اخبار داغ

یکی از فرماندهان دفاع مقدس:

بعد از عملیات "بیت المقدس" دنیا توان نظامی ایران را باور کرد/ عراق به دنبال وقت کشی بود نه خاتمه جنگ

بعد از عملیات "بیت المقدس" دنیا توان نظامی ایران را باور کرد/ عراق به دنبال وقت کشی بود نه خاتمه جنگ
یکی از فرماندهان دفاع مقدس گفت: بعد از عملیات "بیت المقدس" دنیا درعین ناباوری باور کرد که می توانیم پیچیده ترین عملیات ها را طراحی کنیم و از سلاح ها و تجهیزات غنیمتی عراق بر علیه خودشان استفاده نماییم.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت، 10 اردیبهشت ماه سالروز آغاز عملیات بیت المقدس است، عملیاتی که از آن به عنوان یکی از مهمترین و بزرگترین عملیات‌های نیروهای مسلح ایران یاد می شود.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, مرآت,

این عملیات در بامداد 10 اردیبهشت 1361 با رمز «یا علی ابن ابی‌طالب» با فرماندهی مشترک سپاه و ارتش آغاز و بعد از 23 روز به ثمر نشست و آزادسازی خرمشهر را برای ملت ایران به ارمغان آورد.

,

به همین مناسبت با سردارهادی مرادپیری مسئول مرکز مطالعات دفاع مقدس دانشگاه جامع امام حسین(ع) و از فرماندهانی که در عملیات بیت المقدس حضور فعالی داشت، به گفتگو نشستیم تا بیشتر از این عملیات برایمان بگوید.

,

توجه مخاطبان را به این گفتگو جلب می نماییم.

,

مرآت- دلیل نامگذاری این عملیات به نام "بیت المقدس" چه بود؟

, مرآت- دلیل نامگذاری این عملیات به نام "بیت المقدس" چه بود؟, مرآت- دلیل نامگذاری این عملیات به نام "بیت المقدس" چه بود؟,

در آن زمان براساس دیدگاه حضرت امام خمینی(ره)  شعارهایی مطرح می شد به این مضمون که "راه قدس از کربلا می گذرد"، در اوایل دهه 60 چنین بحث هایی تازه شروع شده بود و یکی از بهترین شعارها نیز همین شعار بود.

,

یکی از دلایلی که در آن زمان نام عملیات آزادسازی خرمشهر، "الی بیت المقدس" نامگذاری شد براین اساس بود که می گفتند راه فتح قدس این است که ابتدا باید خرمشهر را آزاد کنیم و پس از آن کربلا را آزاد نماییم و بعد آن نیز ان شالله به سمت قدس برویم.

,

مرآت: مختصری از عملیات بیت المقدس برایمان بگویید که چرا در 4 مرحله اجرا شد؟

, مرآت: مختصری از عملیات بیت المقدس برایمان بگویید که چرا در 4 مرحله اجرا شد؟, مرآت: مختصری از عملیات بیت المقدس برایمان بگویید که چرا در 4 مرحله اجرا شد؟,

این عملیات در 4 مرحله طرح ریزی شد و سه قرارگاه فتح، نصر و قدس برای اجرای آن به کارگیری شدند. اجرای عملیات در 4 مرحله به این دلیل بود که هم عمق سرزمینی که باید آزاد می شد بسیار طولانی بود و هم نیروهای عراقی به شدت مقاومت می کردند. نحوه اجرای عملیات هم پیچیدگی هایی داشت که لازم بود مرحله بندی شود.

,

دشمن در مرحله اول و دوم به شدت با ما می جنگید و از مواضع خود عقب نشینی نمی کرد، هر لحظه هم نیروهای تازه نفس را وارد کار می کرد و با تعداد زیادی لشکر و تیپ در مقابل ما ایستاده بودند. مقاومت دشمن تا جایی بود که لشکر 27 محمد رسول الله  را محاصره کرده بودند ولی حاج احمد متوسلیان و نیروهایش 10 روز مقاومت کردند و در نهایت نیروهای احتیاط ما وارد شدند و هم محاصره را شکستند و هم عملیات آفندی را ادامه دادند.

,

مرآت: پیامدهای این عملیات برای جهانیان چه بود؟

, مرآت: پیامدهای این عملیات برای جهانیان چه بود؟, مرآت: پیامدهای این عملیات برای جهانیان چه بود؟,

با اجرای 4 عملیات پیروزمندانه ثامن الائمه، طریق القدس، فتح المبین و بیت المقدس، دنیا به این نتیجه رسید که ما به بلوغ علمی دسترسی پیدا کردیم و قدرت طراحی و اجرای پیچیده ترین عملیات ها در مراحل مختلف و توان انجام همزمان عملیات هوایی و زمینی را داریم.

,

دنیا درعین ناباوری باور کرد که ما می توانیم به مواضع دفاعی مستحکم دشمن ورود پیدا کنیم و آنها را منهدم کنیم. می توانیم پیچیده ترین عملیات ها را طراحی کنیم و از سلاح ها و تجهیزات غنیمتی عراق بر علیه خودشان استفاده کنیم. بسیاری از خلاقیت ها و ابتکاراتی که فکر نمی کردند در ایرانیان وجود داشته باشد را ما انجام دادیم.

,

دنیا فهمید که عراق قادر نیست در مقابل نیروهای اسلام مقاومت کند بنابراین بعد از این سلاح های شیمیایی به وفور در اختیار عراق قرار گرفت. تجهیزات بسیار زیادی دنیای شرق و غرب به عراق دادند. کشورهای حوزه خلیج فارس هم کمک های مالی فراوانی به عراق کردند.

,

بنابر اسنادی که موجود است حدود 36 کشور به صورت مستقیم و غیر مستقیم از نیروهای عراق پشتیبانی و حمایت می کردند تا رژیم بعث عراق سقوط نکند.

,

مرآت: نمونه هایی از تاکتیک های نخبگان ما در طراحی عملیات های پیچیده را بازگو کنید؟

, مرآت: نمونه هایی از تاکتیک های نخبگان ما در طراحی عملیات های پیچیده را بازگو کنید؟, مرآت: نمونه هایی از تاکتیک های نخبگان ما در طراحی عملیات های پیچیده را بازگو کنید؟,

قبل از انقلاب ما کشوری کاملا وابسته و مستعمره بودیم  و بنابر آمار، 40 هزار الی 60 هزار مستشار آمریکایی در کشور ما بودند و اداره امور ارتش ایران در اختیار آنان بود.

,

بنابراین ارتش ما تجربه جنگ نداشت که با دشمنی با امکانات و تجهیزاتی وسیع روبرو شود. بسیاری از سران خائن ارتش هم از کشور فرار کرده بودند و بسیاری هم بازنشسته شده بودند. لذا ارتش عراق در ابتدا گمان نمی کرد فرماندهانی که در آن زمان بودند بتوانند چنین عملیات های پیچیده ای را در کنار فرماندهان و نیروهای جوان سپاه طراحی کنند و اصلا برایشان قابل قبول نبود.

,

اجرای عملیات در شب و در تاریکی مطلق نمونه هایی از خلاقیت های نظامی فرماندهان ما بود. به هر حال نیروی بسیجی باید صدای فرمانده را بشنود و چشمش فرمانده را ببیند که اگر چنین نباشد نمی تواند ماموریت خود را اجرا کند. خصوصیات جنگ های مردمی اینگونه است.

,

اقناعی عمل کردن نمونه دیگر اقدامات نیروهای ما بود. به این نحو که فرماندهان سطح بالا، فرماندهان رده پایین تر را قانع و توجیه می کردند و آنها نیز نیروهای را توجیه می نمودند و وقتی وارد عملیات می شدند خیالشان راحت بود که اگر این گردان حتی ارتباطش هم با سایر نیروها قطع شود صد درصد ماموریت خود را اجرا می کند.

,

این در حالی است که در ارتش های کلاسیک فقط دستور می دادند و می گفتند در ارتش چرا ندارد ولی سازوکار فرماندهان و نیروهای نظامی ما چنین نبود و کاملا نیروهای زیر مجموعه را توجیه می کردند.

,

در تاکتیک هایی که در شیوه جنگ به وجود آمد، جنگی که در شب انجام می شود بسیار پیچیده است. در روز نیروها دید دارند و رفتار و کردار دشمن را رصد می کنند ولی در تک شبانه باید تمام موارد را آنقدر شناسایی کرده باشند که نهادینه شده باشد بنابراین یکی از ابتکارات این بود که فرماندهان و نیروها خودشان به منطقه می رفتند و کسب اطلاعات و شناسایی می کردند و زمان عملیات می آمدند نیروهایشان را می بردند.

,

علاوه بر اینها نیروهای مخصوص اطلاعاتی هم بودند که برای بردن نیروها از آنها استفاده می کردند که اگر فرمانده شهید شد شخصی باشد که بتواند نیروها را هدایت کند.

,

برخی از فرماندهان تا 5 یا 6 رده جانشین می گذاشتند چون اگر فرمانده شهید می شد نفر بعدی جایگزین شود و اگر نفر بعدی نیز شهید شد نفر دومی جایگزین شود و به همین ترتیب.  بر همین اساس ساختار و شاکله نیروها از هم پاشیده نمی شد و اینها از ابتکارات ما بود.

,

مرآت: کدام بخش عملیات بیت المقدس از همه سخت تر بود؟

, مرآت: کدام بخش عملیات بیت المقدس از همه سخت تر بود؟, مرآت: کدام بخش عملیات بیت المقدس از همه سخت تر بود؟,

یکی مرحله اول که بحث عبور از رودخانه کارون را داشتیم سخت ترین مرحله بود چون تجربه عبور از رودخانه و نیروی غواص را نداشتیم. مرحله چهارم که آزادسازی شهر خرمشهر را در پی داشت نیز بسیار سخت بود چون دشمن به شدت مقاومت می کرد.

,

عملیات که در 10 اردیبهشت شروع شده بود و تا 3 خرداد ادامه داشت، جنگ یک لحظه تعطیل نشد و در این مدت زمان، چندین شبانه روز فرماندهان خواب نداشتند تا بتواند نیروها را مدیریت و هدایت کند. جنگی فوق العاده سخت بود که دشمن به سادگی اجازه نمی داد خرمشهر را از جنگشان بیرون بیاوریم ولی با ایثارگری ها و از خودگذشتگی هایی که رزمندگان از خود نشان دادند موفق به فتح خرمشهر شدیم.

,

مرآت: امدادهای غیبی خداوند در این عملیات را چگونه دیدید؟

, مرآت: امدادهای غیبی خداوند در این عملیات را چگونه دیدید؟, مرآت: امدادهای غیبی خداوند در این عملیات را چگونه دیدید؟,

قدرت تفکری که خداوند در ذهن فرماندهان جوان ما از جمله  شهید باقری که 26 سال بیشتر ندارد، ایجاد کرد تا طراحی پیچیده عملیات ها را داشته باشد را امداد الهی می دانیم. روشی که پیش از این دیده نمی شد و فرماندهان ما طراحی کردند.

,

نحوه عبور از رودخانه کارون، ترس و وحشتی که در بین نیروهای عراقی افتاده بود همه را امداد الهی می دانیم. فرمانده گردان عراقی که اسیر شده بود می گفت اینجا 300 نفر نیروی ایرانی دیدم در حالی که هیچ نیرویی آنجا نبودند. اگر امداد الهی نبود ما نمی توانستیم در مقابل دشمن تا دندان مسلح ایستادگی کنیم.

,

مرآت: شرایط جنگ بعد از عملیات بیت المقدس چگونه رقم خورد؟

, مرآت: شرایط جنگ بعد از عملیات بیت المقدس چگونه رقم خورد؟, مرآت: شرایط جنگ بعد از عملیات بیت المقدس چگونه رقم خورد؟,

بعد از این عملیات فاز نظامی جنگ تبدیل به فاز سیاسی شد چون عراق و حامیانش احساس کردند در مقابل توان رزمندگان اسلام تاب مقاومت ندارند و به همین دلیل صدام شعارهایی را اعلام کرد و خواست که صلح کنیم ولی در حقیقت به دنبال پایان دادن جنگ نبود بلکه فقط به دنبال فرصت سوزی و گرفتن زمان از نیروهای ما بود.

,

از طرفی دیگر بسیاری از سرزمین های ما از جمله 2 هزار و500 کیلومتر مربع از مناطق حساس و مرزی ما هنوز در اختیار عراق بود و عقب نشینی نمی کرد و ادعا داشت که این سرزمین ها برای عراق است و باید در خصوص آن مذاکره سیاسی کنیم.  

,

از نظر مجامع بین المللی نیز هیچ کسی اعلام نمی کرد که عراق متجاوز است. فقط می گفتند آتش بس انجام شود و بعدا مذاکره کنیم ولی با آتش بس نمی شد سرنوشت جنگ را تعیین تکلیف کرد. تعداد زیادی اسرا داشتیم که باید تعیین تکلیف می شدند. همچنین قطعنامه 1975 باید تعیین تکلیف می شد چون عراق این قطعنامه را در 26 شهریور سال 59 پاره کرد و لذا باید مجددا آن را می پذیرفت در صورتی که عراق فقط شعار می داد.  

,

همزمان با این اقدامات شعارگونه که عراق داشت ما هم از این طرف رصد می کردیم و می دیدیم  که عراق سلاح می خرید، نیروی جدید جذب می کرد، آموزش نظامی می داد و مواضع دفاعی اش را مستحکم می کرد.  

,

مرآت: چرا صدام به دنبال گرفتن زمان از ما بود؟

, مرآت: چرا صدام به دنبال گرفتن زمان از ما بود؟, مرآت: چرا صدام به دنبال گرفتن زمان از ما بود؟,

چند عامل داشت. عامل اول این بود که قبل از عملیات آزادسازی خرمشهر، سه عملیات بزرگ ثامن الائمه، طریق القدس و فتح المبین را صد درصد پیروزمندانه  انجام داده بودیم. در هر کدام از این عملیات ها تعداد زیادی از نیروهای عراق به دست رزمندگان ما اسیر شده بودند. در عملیات بیت المقدس حدود 19 هزار نفر، عملیات فتح المبین حدود 17 هزار نفر، عملیات طریق القدس حدود 5 هزار نفر و در عملیات ثامن الائمه نیز هزار نفر اسیر شده بودند که مجموع این اسرا حدود 40 هزار نفر می شدند.  

,

در قالب نظامی یک اصولی داریم که اگر یک نفر اسیر شد به معنای این است که یکی کشته و دو نفر زخمی داده اند. عراق در زمان شروع جنگ با 220 هزار نفر به ما حمله کرد اگر این آمار را در 2 ضرب کنیم چیزی حدود 80 هزار نفر از نیروهای عراقی در این فاصله 9 ماهه از بین رفتند و یا اسیر یا کشته یا مجروح شدند. یعنی خود به خود نیمی از نیروهای عراقی که به ما حمله کرده بودند در این مقطع زمانی از بین رفتند و نیروی انسانی شان کاهش پیدا کرده بود بنابراین دنبال فرصت بودند که مجددا نیرو جمع کنند.

,

عامل دوم این بود که بخش اعظمی از توپخانه عراق و یگان های زرهی و تجهیزاتش به دست رزمندگان اسلام به غنیمت درآمد. مثلا در عملیات فتح المبین در مرحله اول نزدیک به 100 قبضه توپ به غنیمت گرفتیم یا در عملیات بیت المقدس حدود 200 الی 300 قبضه توپ به دست آوردیم. این غنائم به نحوی بود که توپخانه و یگان زرهی سپاه ازغنائمی که از عراقی ها به دست می آوردیم تامین می شد چون ما چنین امکاناتی نداشتیم و هیچ کشوری هم به ما نمی داد.

,

براین اساس عراق نیاز به فرصت داشت تا مجددا تجهیزاتی که از دست داده را خریداری و تامین کند.  

,

عامل سوم این بود که عراق احساس کرد ابزار سیاسی می تواند جلوی هجوم ما را بگیرد حتی تا حدودی هم موفق بود و توانست سلسله عملیاتی هایی که داشتیم انجام می دادیم را به تاخیر بیاندازد.

,

به توجه به این عوامل، عراق به دنبال پایان دادن جنگ نبود بلکه به دنبال گرفتن زمان از ما بود تا بتواند کمبودهای نیروی انسانی و تجهیزاتش را جبران کند.

,

مرآت: خاطره ای از حضورتان در عملیات بیت المقدس را بیان کنید ؟

, مرآت: خاطره ای از حضورتان در عملیات بیت المقدس را بیان کنید ؟, مرآت: خاطره ای از حضورتان در عملیات بیت المقدس را بیان کنید ؟,

خاطره ای که در ذهنم مانده شهادت برادرم حاج محمد پیری در اولین روز عملیات یعنی 10 اردیبهشت سال 61 بود. 7 روز جنازه اش در منطقه ماند و بعد از 7 روز پیکرش را به عقب منتقل و تشییع کردیم. من می دانستم برادرم شهید شده و جنازه اش در خط مانده ولی با این حال به ماموریتم ادامه دادم.

,

مرآت: از اینکه وقت ارزشمندتان را در اختیار ما قرار دادید و در این گفتگو شرکت کردید سپاسگزاریم. 

, مرآت: از اینکه وقت ارزشمندتان را در اختیار ما قرار دادید و در این گفتگو شرکت کردید سپاسگزاریم. ,

انتهای پیام/ 

]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه