اخبار داغ

شرحی کوتاه از زندگانی مولانا شمس الدین محمد جاجرمی

شرحی کوتاه از زندگانی مولانا شمس الدین محمد جاجرمی
مولانا شمس الدین محمد جاجرمی از علما و فضلای قرن نهم خراسان است که در شهر هرات زندگی می کرد.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از جاجرم, مولانای اعظم عمدة العلماء مولانا شمس الدین محمد جاجرمی از علما و فضلای قرن نهم خراسان است که در شهر هرات زندگی می کرد و معاصر و معارض اشخاصی چون سعد الدین مسعود تفتازانی و مولانا جلال الدین یوسف حلاج بوده است.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا,  جاجرم,

شمس الدین محمد جاجرمی قائم مقام یکی از مشایخ و استادان مدرسه و خانقاه معروف هرات بود و در آنجا به تدریس می پرداخت. از اکابر علما چون شیخ شمس الدین محمد جزری و جلال الدین یوسف اوبهی در درس تفسیر وی حاضر می شده اند.

,

شمس الدین محمد جاجرمی از حکما و منطقیون شهیر زمان خود بوده و برلغت عرب تسلط کامل داشته است. وی در دوران سلطنت میرزا ابوالقاسم بابر می زیست و تا سال 860 هجری نیز حیات داشته است.

,

 

,

در کتاب خواندمیر، غیاث‌الدین بن همام‌الدین حسینی. تاریخ حبیب السیر فی اخبار افراد البشر. (ج 4، ص 7) آمده است:

,

شمس‌الدین محمد جاجرمی از عالمان سده‌ی نهم هجری بود. در 813ق ساخت مدرسه و خانقاهی بزرگ در بیرون شهر هرات به پایان رسید. جلال‌الدین یوسف اوبهی، از شاگردان مولانا مسعود تفتازانی، به عنوان نخستین استاد آن مدرسه و خواجه علاء‌الدین علی چشتی به عنوان شیخ خانقاه برگزیده شد. چند استاد دیگر نیز به مدرسه دعوت شدند و «مولانا شمس‌الدین محمد جاجرمی قائم‌مقام یکی از ایشان گشت.»

,

در روز گشایش مدرسه از شمس‌الدین محمد خزری خواستند درس را آغاز کند. او تفسیر آیه‌ای از قرآن را گفت و فرمود که بر حاشیه‌ی سعدالدین تفتازانی در همین مبحث، ده اعتراض دارد. چون شیخ خزری فارسی نمی‌دانست، نقدهای خود را به عربی بیان کرد. اوبهی گفت که آن شبه‌ها را به فارسی برگردانند و محمد جاجرمی آن اعتراض‌ها را به فارسی شرح کرد. آن‌گاه اوبهی به آن اعتراض‌ها به فارسی پاسخ داد.

,

حاضران از علم اوبهی در شگفت شدند و امیر (شاهرخ) زبان به تحسین مولانا یوسف اوبهی گشاد و گفت: امروز کاری کردی که هر حقی که تفتازانی بر گردن تو داشت ادا شد. اوبهی پاسخ داد: «حقوق تربیت آن حضرت درباره‌ی من به مرتبه‌ای است که اگر صد سال آستانه او را به مژگان بروبم اندکی از بسیار آن ادا نمی‌شود.» این در حالی بود که تفتازانی به سبب جایگاه علمی شاگردش به او اجازه داده بود آثارش را اصلاح کند.

,


پایان خبر/

,
]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه