این کار را ازلحاظ کمی اعم از نظارت بر ساعت کار انجام میدهد ولی از لحاظ کیفی مسئله به گندم ما و ترکیب و مخلوط کردن گندم برمیگردد که در این زمینه گندم از استانهای جنوبی خریداریشده است و مخلوط میشود که ازنظر کیفی نیز خیلی مشکلی وجود نداشته باشد.
وی ادامه داد: به نظر میرسد خیلی ازلحاظ کیفیت مشکلی نیست اما اختلاف قیمتی بین آرد نانوایی و آردی که بیرون است وجود دارد که اینها شاید مشکلاتی در پخت کمتر واحدها و این مسائل داشته باشند.
نعمتی در رابطه با افزایش قیمت اخیر نان در اراک نیز گفت: افزایش قیمت نان افزایش هزینههای نانوا است و این افزایش قیمت به علت افزایش قیمت آرد نیست اما ازنظر کیفیت همانطور که گفته شد موضوع به کیفیت گندم برمیگردد که استان مرکزی در این زمینه یک استان میانه است اما با اینوجود ما از خوزستان و استانهای شمالی گندم خریداری میکنیم.
مدیرکل امور اقتصادی استانداری مرکزی تصریح کرد: ۸۰ درصد آرد موردنیاز نانواییهای استان مرکزی از مجموعههای داخل استان تأمین میشود و نانوایی ها آزاد هستند ۲۰ درصد مابقی را از سایر کارخانه ها تهیه کنند.
وی در رابطه با نظارت بر کارخانجات تولید آرد استان نیز گفت: نظارتها در این حوزه یا از طریق دانشگاه علوم پزشکی صورت میگیرد یا از طریق سازمان استاندارد لذا ازنظر کیفی قطعاً حداقل استانداردها رعایت میشود ولی موارد کیفی بیشتر به اختلاط گندم برمیگردد و نانواها هم آزاد هستند و میتوانند اگر کیفیت آرد کارخانهای از نظرشان نامطلوب است از کارخانه دیگری خریداری کند.
رئیس اتاق اصناف استان مرکزی؛
۱۰۰ نانوایی بعلت عدم رعایت مسائل صنفی و بهداشتی کسر سهمیه شدند/ شهروندان تخلفات را به ۳۸۲۰ گزارش کنند
جمشید زند رئیس اتاق اصناف استان مرکزی نیز در گفتگو با دیارآفتاب، با بیان اینکه در شهرستان اراک ۴۰۰ واحد نانوایی فعال هستند افزود: نظارت بر واحدهای نانوایی بر عهده اتاق اصناف است البته گشتهای مشترک با تعزیرات و اداره بهداشت نیز انجام میشود که اخیراً ۱۰۰ واحد نانوایی که رعایت مسائل صنفی و دستورالعملهای بهداشتی را نداشتهاند در شهرستان اراک کسر سهمیه شدهاند و از سهمیه تخصیص آرد این واحدها کم میشود.
رئیس اتاق اصناف استان مرکزی در رابطه با تخلف برخی واحدهای نانوایی مبنی بر فروش اجباری نان کنجد زده و دونانه نیز تصریح کرد: این کار تخلف است و در صورت مشاهده چنین اقدامی حتماً با نانواییهای متخلف برخورد لازم انجام خواهد شد.
زند با بیان اینکه کیفیت آرد استان مرکزی نسبت به کشور جزو کیفیتهای خوب است در رابطه با عرضه ی نان با کیفیت نامطلوب و بعضاً خمیر یا سوخته در برخی نانوایی ها گفت: وزن چانه، وزن نان و استاندارد پخت باید رعایت شود و اگر موردی در این زمینه وجود دارد شهروندان میتوانند از طریق تماس با شماره تلفن ۳۸۲۰ اتاق اصناف گزارش بدهند.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک؛
نانوا، کیفیت آرد و نوع پخت در کیفیت نان دخیل هستند/ اعمال نظارت های بهداشتی دقیق بر کارخانجات آرد اراک
سعید محمد دوست رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک در گفتگو با دیارآفتاب، گفت: نظارتهای مرکز بهداشت از رستورانها، نانواییها، فروشگاههای اغذیه، شیرینی فروشیها، سوپرمارکتها و هرجایی که با مواد غذایی در ارتباط است توسط کارشناسان بهداشت محیط صورت میگیرد که در شهرستان اراک حدود ۱۰ هزار امکنه را شامل میشود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه بعد از شیوع کرونا یکی از مکانهایی که میتواند بسیار حساس باشد و سلامت جامعه را تحتالشعاع قرار بدهد نانواییها هستند لذا از زمان آغاز این بیماری دستورالعملها و پروتکلهای بهداشتی هم به نانواییها و هم به صنف مربوطه ابلاغ شد.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک بیان اینکه نظارت و بازرسیها کماکان در حال انجام است تصریح کرد: اتفاقی خوبی که در این زمینه رخ داد برخی گروههای جهادی و سمنهای فعال در حوزه بهداشت ورود پیدا کردند و با تشکیل تیمهای بازرسی نظارتهایی انجام شد که منجر به صدور اخطار پلمپ، تعطیلی و ارجاع به مقام قضایی برای برخی از این واحدها شد.
