اخبار داغ

باتوجه به آغاز تابستان؛

هشدار درباره شیوع وبا در آغاز فصل گرما

هشدار درباره شیوع وبا در آغاز فصل گرما
شیوع و گسترش وبا در فصل تابستان بیش از سایر فصول است، خطر بیماری وبا در تمام فصول وجود دارد اما منطقا بیشترین انتظار بروز موارد بیماری وبا در کشور ما تقریبا از اوایل اردیبهشت تا آبان‌‌ماه است.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از رهیاب، بر اساس برآورد سازمان جهانی بهداشت بیماری وبا هنوز در تعدادی از کشورهای دنیا تهدید محسوب می‌شود و در منطقه ما اندمیک است. سازمان بهداشت جهانی تخمین می‌زند که ۴۷ کشور در دنیا هستند که این بیماری را بومی دارند؛ به همین دلیل هدف گذاری کرده است که تا سال ۲۰۳۰ بتواند این تعداد را به حداقل رسانده و خطر مرگ و میر ناشی از وبا را کاهش دهد.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, رهیاب,

برخی از کشورهایی که بیماری وبا در آنها بومی و اندمیک است در مجاورت ما قرار دارند که سبب می‌شود همه‌ ساله تعدادی از موارد بیماری را داشته باشیم.بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی از اواخر سال ۲۰۲۱ و از ابتدای سال ۲۰۲۲ افزایش موارد وبا را در تعدادی از کشورهای همجوار خود داشته‌ایم.

عوامل موثر در گسترش شیوع وبا

با توجه به اینکه بیماری وبا به شدت با محیط زندگی افراد در ارتباط است باید دانست که دسترسی مناسب به آب بهداشتی سالم،‌ جمع‌آوری و دفع بهداشتی فاضلاب، رعایت بهداشت فردی و... همگی از عوامل موثر جلوگیری از گسترش شیوع وبا است که اگر هرکدام از عوامل به درستی رعایت نشود ممکن است شاهد گسترش بیماری باشیم. از سوی دیگر ما در منطقه وارد سال‌های کم بارش و خشکسالی شده‌ایم و از طرفی با جابه‌جایی‌های جمعیتی شکل گرفته دسترسی به آب بهداشتی سالم تحت تاثیر قرار گرفته است که می‌تواند عاملی برای شیوع مجدد بیماری باشد.

وضعیت مبتلایان در ایران

طی سال‌های ۹۹ و ۱۴۰۰ هر سال موارد اندکی از ابتلا به وبا گزارش شده در واقع وبا در ایران کنترل شده است و به عنوان یک دغدغه مطرح نیست. در واقع بعد از افزایش موارد مبتلا به وبا در زائرینی که سال ۱۳۹۶ به عراق تردد داشتند، دیگر تعداد موارد حتی پیش از شیوع کرونا هم کمتر از ۱۰مورد بوده است.

یکی از راههای مهم انتقال هپایت A آب آلوده است

دکتر سید محمد علوی رییس مرکز بهداشت خوزستان یکی از راههای مهم انتقال هپاتیت A آب آلوده دانست و افزود: این آب ممکن است از طریق یخ آلوده، آلوده بودن دست و همچنین آب آلوده جاری در خانه ها خطرساز شود اما تلاقی آب و فاضلاب به ویژه در مناطق روستایی از دلایل عمده است.

علوی همچنین در برنامه تلویزیونی سلامت خونه با بیان اینکه یکی از مطالبه‌گران اصلی آب شرب سالم در اهواز ما هستیم گفت: ۲ شاخص عمده در تامین آب آشامیدنی سالم برای مردم میزان کلر باقی مانده و غلظت میکروبی است که متاسفانه در خیلی نقاط استان خوزستان و در مناطق روستایی و حاشیه شهر دیده شده که فاضلاب در سطح است و لوله‌های آب شرب غرق در این فاضلاب هستند.

شایسته شمی پور سرپرست مرکز بهداشت غرب اهواز اظهار کرد: فرد مبتلا به این بیماری می‌تواند دچار اسهال معمولی و یا اسهال حاد آبکی ‌شود که خطر کم آبی شدید را به همراه دارد، بنابراین مبتلایان به هرگونه اسهال شدید باید بلافاصله به یکی از مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه کنند.

وی افزود: امکانات نمونه برداری رایگان برای بیماری وبا توسط مرکز بهداشت در تمامی مراکز خدمات جامع سلامت دایر است.

هشدار گسترش وبا در فصول گرم سال

شیوع و گسترش وبا در فصل تابستان بیش از سایر فصول است، خطر بیماری وبا در تمام فصول وجود دارد اما منطقابیشترین انتظار بروز موارد بیماری وبا در کشور ما تقریبا از اوایل اردیبهشت تا آبان‌ ماه است.

در مورد بیماری وبا دو نگرانی عمده وجود دارد؛ اول آنکه بیماری سرایت پذیری بالایی دارد و دوم اینکه اگر به موقع درمان نشود می‌تواند با کشندگی بالای ۵۰ درصد همراه باشد. اگر اقدامات پیشگیری در حین سفر یا در طول فعالیت روزانه به درستی انجام شود و اگر فردی که علائم مشکوک بیماری را داشت به سرعت به مرکز بهداشتی مراجعه کند تا درمان مناسب آغاز شود این خطر به شدت کاهش می‌یابد و حتی مرگ و میر ناشی از وبا به کمتر از یک درصد می‌رسد.

مهم‌ترین نکته این است که در هر مسافرت و ترددی از آب آشامیدنی سالم استفاده کنیم و به هیچ عنوان از آب‌های روان برای آشامیدن استفاده نکنیم. نکته مهم دیگر رعایت بهداشت دست‌ها و شست‌و شوی آنها است. درواقع می بایست قبل و بعد از استفاده از سرویس بهداشتی و قبل از طبخ و خوردن غذا حتما دست‌های خود را بشوییم. همچنین باید دقت شود تا میوه و سبزیجات به درستی شسته و ضدعفونی شوند.

سرپرست مرکز بهداشت غرب اهواز گفت: پیک التور از اواخر اسفند تا اواخر اردیبهشت و از اواخر شهریور تا اواخر آبان است اما به دلیل شرایط آب و هوایی معتدل اهواز، کل سال باید به موضوع التور توجه شود.

شمی پور با بیان اینکه در این بیماری نخستین علامت بیمار احساس پری و غرغر شکم است و سپس اسهال آبکی شبیه به آب برنج بدبو دیده می شود گفت: اسهال آبکی شدید و متوسط با دفعات اجابت مزاج زیاد، درد و دل پیچه، استفراغ بدون حالت تهوع قبلی،گرفتگی عضلات پشت ساق پا، عطش فراوان، فقدان تب، فقدان خون در مدفوع جزو عوامل این بیماری هستند.

وی شایع‌ترین راه انتقال بیماری وبا را از طریق آب، سبزی و میوه آلوده بیان کرد و افزود: آب آشامیدنی غیربهداشتی، آلودگی غذای پخته شده پس از تهیه و انتقال آلودگی از طریق دست به غذای تهیه شده از دیگر راه‌های انتقال این بیماری هستند.

راه‌های انتقال وبا

دوره کمون از ۱۲ ساعت تا ۵ روز متغیر است. طول دوره بیماری نیز به طور متوسط دو تا سه روز است. میکروارگانیسم وبا از طریق دهان با خوردن مواد غذایی آلوده وارد بدن شده و از طریق مدفوع دفع می‌شود؛ بنابراین ممکن است فرد بیمار حتی یک هفته تا ۱۰ روز بعد از بیماری، میکروارگانیسم را از طریق مدفوع دفع کند. نکته حائز اهمیت این است که مبتلایان به وبا در ۸۰ درصد موارد یا دچار علائم بالینی نمی‌شوند و یا علائم خفیفی از خود نشان می‌دهند اما حتی افراد فاقد علائم نیز میکروارگانیسم را دفع می‌کنند که به همین دلیل بر دفع بهداشتی فاضلاب تاکید می‌شود.

روش اصلی انتقال وبا استفاده از آب یا مواد غذایی آلوده به میکروب است، انتقال فرد به فرد با دست دادن یا روبوسی کردن معمولا خیلی به ندرت ممکن است رخ دهد. راه معمول انتقال بیماری این است که اگر فرد بیمار پس از اجابت مزاج دست خود را نشوید و به سطوح بزند، سایرین را هم آلوده می‌کند.

تاکید بر لزوم آب درمانی خوراکی پس از ابتلا به وبا

اگر افراد به موقع برای درمان مراجعه کنند میزان کشندگی وبا به کمتر از یک درصد می‌رسد. اصل عارضه وبا برای افراد، کم آبی ناشی از بروز وبا است که مهم‌ترین کار این است که اگر فرد دچار اسهال و استفراغ شد حتما جایگزین کردن آب و الکترولیت‌ها را انجام دهد و به مراکز درمانی مراجعه کند. برخی افراد مانند خانم‌های باردار، افراد دچار سوء تغذیه و بیماران زمینه‌ای بیشتر در معرض خطر نشان دادن تابلوی علائم بیماری هستند که باید به سرعت مایع‌ درمانی خوراکی را با محلول ORS آغاز کند. باید هر یک بسته از پودر در یک لیتر آب حل شود تا جایگزین مایعات از دست رفته بدن شود. در صورتی که فرد به دلیل استفراغ تحمل مایع درمانی خوراکی را ندارد یا کم آبی، بدن او را به سمت ضعف و بی‌حالی سوق می‌دهد باید به مراکز درمانی مراجعه کند تا مایع درمانی وریدی آغاز شود.

سرپرست مرکز بهداشت غرب اهواز ادامه داد: شستشوی دست با آب و صابون پیش از صرف غذا و پس از اجابت مزاج، خودداری از خرید هرگونه مواد غذایی و خوراکی از دست فروشان، سالم سازی سبزی و میوه، استفاده از شیر و فرآورده‌های لبنی پاستوریزه، استفاده از آب سالم در شستشو و پخت مواد غذایی، نوشیدن آب مطمئن در مسافرت‌، دقت در تهیه بهداشتی سالادهای فصل در ساندویچی‌ها و رستوران ها، دور نگه داشتن مواد غذایی از دسترس حشرات، جوندگان و...، نصب توری مناسب برای در و پنجره‌ها، خودداری از ریختن زباله در جوی ها، رودخانه‌ها، معابر و اماکن عمومی و کوتاه و تمیز کردن ناخن‌ها جزو راه‌های پیشگیری از این بیماری است.

آنتی‌بیوتیک درمانی خودسرانه؛ ممنوع

او تاکید کرد: برای هر بیماری مهم‌ترین توصیه این است که به هیچ عنوان خودسرانه آنتی‌بیوتیک مصرف نشود. برای بیماری وبا توصیه این است که ارزیابی توسط پزشک انجام شود و در صورتی که تابلوی بیماری شدید بود باید همراه با مایع درمانی با نظر پزشک آنتی بیوتیک هم مصرف کنند.

آب سالم همچنان دغدغه مردم خوزستان

مردم خوزستان سال‌هاست که به‌جای آب زلال و شفاف در لوله‌های منازل خود «شیرکاکائو» تحویل می‌گیرند. آب گل‌آلودی که رنگ آن، انواع بیماری‌ها و انگل‌ها را در ذهن مصرف‌کننده تداعی می‌کند. این آب فقط از طریق دستگاه‌های تصفیه خانگی -که بسیار گران هستند- قابل استفاده می‌شود.

اما بازهم آب گل‌آلود موجود در شبکه، جزء لاینفک زندگی مردم شده و همه پذیرفته‌اند که اگرچه در مجاورت بزرگ‌ترین رودخانه کشور زندگی می‌کنند، اما آب بی‌کیفیت برای شرب در اختیار داشته باشند.

اگرچه می گویند آزمایشگاه کنترل کیفیت آب استان یکی از مجهزترین و پیشرفته‌ترین آزمایشگاه‌های خاورمیانه است و با وجود کارشناسان متخصص خود توانایی بررسی و تشخیص بیش از 400 نوع آلودگی اعم از میکروبی، ویروسی، شیمیایی، صنعتی، کشاورزی، بهداشتی و... را دارد.

