سلام | کانال تلگرام |
اینستاگرام | توئیتر |
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از خاورستان، حس شنوایی در ایجاد تعامل بین فرد و جامعه نقش دارد. از طریق شنیدن کودک می تواند زبان را کسب کرده و مهارتهای گفتاری خود را توسعه دهد. برای این کار کودک نیاز دارد که صدا را کشف و مکان یابی کند، سپس صدا را تمایز داده و در ذهن ذخیره کند تا بتواند صدا را شناخته و درک کند. در معرض زبان گفتاری بودن در دوران کودکی بسیار مهم است. در نتیجه کودکان کم شنوا که کم شنوایی آنها تشخیص داده نشده است حتی در صورتی که کم شنوایی ملایم یکطرفه داشته باشند تاخیر در تکامل مهارتهای گفتاری و مشکلات رفتاری و روانی را تجربه میکنند که روی تعامل اجتماعی آنها تاثیر گذار خواهد بود. در کم شنوایی تشخیص و مداخله زودهنگام بسیار ضروری است زیرا از این طریق می توان شرایط زندگی را برای افراد کم شنوا بهتر کرد.
با اینکه اکثر کودکان تازه متولد، دارای شنوایی طبیعی هستند اما از هر یکهزار کودک، 1 تا 3 کودک دارای درجاتی از کم شنوایی هستند. این آمار نشان میدهد که کم شنوایی یکی از شایعترین نقصهای مادرزادی به هنگام تولد است. درجات کم شنوایی شامل کم شنوایی ملایم، متوسط، شدید و عمیق است.
بدون انجام غربالگری شنوایی امکان کشف مشکل شنوایی در ماه های اول تولد وجود ندارد.
سازمان بهزیستی خراسان جنوبی با همکاری دانشگاه علوم پزشکی بیرجند و ثبت احوال استان چندین سال است که غربالگری شنوایی نوزادان در بدو تولد در محل بیمارستانها انجام میشود.
حسن شرفی سرپرست امور توسعه پیشگیری بهزیستی خراسان جنوبی در این خصوص در گفتوگو با خاورستان، اظهار کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا اما غربالگران شنوایی نوزادان بعنوان مدافعین سلامت شنوایی نوزادان در بیمارستانهای استان حضور یافته و کار غربالگری نوزادان را انجام داده اند.
وی افزود: در 6 ماه ابتدای سال جاری ۹۹.۹۰ درصد موالید استان تحت پوشش غربالگری شنوایی قرار گرفتند.
سرپرست امور توسعه پیشگیری بهزیستی خراسان جنوبی گفت: این برنامه با هدف کشف نقایص شنیداری و انجام مداخله زود هنگام از بدو تولد نوزادان و شیرخوران انجام میشود.
12 سال فعالیت غربالگری شنوایی در خراسانجنوبی
شرفی بیان کرد: این برنامه از جمله طرحهای ملی سازمان بهزیستی کشور است که از سال 1384 در کشور آغاز شده و در استان خراسان جنوبی نیز از نیمه دوم سال 1387با پوشش 8 درصدی کار خود را آغاز کرده و در حال حاضر به پوشش 99.90 درصدی جامعه هدف رسیده است.
وی با بیان اینکه این برنامه از نیمه دوم سال 1387 در استان اجرا میشود، گفت: تاکنون بیش از342 هزار و 157 هزار نوزاد در بدو تولد در زایشگاههای استان تحت پوشش این برنامه قرارگرفته و تعداد دو هزار و 29 کودک، بیمار تشخیص داده شده است.
سرپرست امور توسعه پیشگیری بهزیستی خراسان جنوبی اظهار کرد: از این مجموع یکهزار و 802کودک شناسایی و تحت مداخلات طبی و توانبخشی قرار گرفتهاند همچنین از مجموع 198 کودک کم شنوای شناسایی شده 182 کودک سمعک دریافت کردند که برای143 کودک سمعک دولتی توسط سازمان بهزیستی تهیه شده و 39 کودک سمعک غیردولتی دریافت کردند و در نهایت 38 کودک تحت کاشت حلزون قرار گرفتهاند.
شرفی خاطرنشان کرد: از این مجموع 121 کودک در مراکز غیردولتی توانبخشی خانواده و کودک کم شنوا سازمان بهزیستی پذیرش و تحت آموزشهای گفتار درمانی، تربیت شنیداری، مشاوره و آموزش والدین و فعالیتهای هنری، فوق برنامه و موسیقی درمانی قرار گرفته اند و همچنین کلاسهای تربیت شنیداری پس از کاشت حلزون با نظارت مرکزکاشت حلزون استان خراسان رضوی برای این کودکان در مراکز فوق برگزار میشود.
غربالگری 7770 نوزاد طی 6 ماه
سرپرست امور توسعه پیشگیری بهزیستی خراسانجنوبی بیان کرد: در 6 ماهه نخست سال جاری تعداد هفت هزار و 770 نوزاد در بدو تولد تحت پوشش برنامه غربالگری، تشخیص و مداخله زود هنگام شنوایی نوزادان قرار گرفتند.
وی ادامه داد: از مجموع هفت هزار و 770 نوزاد 91 نفر به مرحله تشخیص راه یافتند که پس از ارزیابی تشخیصی تعداد 31 کودک مبتلا به کم شنوایی خفیف تا عمیق شناسایی و به مرحله مداخلات توانبخشی و دارویی راه یافتند. و از مجموع 31 کودک کم شنوای شناسایی شده، 13 کودک سمعک دولتی توسط اداره کل بهزیستی استان دریافت نموده و تعداد 4 کودک در نوبت کاشت حلزون هستند.
شرفی خاطرنشان کرد: این برنامه با همکاری و تعامل تنگاتنگ دستگاههای اجرایی از جمله دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بیرجند و اداره کل ثبت احوال استان در حال اجراست.
سرپرست امور توسعه پیشگیری بهزیستی خراسانجنوبی گفت: درحال حاضر استان خراسانجنوبی دارای 17 دستگاه غربالگری شنوایی مجهز و پیشرفته جهت اجرای برنامه است.
فعالیت 20 مرکز غربالگری شنوایی نوزادان در استان
وی افزود: همچنین تعداد 20 مرکز غربالگری شنوایی نوزادان در استان در حال ارائه خدمت به همشهریان است. در حال حاضر 21 مجری غربالگری آموزش دیده و 16 مسئول پیگیری جهت پیگیری کودکان شناسایی شده در برنامه تا حصول نتیجه درمان،4 کارشناس شنوایی شناس در کلینیکهای ارزیابی شنوایی شناسی و تعدادی از متخصص گوش و حلق و بینی و اطفال در استان در این برنامه همکاری دارند.
شرفی گفت: همچنین تعداد 15 موسسه غیردولتی تحت نظارت اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی به عنوان بخش غیردولت و دو مرکز غیردولتی خانواده و کودک کم شنوا درشهرستانهای بیرجند و قاین در این برنامه فعالیت دارند.
انتهای پیام/