هر نانوایی باید آرد مخصوص نان خود را استفاده کند/ نان سبوس دار پیشگیری کننده بسیاری از بیماری ها
محمد دوست با اشاره به اینکه سه عامل نانوا، آرد و مدت پخت در کیفیت نان دخیل هستند افزود: نانوا باید ضمن دارا بودن شرایط و صلاحیتهای بهداشتی دورههای مربوطه را سپری کرده و کارت بهداشت دریافت کند، همچنین نانوا باید ازنظر صنفی نیز مهارت کافی را داشته باشد.
وی در رابطه با موضوع آرد نیز تصریح کرد: گندمی که ما در استان مرکزی از کشاورزان خریداری میکنیم درصد خاصی از کیفیت و سن زدگی را دارند که آرد ما از این نظر جزو آردهای نسبتاً نامرغوب محسوب میشود لذا برای افزایش کیفیت از دو استان خوزستان و گلستان گندم خریداری و مخلوط میکنیم و البته طبق آنچه برای کشور مصوب شده است استانهایی که کیفیت گندم خوبی دارند آن را بین همه استانها توزیع میکنند.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک ادامه داد: بحث آرد موضوع مهمی است که باید مدنظر قرارگرفته شود بعضی از نانواییهای آزاد پز از سایر استانها آرد خریداری میکنند و متأسفانه نظارتهای مرکز بهداشت در برخی از این شهرها نسبتاً پایین است، لذا اگر همه نانواییها آرد را صرفاً از کارخانههای داخل استان تهیه کنند مشکلات کمتری خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه دو کارخانه آرد در شهرستان اراک فعال هستند اظهار کرد: نظارتهای بهداشتی دقیقی را بر این دو کارخانه اعمال میکنیم و مواردی همچون آسیاب گندم و سبوسگیری باید طبق استاندارد انجام گیرد و از طرفی هر نانوایی آرد مخصوص به نان خود را استفاده کند.
محمد دوست افزود: بهعنوانمثال برخی نانواییهای بربری دو نوع نان پخت میکنند که یک نوع با آرد سبوس بالاتر است و یکی هم با آرد سفید قنادی پخت میشود که ازنظر مرکز بهداشت قابلقبول نیست و باید سبوس لازم در نان وجود داشته باشد چراکه همین سبوس از بسیاری از بیماریهای گوارشی، قلبی و عروقی جلوگیری میکند و از طرفی سبوس از منابع دریافت ویتامین است ولی متأسفانه فرهنگ نادرستی هست که هرچه نان سفیدتر باشد مقبولتر است.
میزان نمک نان باید در حد استاندارد باشد/ استفاده از جوش شیرین ممنوع است
رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک اظهار کرد: میزان نمک نان باید در حد استاندارد باشد که همکاران ما در بازرسی از واحدهای نانوایی با استفاده از دستگاه شوری سنج این مورد و همچنین میزان جوششیرین را که البته استفاده از آن ممنوع است را بررسی میکنند اما متأسفانه برخی نانواییهای به دلیل عدم آموزش و دلایل دیگر میزان نمک بیشتری استفاده میکنند.
محمد دوست تصریح کرد: شهروندان میتوانند گزارشهای خود را از طریق شماره متمرکز ۱۹۰ اعلام نمایند و در این رابطه رسیدگیهای لازم انجام و همچنین نتیجه آن از طریق بازرسی وزارتخانه پیگیری میشود.
انتهای پیام/
موضوع دیگری که اخیراً نیز در بسیاری از نانواییها با آن برخورد میکنیم تأکید بیشتر این واحدها بر عرضه نان کنجد زده و یا اصطلاحاً نان دونانه است که علیرغم اعلام مراجع مربوطه اما بسیاری از افراد هنگام مراجعه به نانوایی و بخصوص صبحها که عجلهی بیشتری دارند با این پاسخ نانوا مواجه شدهاند که فقط نان کنجدی داریم! و یا با برخورد نامناسبی را شاهد بودهاند.
,بههرحال توجه و نظارت ویژه به رعایت مسائل کیفی و بهداشتی در واحدهای نانوایی بهعنوان یکی از تأمینکنندگان اصلی سبد غذایی خانوار میتواند سهم بسزایی در بهبود سلامت غذایی جامعه ایفا کند، هرچند هستند بسیاری از نانواییها که سعی میکنند با استفاده از همین امکانات موجود بهترین خدمات را به مردم ارائه کنند.
,در این بین بسیاری از نانوایی ها یکی از دلایل افت کیفیت نان را ناشی از کیفیت پایین آرد عنوان می کنند اما با وجود اینکه این موضوع تا حدودی مؤثر است ولی بارها دیده ایم که اصول تهیه خمیر و فرآیند پخت در برخی نانوایی ها به طور درست طی نمی شود و همین اتفاق باعث می شود بعضاً نانی که به دست مصرف کننده می رسد از کیفیت و ماندگاری قابل قبولی برخوردار نباشد.
,ایرانی ها رکوردار مصرف سرانه نان در دنیا هستند و از طرفی طبق آمارهای موجود ایران جزو کشورهایی است که بیشترین دور ریز نان را دارد که البته بخشی از آن به الگوی نادرست مصرف و اسراف بر می گردد هر چند نباید این موضوع را نیز نادیده گرفت که بر اساس بررسی های انجام شده بطور میانگین ۱۵ تا ۲۰ درصد نان قبل از ورود به سفره خانوار قابل استقاده نیست.
,برای بررسی بیشتر این موضوع با مدیرکل امور اقتصادی استان مرکزی، رئیس اتاق اصناف استان و رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک به گفتگو پرداختیم که مشروح آن در ادامه خواهد آمد.
,مدیرکل امور اقتصادی استانداری مرکزی؛
, مدیرکل امور اقتصادی استانداری مرکزی؛,کیفیت آرد استان مرکزی میانه است/ اختلاط گندم استان با سایر استان ها برای افزایش کیفیت آرد
, کیفیت آرد استان مرکزی میانه است/ اختلاط گندم استان با سایر استان ها برای افزایش کیفیت آرد, کیفیت آرد استان مرکزی میانه است/ اختلاط گندم استان با سایر استان ها برای افزایش کیفیت آرد,محمود نعمتی مدیرکل امور اقتصادی استانداری مرکزی در گفتگو با دیارآفتاب، گفت: اتاق اصناف که وظیفه نظارت بر نانوایی ها را بر عهده دارد این کار را ازلحاظ کمی اعم از نظارت بر ساعت کار انجام میدهد ولی از لحاظ کیفی مسئله به گندم ما و ترکیب و مخلوط کردن گندم برمیگردد که در این زمینه گندم از استانهای جنوبی خریداریشده است و مخلوط میشود که ازنظر کیفی نیز خیلی مشکلی وجود نداشته باشد.
,وی ادامه داد: به نظر میرسد خیلی ازلحاظ کیفیت مشکلی نیست اما اختلاف قیمتی بین آرد نانوایی و آردی که بیرون است وجود دارد که اینها شاید مشکلاتی در پخت کمتر واحدها و این مسائل داشته باشند.
,نعمتی در رابطه با افزایش قیمت اخیر نان در اراک نیز گفت: افزایش قیمت نان افزایش هزینههای نانوا است و این افزایش قیمت به علت افزایش قیمت آرد نیست اما ازنظر کیفیت همانطور که گفته شد موضوع به کیفیت گندم برمیگردد که استان مرکزی در این زمینه یک استان میانه است اما با اینوجود ما از خوزستان و استانهای شمالی گندم خریداری میکنیم.
,مدیرکل امور اقتصادی استانداری مرکزی تصریح کرد: ۸۰ درصد آرد موردنیاز نانواییهای استان مرکزی از مجموعههای داخل استان تأمین میشود و نانوایی ها آزاد هستند ۲۰ درصد مابقی را از سایر کارخانه ها تهیه کنند.
,وی در رابطه با نظارت بر کارخانجات تولید آرد استان نیز گفت: نظارتها در این حوزه یا از طریق دانشگاه علوم پزشکی صورت میگیرد یا از طریق سازمان استاندارد لذا ازنظر کیفی قطعاً حداقل استانداردها رعایت میشود ولی موارد کیفی بیشتر به اختلاط گندم برمیگردد و نانواها هم آزاد هستند و میتوانند اگر کیفیت آرد کارخانهای از نظرشان نامطلوب است از کارخانه دیگری خریداری کند.
,رئیس اتاق اصناف استان مرکزی؛
, رئیس اتاق اصناف استان مرکزی؛,۱۰۰ نانوایی بعلت عدم رعایت مسائل صنفی و بهداشتی کسر سهمیه شدند/ شهروندان تخلفات را به ۳۸۲۰ گزارش کنند
, ۱۰۰ نانوایی بعلت عدم رعایت مسائل صنفی و بهداشتی کسر سهمیه شدند/ شهروندان تخلفات را به ۳۸۲۰ گزارش کنند, ۱۰۰ نانوایی بعلت عدم رعایت مسائل صنفی و بهداشتی کسر سهمیه شدند/ شهروندان تخلفات را به ۳۸۲۰ گزارش کنند,جمشید زند رئیس اتاق اصناف استان مرکزی نیز در گفتگو با دیارآفتاب، با بیان اینکه در شهرستان اراک ۴۰۰ واحد نانوایی فعال هستند افزود: نظارت بر واحدهای نانوایی بر عهده اتاق اصناف است البته گشتهای مشترک با تعزیرات و اداره بهداشت نیز انجام میشود که اخیراً ۱۰۰ واحد نانوایی که رعایت مسائل صنفی و دستورالعملهای بهداشتی را نداشتهاند در شهرستان اراک کسر سهمیه شدهاند و از سهمیه تخصیص آرد این واحدها کم میشود.
,رئیس اتاق اصناف استان مرکزی در رابطه با تخلف برخی واحدهای نانوایی مبنی بر فروش اجباری نان کنجد زده و دونانه نیز تصریح کرد: این کار تخلف است و در صورت مشاهده چنین اقدامی حتماً با نانواییهای متخلف برخورد لازم انجام خواهد شد.
,زند با بیان اینکه کیفیت آرد استان مرکزی نسبت به کشور جزو کیفیتهای خوب است در رابطه با عرضه ی نان با کیفیت نامطلوب و بعضاً خمیر یا سوخته در برخی نانوایی ها گفت: وزن چانه، وزن نان و استاندارد پخت باید رعایت شود و اگر موردی در این زمینه وجود دارد شهروندان میتوانند از طریق تماس با شماره تلفن ۳۸۲۰ اتاق اصناف گزارش بدهند.
,رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک؛
, رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک؛,نانوا، کیفیت آرد و نوع پخت در کیفیت نان دخیل هستند/ اعمال نظارت های بهداشتی دقیق بر کارخانجات آرد اراک
, نانوا، کیفیت آرد و نوع پخت در کیفیت نان دخیل هستند/ اعمال نظارت های بهداشتی دقیق بر کارخانجات آرد اراک, نانوا، کیفیت آرد و نوع پخت در کیفیت نان دخیل هستند/ اعمال نظارت های بهداشتی دقیق بر کارخانجات آرد اراک,سعید محمد دوست رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک در گفتگو با دیارآفتاب، گفت: نظارتهای مرکز بهداشت از رستورانها، نانواییها، فروشگاههای اغذیه، شیرینی فروشیها، سوپرمارکتها و هرجایی که با مواد غذایی در ارتباط است توسط کارشناسان بهداشت محیط صورت میگیرد که در شهرستان اراک حدود ۱۰ هزار امکنه را شامل میشود.
,وی ادامه داد: با توجه به اینکه بعد از شیوع کرونا یکی از مکانهایی که میتواند بسیار حساس باشد و سلامت جامعه را تحتالشعاع قرار بدهد نانواییها هستند لذا از زمان آغاز این بیماری دستورالعملها و پروتکلهای بهداشتی هم به نانواییها و هم به صنف مربوطه ابلاغ شد.
,رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک بیان اینکه نظارت و بازرسیها کماکان در حال انجام است تصریح کرد: اتفاقی خوبی که در این زمینه رخ داد برخی گروههای جهادی و سمنهای فعال در حوزه بهداشت ورود پیدا کردند و با تشکیل تیمهای بازرسی نظارتهایی انجام شد که منجر به صدور اخطار پلمپ، تعطیلی و ارجاع به مقام قضایی برای برخی از این واحدها شد.
,هر نانوایی باید آرد مخصوص نان خود را استفاده کند/ نان سبوس دار پیشگیری کننده بسیاری از بیماری ها
, هر نانوایی باید آرد مخصوص نان خود را استفاده کند/ نان سبوس دار پیشگیری کننده بسیاری از بیماری ها, هر نانوایی باید آرد مخصوص نان خود را استفاده کند/ نان سبوس دار پیشگیری کننده بسیاری از بیماری ها,محمد دوست با اشاره به اینکه سه عامل نانوا، آرد و مدت پخت در کیفیت نان دخیل هستند افزود: نانوا باید ضمن دارا بودن شرایط و صلاحیتهای بهداشتی دورههای مربوطه را سپری کرده و کارت بهداشت دریافت کند، همچنین نانوا باید ازنظر صنفی نیز مهارت کافی را داشته باشد.
,وی در رابطه با موضوع آرد نیز تصریح کرد: گندمی که ما در استان مرکزی از کشاورزان خریداری میکنیم درصد خاصی از کیفیت و سن زدگی را دارند که آرد ما از این نظر جزو آردهای نسبتاً نامرغوب محسوب میشود لذا برای افزایش کیفیت از دو استان خوزستان و گلستان گندم خریداری و مخلوط میکنیم و البته طبق آنچه برای کشور مصوب شده است استانهایی که کیفیت گندم خوبی دارند آن را بین همه استانها توزیع میکنند.
,رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک ادامه داد: بحث آرد موضوع مهمی است که باید مدنظر قرارگرفته شود بعضی از نانواییهای آزاد پز از سایر استانها آرد خریداری میکنند و متأسفانه نظارتهای مرکز بهداشت در برخی از این شهرها نسبتاً پایین است، لذا اگر همه نانواییها آرد را صرفاً از کارخانههای داخل استان تهیه کنند مشکلات کمتری خواهیم داشت.
,وی با بیان اینکه دو کارخانه آرد در شهرستان اراک فعال هستند اظهار کرد: نظارتهای بهداشتی دقیقی را بر این دو کارخانه اعمال میکنیم و مواردی همچون آسیاب گندم و سبوسگیری باید طبق استاندارد انجام گیرد و از طرفی هر نانوایی آرد مخصوص به نان خود را استفاده کند.
,محمد دوست افزود: بهعنوانمثال برخی نانواییهای بربری دو نوع نان پخت میکنند که یک نوع با آرد سبوس بالاتر است و یکی هم با آرد سفید قنادی پخت میشود که ازنظر مرکز بهداشت قابلقبول نیست و باید سبوس لازم در نان وجود داشته باشد چراکه همین سبوس از بسیاری از بیماریهای گوارشی، قلبی و عروقی جلوگیری میکند و از طرفی سبوس از منابع دریافت ویتامین است ولی متأسفانه فرهنگ نادرستی هست که هرچه نان سفیدتر باشد مقبولتر است.
,میزان نمک نان باید در حد استاندارد باشد/ استفاده از جوش شیرین ممنوع است
, میزان نمک نان باید در حد استاندارد باشد/ استفاده از جوش شیرین ممنوع است, میزان نمک نان باید در حد استاندارد باشد/ استفاده از جوش شیرین ممنوع است,رئیس مرکز بهداشت شهرستان اراک اظهار کرد: میزان نمک نان باید در حد استاندارد باشد که همکاران ما در بازرسی از واحدهای نانوایی با استفاده از دستگاه شوری سنج این مورد و همچنین میزان جوششیرین را که البته استفاده از آن ممنوع است را بررسی میکنند اما متأسفانه برخی نانواییهای به دلیل عدم آموزش و دلایل دیگر میزان نمک بیشتری استفاده میکنند.
,محمد دوست تصریح کرد: شهروندان میتوانند گزارشهای خود را از طریق شماره متمرکز ۱۹۰ اعلام نمایند و در این رابطه رسیدگیهای لازم انجام و همچنین نتیجه آن از طریق بازرسی وزارتخانه پیگیری میشود.
,,
انتهای پیام/
,
ارسال دیدگاه