اما با همه این اوصاف در حال حاضر آب سالم و با کیفیت از مهمترین دغدغه های مردم خوزستان است که از شیوع این بیماری ها می توان به آلودگی آب و ضد و نقیض های مسئولان استان و متولی نسبت به این موضوع شد.

 

انتهای پیام/

,

برخی از کشورهایی که بیماری وبا در آنها بومی و اندمیک است در مجاورت ما قرار دارند که سبب می‌شود همه‌ ساله تعدادی از موارد بیماری را داشته باشیم.بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی از اواخر سال ۲۰۲۱ و از ابتدای سال ۲۰۲۲ افزایش موارد وبا را در تعدادی از کشورهای همجوار خود داشته‌ایم.

,

عوامل موثر در گسترش شیوع وبا

, عوامل موثر در گسترش شیوع وبا,

با توجه به اینکه بیماری وبا به شدت با محیط زندگی افراد در ارتباط است باید دانست که دسترسی مناسب به آب بهداشتی سالم،‌ جمع‌آوری و دفع بهداشتی فاضلاب، رعایت بهداشت فردی و... همگی از عوامل موثر جلوگیری از گسترش شیوع وبا است که اگر هرکدام از عوامل به درستی رعایت نشود ممکن است شاهد گسترش بیماری باشیم. از سوی دیگر ما در منطقه وارد سال‌های کم بارش و خشکسالی شده‌ایم و از طرفی با جابه‌جایی‌های جمعیتی شکل گرفته دسترسی به آب بهداشتی سالم تحت تاثیر قرار گرفته است که می‌تواند عاملی برای شیوع مجدد بیماری باشد.

,

وضعیت مبتلایان در ایران

, وضعیت مبتلایان در ایران,

طی سال‌های ۹۹ و ۱۴۰۰ هر سال موارد اندکی از ابتلا به وبا گزارش شده در واقع وبا در ایران کنترل شده است و به عنوان یک دغدغه مطرح نیست. در واقع بعد از افزایش موارد مبتلا به وبا در زائرینی که سال ۱۳۹۶ به عراق تردد داشتند، دیگر تعداد موارد حتی پیش از شیوع کرونا هم کمتر از ۱۰مورد بوده است.

,

یکی از راههای مهم انتقال هپایت A آب آلوده است

, یکی از راههای مهم انتقال هپایت A آب آلوده است,

دکتر سید محمد علوی رییس مرکز بهداشت خوزستان یکی از راههای مهم انتقال هپاتیت A آب آلوده دانست و افزود: این آب ممکن است از طریق یخ آلوده، آلوده بودن دست و همچنین آب آلوده جاری در خانه ها خطرساز شود اما تلاقی آب و فاضلاب به ویژه در مناطق روستایی از دلایل عمده است.

,

علوی همچنین در برنامه تلویزیونی سلامت خونه با بیان اینکه یکی از مطالبه‌گران اصلی آب شرب سالم در اهواز ما هستیم گفت: ۲ شاخص عمده در تامین آب آشامیدنی سالم برای مردم میزان کلر باقی مانده و غلظت میکروبی است که متاسفانه در خیلی نقاط استان خوزستان و در مناطق روستایی و حاشیه شهر دیده شده که فاضلاب در سطح است و لوله‌های آب شرب غرق در این فاضلاب هستند.

,

شایسته شمی پور سرپرست مرکز بهداشت غرب اهواز اظهار کرد: فرد مبتلا به این بیماری می‌تواند دچار اسهال معمولی و یا اسهال حاد آبکی ‌شود که خطر کم آبی شدید را به همراه دارد، بنابراین مبتلایان به هرگونه اسهال شدید باید بلافاصله به یکی از مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه کنند.

,

وی افزود: امکانات نمونه برداری رایگان برای بیماری وبا توسط مرکز بهداشت در تمامی مراکز خدمات جامع سلامت دایر است.

,

هشدار گسترش وبا در فصول گرم سال

, هشدار گسترش وبا در فصول گرم سال,

شیوع و گسترش وبا در فصل تابستان بیش از سایر فصول است، خطر بیماری وبا در تمام فصول وجود دارد اما منطقابیشترین انتظار بروز موارد بیماری وبا در کشور ما تقریبا از اوایل اردیبهشت تا آبان‌ ماه است.

,

در مورد بیماری وبا دو نگرانی عمده وجود دارد؛ اول آنکه بیماری سرایت پذیری بالایی دارد و دوم اینکه اگر به موقع درمان نشود می‌تواند با کشندگی بالای ۵۰ درصد همراه باشد. اگر اقدامات پیشگیری در حین سفر یا در طول فعالیت روزانه به درستی انجام شود و اگر فردی که علائم مشکوک بیماری را داشت به سرعت به مرکز بهداشتی مراجعه کند تا درمان مناسب آغاز شود این خطر به شدت کاهش می‌یابد و حتی مرگ و میر ناشی از وبا به کمتر از یک درصد می‌رسد.

,

مهم‌ترین نکته این است که در هر مسافرت و ترددی از آب آشامیدنی سالم استفاده کنیم و به هیچ عنوان از آب‌های روان برای آشامیدن استفاده نکنیم. نکته مهم دیگر رعایت بهداشت دست‌ها و شست‌و شوی آنها است. درواقع می بایست قبل و بعد از استفاده از سرویس بهداشتی و قبل از طبخ و خوردن غذا حتما دست‌های خود را بشوییم. همچنین باید دقت شود تا میوه و سبزیجات به درستی شسته و ضدعفونی شوند.

,

سرپرست مرکز بهداشت غرب اهواز گفت: پیک التور از اواخر اسفند تا اواخر اردیبهشت و از اواخر شهریور تا اواخر آبان است اما به دلیل شرایط آب و هوایی معتدل اهواز، کل سال باید به موضوع التور توجه شود.

,

شمی پور با بیان اینکه در این بیماری نخستین علامت بیمار احساس پری و غرغر شکم است و سپس اسهال آبکی شبیه به آب برنج بدبو دیده می شود گفت: اسهال آبکی شدید و متوسط با دفعات اجابت مزاج زیاد، درد و دل پیچه، استفراغ بدون حالت تهوع قبلی،گرفتگی عضلات پشت ساق پا، عطش فراوان، فقدان تب، فقدان خون در مدفوع جزو عوامل این بیماری هستند.

,

وی شایع‌ترین راه انتقال بیماری وبا را از طریق آب، سبزی و میوه آلوده بیان کرد و افزود: آب آشامیدنی غیربهداشتی، آلودگی غذای پخته شده پس از تهیه و انتقال آلودگی از طریق دست به غذای تهیه شده از دیگر راه‌های انتقال این بیماری هستند.

,

راه‌های انتقال وبا

, راه‌های انتقال وبا,

دوره کمون از ۱۲ ساعت تا ۵ روز متغیر است. طول دوره بیماری نیز به طور متوسط دو تا سه روز است. میکروارگانیسم وبا از طریق دهان با خوردن مواد غذایی آلوده وارد بدن شده و از طریق مدفوع دفع می‌شود؛ بنابراین ممکن است فرد بیمار حتی یک هفته تا ۱۰ روز بعد از بیماری، میکروارگانیسم را از طریق مدفوع دفع کند. نکته حائز اهمیت این است که مبتلایان به وبا در ۸۰ درصد موارد یا دچار علائم بالینی نمی‌شوند و یا علائم خفیفی از خود نشان می‌دهند اما حتی افراد فاقد علائم نیز میکروارگانیسم را دفع می‌کنند که به همین دلیل بر دفع بهداشتی فاضلاب تاکید می‌شود.

,

روش اصلی انتقال وبا استفاده از آب یا مواد غذایی آلوده به میکروب است، انتقال فرد به فرد با دست دادن یا روبوسی کردن معمولا خیلی به ندرت ممکن است رخ دهد. راه معمول انتقال بیماری این است که اگر فرد بیمار پس از اجابت مزاج دست خود را نشوید و به سطوح بزند، سایرین را هم آلوده می‌کند.

,

تاکید بر لزوم آب درمانی خوراکی پس از ابتلا به وبا

, تاکید بر لزوم آب درمانی خوراکی پس از ابتلا به وبا,

اگر افراد به موقع برای درمان مراجعه کنند میزان کشندگی وبا به کمتر از یک درصد می‌رسد. اصل عارضه وبا برای افراد، کم آبی ناشی از بروز وبا است که مهم‌ترین کار این است که اگر فرد دچار اسهال و استفراغ شد حتما جایگزین کردن آب و الکترولیت‌ها را انجام دهد و به مراکز درمانی مراجعه کند. برخی افراد مانند خانم‌های باردار، افراد دچار سوء تغذیه و بیماران زمینه‌ای بیشتر در معرض خطر نشان دادن تابلوی علائم بیماری هستند که باید به سرعت مایع‌ درمانی خوراکی را با محلول ORS آغاز کند. باید هر یک بسته از پودر در یک لیتر آب حل شود تا جایگزین مایعات از دست رفته بدن شود. در صورتی که فرد به دلیل استفراغ تحمل مایع درمانی خوراکی را ندارد یا کم آبی، بدن او را به سمت ضعف و بی‌حالی سوق می‌دهد باید به مراکز درمانی مراجعه کند تا مایع درمانی وریدی آغاز شود.

,

سرپرست مرکز بهداشت غرب اهواز ادامه داد: شستشوی دست با آب و صابون پیش از صرف غذا و پس از اجابت مزاج، خودداری از خرید هرگونه مواد غذایی و خوراکی از دست فروشان، سالم سازی سبزی و میوه، استفاده از شیر و فرآورده‌های لبنی پاستوریزه، استفاده از آب سالم در شستشو و پخت مواد غذایی، نوشیدن آب مطمئن در مسافرت‌، دقت در تهیه بهداشتی سالادهای فصل در ساندویچی‌ها و رستوران ها، دور نگه داشتن مواد غذایی از دسترس حشرات، جوندگان و...، نصب توری مناسب برای در و پنجره‌ها، خودداری از ریختن زباله در جوی ها، رودخانه‌ها، معابر و اماکن عمومی و کوتاه و تمیز کردن ناخن‌ها جزو راه‌های پیشگیری از این بیماری است.

,

آنتی‌بیوتیک درمانی خودسرانه؛ ممنوع

, آنتی‌بیوتیک درمانی خودسرانه؛ ممنوع,

او تاکید کرد: برای هر بیماری مهم‌ترین توصیه این است که به هیچ عنوان خودسرانه آنتی‌بیوتیک مصرف نشود. برای بیماری وبا توصیه این است که ارزیابی توسط پزشک انجام شود و در صورتی که تابلوی بیماری شدید بود باید همراه با مایع درمانی با نظر پزشک آنتی بیوتیک هم مصرف کنند.

,

آب سالم همچنان دغدغه مردم خوزستان

, آب سالم همچنان دغدغه مردم خوزستان,

مردم خوزستان سال‌هاست که به‌جای آب زلال و شفاف در لوله‌های منازل خود «شیرکاکائو» تحویل می‌گیرند. آب گل‌آلودی که رنگ آن، انواع بیماری‌ها و انگل‌ها را در ذهن مصرف‌کننده تداعی می‌کند. این آب فقط از طریق دستگاه‌های تصفیه خانگی -که بسیار گران هستند- قابل استفاده می‌شود.

,

اما بازهم آب گل‌آلود موجود در شبکه، جزء لاینفک زندگی مردم شده و همه پذیرفته‌اند که اگرچه در مجاورت بزرگ‌ترین رودخانه کشور زندگی می‌کنند، اما آب بی‌کیفیت برای شرب در اختیار داشته باشند.

,

اگرچه می گویند آزمایشگاه کنترل کیفیت آب استان یکی از مجهزترین و پیشرفته‌ترین آزمایشگاه‌های خاورمیانه است و با وجود کارشناسان متخصص خود توانایی بررسی و تشخیص بیش از 400 نوع آلودگی اعم از میکروبی، ویروسی، شیمیایی، صنعتی، کشاورزی، بهداشتی و... را دارد.

,

اما با همه این اوصاف در حال حاضر آب سالم و با کیفیت از مهمترین دغدغه های مردم خوزستان است که از شیوع این بیماری ها می توان به آلودگی آب و ضد و نقیض های مسئولان استان و متولی نسبت به این موضوع شد.

,

 

,

انتهای پیام/

,

 

]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه