مردم با حجب و حیای کویرنشین سمنانی برای ماه مبارک رمضان آداب و رسوم زیبایی از پخت نان تا تهیه شربت های محلی داشتند.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت؛ ماه رمضان، ماه میهمانی بندگان خدا بر خوان الهی فرا رسیده است، ماه بندگی و راز و نیاز و گشایش فرارسیده است و مردم متدین دین مدار شهرستان سمنان نیز مانند همه جای ایران پهناور مشغول روزه داری هستند.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, مرآت,مردمی که از گذشته به حجب و حیای کویری شان شناخته می شدند و برای این روز های رمضان نیز از گذشته تا به امروز آدابی زیبا داشته اند که باهم می خوانیم.
,محمد عموزاده پژوهشگر و مردم شناس سمنانی در گفت و گو با خبرنگار مرآت از آداب و رسو م سمنانی ها در این ماه مبارک گفت: مردم سمنان در گذشته بحث اقتصاد مقاومتی را بیشتر رعایت و کمتر مصرف گرا بودند و تقریبا تمام مایحتاج زندگی خود را از مزارع خود بدست می آوردند و کمتر از بازار خرید می کردند؛ به همین منظور برای شروع این ماه عزیز هم تنها مقداری چای و قند و برنج را خریداری می کردند.
,وی در ادامه گفت: سمنانی ها نیز مانند مردم شهرهای دیگر به استقبال ماه خدا می رفتند و با پخت نان محلی مخصوص شهر سمنان و همچنین نظافت و غبار روبی مساجد و منزل خود و روشن کردن چراغ های نفتی خانه مانند گرسوز به پیشواز این ماه می رفتند.
,, ,
عموزاده با اشاره به متدین بودن و دین مدار بودن مردم شهر سمنان اظهارکرد: کسانی که وسع مالی خوبی داشتند در روز اول ماه مبارک روحانی و یا مداحی را برای روضه خانگی به منزل خود دعوت می کردند و همچنین تقریبا تمامی مردم شهر برای اقامه نماز مغرب به مسجد جامع می رفتند و به قدری پرازدحام بوده است که 4 امام جماعت در مسجد برای برپایی نماز حضور داشتند.
,این پژوهشگر و مردم شناس سمنانی با بیان اینکه نوای بیدار باش سحر در گذشته در دو مرحله انجام می شده است، تصریح کرد: در مرحله اول بیدار باش حول ساعت 12 شب نوای بیدار باش سحر برای پخت سحری انجام می گرفته است و مرحله دوم نزدیک سحر برای خوردن سحری انجام می شده است و علاوه بر توپ در کردن در شهر، همسایه ها یکدیگر را با کوبیدن مشت بردیوار همدیگر صدا می کردند.
,وی همچنین با بیان اینکه قوت قالب سمنانی ها در وعده سحر معمولا ته چین ، سبزی پلو، رشته پلو و قلیه و خورش گزر بوده است ؛ در خصوص غذاهای وعده افطار تشرح کرد: غذاهایی که در افطار استفاده می شد، شامل لیکوت، آردی آش و کشک و پنیر پوستی و سبزی محلی و حلوا و در تابستان به دلیل گرمی هوا از شربت های خاکشیر و زرشک و شربت محلی اوشَله که ترکیبی از آب و دوشاب انگور و رب انار بوده است، استفاده می کردند.
,, ,
عموزاده در مورد رسوم زیبای مردم در شب های قدر خاطر نشان کرد: در شب های قدر مردم سمنان در مساجد محل خود شان دعا می خواندند و زنان در هنگام خواندن هربند از جوشن کبیر یک نخی را گره می زدند و بعدا به عنوان تبرک با خودشان می بردندو گاهی اوقات هم قند یا نبات یا مانند آن را همراه می آوردند و بعد از خواندن هر بند از دعای جوشن به آن می دمیدند و برای تبرک جستن یا بخت گشایی همراه خود می بردند.
,, ,
این پژوهشگر و مردم شناس سمنانی در مورد رسم زیبای مردم سمنان در خصوص فطریه گفت: قبل از افطار شب عید مبلغ فطریه بین اعضای خانواده دست به دست می شد و در روز عید مستقیم به افراد نیازمند بین بستگان یا همسایه داده می شد و در روز عید هم به دیدار اهل قبور می رفتند.و همچنین کسانی که نوعید داشتند بر سر مزار درگذشتگان خود قهوه می دادند و قرآن می خواندند و برای صرف نهار بستگان را به منزل دعوت می کردند.
,عموزاده در پایان اذعان کرد: کسانی که از وضعیت مالی خوبی برخوردار بودند در مسجد محل چند روز ولیمه می دادند و براساس لیستی که حمامی ها داده بوند از افراد دعوت می شد و در بشقاب های بزرگ مسی غذا را سرو می کردند و علاوه برآن کسانی که مریض داشتند به اندازه یک کف دست برنج برای شفای مریض ازهر بشقاب غذا برمی داشتند.
,انتهای پیام/
]
ارسال دیدگاه