سلام | کانال تلگرام |
اینستاگرام | توئیتر |
به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مشاهدات و بررسیها نشان میدهد با در نظر گرفتن تکرار چند باره کمبود روغن خوراکی جامد و مایع در فروشگاهها و با در نظر گرفتن افزایش موقت عرضه در بازههای زمانی کوتاه مدت، اما همچنان کمبود برخی از انواع روغن در بازار مشهود است؛ در ماه منتهی به پایان سال ۹۹ به نظر میرسد که بازار روغن یکی از بازارهای پرنوسان خواهد بود و مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در این زمینه احتمالاً با چالشهای خاصی مواجه خواهند بود و از طرف دیگر هم واردات مواد اولیه تولید روغن هم با مشکلاتی مواجه است.
کمبودها از کجا شروع شد؟
در ماههای گذشته کمبود یا گرانی روغن یکی از دغدغههای مهم مردم بود، کمبودی که البته با برنامههای وزارت صمت و مدیریت مقطعی بعد از مدتی به صورت کوتاه مدت و موقتی حل شد؛ زیرا به گفته کارشناسان میزان نیاز سالانه روغن خوراکی کشور یک میلیون و ۵۰۰ تا یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن است.
مطابق آمارها در ۷ ماه نخست سال بالغ بر ۹۵۰ هزار تن روغن موردنیاز مصارف خانگی و صنعتی در بازار عرضه شده است. در سال ۹۸ دو میلیون تن روغن خوراکی توسط کارخانههای روغن تولید و به بازار عرضه شد که ۴۰۰ هزار تن بیش از نیاز سالانه مصرف کشور بوده است.
بنا بر گفته متولیان، نیاز روغن کشور از مسیر واردات تأمین میشود. وابستگی به واردات در این کالا نسبت به کالاهای دیگر بیشتر بوده است. بخش قابلتوجهی از مشکلات مربوط به بازار روغن به واردات مواد اولیه روغن برمیگردد که در ماههای گذشته با اختلال مواجه شده بوده و مشکلات ترخیص این نوع مواد اولیه از گمرکات کشور با در نظر گرفتن بروکراسی دولتی در تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی و استعلامات مورد نیاز آن، که زمان بر است، بر طولانیتر شدن ترخیص این نوع کالاها از گمرک افزود.
بررسی اخبار رسمی از سوی مقامات مسئول
بیکزاده مدیرکل دفتر امور خدمات بازرگانی وزارت صمت پیش از این اتفاقات از تأمین ۷۴۱ میلیون دلار ارز (۴۲۰۰ تومانی) برای روغن خام و ۶۶۴ میلیون دلار ارز برای دانههای روغنی برای ۷ ماهه آخر سال ۹۹ خبر داده بود.
وی با بیان اینکه برنامه اختصاص ۱.۵ میلیارد دلار ارز برای روغن خام را داریم، گفته بود: در این راستا باید ۱.۹ میلیون تن واردات روغن خام انجام دهیم تا بتوانیم بازار این محصول را تنظیم کنیم.
بیکزاده با اعلام اینکه در این ۷ ماه میزان تخصیص ارز برای روغن خام ۹۳۳ میلیون دلار بوده است، ادامه داد ۷۷۳ میلیون دلار نیز برای دانههای روغنی تخصیص ارز شده است.
ابوالحسن خلیلی رئیس انجمن صنفی صنایع روغن نباتی با تأیید افزایش هزینههای جهانی دانه روغنی گفته بود: بیش از ۱۰۰ دلار در هر تن قیمت روغن خام و دانههای روغنی افزایش یافته است که همین عامل در روند خرید دانههای روغنی و روغن خام ایران تاثیر گذاشته است.
وی اعلام کرده بود: علت افزایش ۱۰ تا ۱۳ درصدی قیمت روغن در بازار داخل، افزایش قیمت جهانی روغن است. به هر حال کشور در شرایط تحریمی قرار دارد و مشکل نقل و انتقال ارز هم در سال ۹۹ دو چندان شده است. همین چالش نقل و انتقال پول باعث شده در بازار با برخی کمبودها مواجه شویم.
با وجود اینکه امیر هوشنگ بیرشک دبیر انجمن صنفی روغن نباتی ایران میگوید: حل مشکل روغن یک شبه امکانپذیر نیست، بلکه تولیدکنندگان با تلاش بسیار در جهت افزایش تولید و تأمین نیاز بازار امیدواریم در ماههای آینده به هیچ عنوان در حوزه روغن مشکلی وجود نداشته باشد. فعلاً تصمیمی از سوی انجمن برای درخواست افزایش قیمتها اعلام نشده است.
مشاهده میشود با گذشت چند ماه هنوز مشکل مردم برای تامین روغن مرتفع نشده و کمبود عرضه این محصول به شدت جامعه را میآزارد.
مشکلی در تامین مواد اولیه و تولید روغن خوراکی نداریم / قیمتها تا پایان ماه رمضان افزایش نخواهد یافت
علیرضا رزم حسینی وزیر صنعت معدن و تجارت در خصوص آخرین وضعیت تولید روغن خوراکی گفت: ذخایر راهبردی ما برای روغن خوراکی بسیار خوب است و هیچ مشکلی از نظر تامین این کالا نداریم.
وی تاکید کرد: نیازی نیست مردم به فروشگاهها مراجعه کنند چرا که توزیع روغن نسبت به ماه گذشته افزایش بیشتری نیز داشته است.
عباس قبادی دبیر ستاد تنظیم بازار کشور هم با تاکید بر این که کمبود روغن نداریم، گفت: میانگین مصرف ماهانه روغن در کشور ۱۵۰ هزار تن است که طی دو ماه گذشته بالغ بر ۱۷۳ هزار تن هم تولید شده است.
وی تاکید کرد: مشکل بازار روغن انتظارات تورمی و پیش بینی افزایش قیمت روغن بود. تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به روغن تا زمانی که شرایط شیوع ویروس کرونا و تحریمها به وضعیت مطلوب برسد ادامه خواهد داشت.
با نیم نگاهی به روند اجرایی تصمیمات بر بازار روغن میتوان به این برداشت رسید که کمابیش کنترل این بازار از دست مسئولان خارج شده و بازگشت به مسیر صحیح علمی و عملی با توجه به موانع پیش رو کار سختی است که امیدواریم با عزم بیشتر هر چه زودتر آرامش به سفرههای مردم باز گردد.
مشکل روغن همچنان پابرجاست؛ و نهتنها حل نشده بلکه افزایش هم یافته است. تا همین یکی، دو هفتهپایتخت مشکلی در توزیع و تامین روغن نداشت و فقط در شهرستان این مشکل نمود داشت اما مشاهدات خبرنگار راه دانا حاکی از ایجاد صفهای خرید روغن در میادین و فروشگاههای تهران است؛ البته امروز در خبری اعلام شد به هر کارت ملی یک روغن داده میشود.