اخبار داغ

مدیرکل میراث فرهنگی سمنان عنوان کرد؛

حل معضل فاضلاب بازار تاریخی سمنان/ کسبه اعلام آمادگی کنند، مرمت بازار را آغاز می‌کنیم

حل معضل فاضلاب بازار تاریخی سمنان/ کسبه اعلام آمادگی کنند، مرمت بازار را آغاز می‌کنیم
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان می‌گوید با آغاز طرح مرمت بازار سمنان، مشکل فاضلاب این مجموعه تاریخی حل خواهد شد.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت، در سال‌های اخیر مسئولان و کارشناسان در مواضع گوناگونی، نسبت به وضعیت بازار سمنان ابراز نگرانی کرده‌اند؛ برخی از این بابت که با تخریب بناهای پشت بازار، این بنای تاریخی عقبه نگهدارنده خود را از دست داده و در معرض تخریب قرار گرفته دلواپس‌اند و برخی بابت وضعیت فاضلاب بازار سمنان. مرآت پیش‌تر در گزارشی به موضوع دوم پرداخته بود. در پی نشر گزارش مذکور، شماری از شهروندان این پرسش را پیش روی ما گذاشتند که چرا در حالی که پیش‌تر از میانه بازار آب روان بوده، اکنون فاضلاب بازار، این بنای تاریخی را به مخاطره انداخته است؟

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, مرآت،,

برای یافتن پاسخ این پرسش، به سراغ حمیدرضا دوستمحمدی، از کارشناسان میراث فرهنگی رفتیم. پیش از آن که به اصل مطلب بپردازیم، خوب است کارکرد و مختصات کانال آب قدیمی بازار سمنان را بدانیم. آقای دوستمحمدی می‌گوید کانال مذکور از خیابان شهدا وارد بازار می‌شود؛ قسمتی از آن از معبر بازار و قسمتی دیگر از زیر مغازه‌های بازار می‌گذرد. آن بخش از کانال که از زیر مغازه‌ها می‌گذرد، بیش‌تر در فرودست ناسار قرار دارد. آب از طریق این کانال به مسجد جامع می‌رفته و سپس از طریق کانال‌هایی به مسجد امام منتقل می‌شده و به حوض میانه مسجد امام می‌رسیده و از آن‌جا هم با یک خروجی به کانال‌هایی که آب را به جنوب سمنان هدایت می‌کردند، وارد می‌شده.

,

اما نخستین نکته‌ای که دوستمحمدی در پاسخ به پرسش نخست این گزارش بر آن تأکید کرد، جاری بودن «آب کشاورزی» از نهر میان بازار بود. بر این اساس اولا از یک‌سو به دلیل روان بودن آب، آسیبی به بنا وارد نمی‌شده و ثانیا باید در نظر داشت که خاصیت اسیدی فاضلاب آسیب‌رسانی به بنای بازار با ملات آهکی را افزون‌تر می‌کند.

,

آب‌های حاصل از بارندگی نیز در کانال‌های بجای مانده از نهر قدیمی بازار جمع می‌شود و به واسطه روزنه‌هایی که در کانال ایجاد شده، به بدنه بازار نفوذ می‌کند. آقای دوستمحمدی معتقد است نخستین گام برای اصلاح این وضعیت، «تعیین تکلیف» فاضلاب بازار است. او می‌گوید در برخی از شهرها تصمیماتی اتخاذ شده تا آب و فاضلاب به هیچ عنوان به کانال‌های بازارهای تاریخی وارد نشود اما در سمنان هنوز در این خصوص «تعیین تکلیف» نشده است.

,

آسیب دیدن بازار، مانعی بر سر راه ثبت ملی هسته تاریخی سمنان

, آسیب دیدن بازار، مانعی بر سر راه ثبت ملی هسته تاریخی سمنان,

چرا این موضوع بسیار مهم است؟ یک پاسخ به این پرسش این است که اگر بخواهیم در آینده هسته تاریخی سمنان را ثبت ملی کنیم، آسیب‌های کالبدی بر بدنه بازار می‌تواند یک مانع جدی در این راه تلقی شود. این نکته‌ای است که دوستمحمدی بر آن تأکید می‌کند. در حال حاضر ظاهرا تعاونی کشاورزی، آب جاری را به کانال‌های دیگری انتقال داده‌ اما حالت مطلوب این است که کانال‌های آب، اصلاح و جریان آب در بازار به وضع سابق و با حفظ کارکردهای سابق بازگردد. در این میان اداره‌کل میراث چه می‌کند؟ این پرسشی است که با مهدی جمال، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان در میان گذاشته‌ایم.

,

جمال ضمن این که از تلاش برای مرمت بازار پس از 17 سال خبر می‌دهد، می‌گوید: چهار ماه قبل در نشستی توافق کردیم که کار مرمت بازار با مشارکتی به نسبت مساوی میراث، شهرداری و هیأت امنای بازار صورت بگیرد اما متأسفانه هیأت امنا پای کار نیامدند.

,

کسبه اعلام کنند، مرمت بازار را آغاز می‌کنیم

, کسبه اعلام کنند، مرمت بازار را آغاز می‌کنیم,

جمال با اشاره به آغاز قریب‌الوقوع مرمت بازار گفت: در این طرح، مصالح توسط میراث تأمین می‌شود، پیمانکار را کسبه تعیین می‌کنند و میراث تأیید می‌کند و هزینه پیمانکار را نیز شهرداری پرداخت می‌کند.

,

او ضمن اعلام این وعده که «مسأله فاضلاب بازار حل خواهد شد» گفت: برای این منظور، مشارکت تمامی کسبه بازار باید در کار باشد و همه باید برای مرمت بازار دست به دست یکدیگر بدهیم.

,

مدیرکل میراث فرهنگی درباره زمان‌بندی این اقدام نیز گفت:«هر زمان کسبه به ما اعلام کنند، میراث آمادگی آغاز کار مرمت را خواهد داشت.»

,

در حال حاضر شماری از کسبه بازار از طرح حداقلی مرمت کفپوش‌های بازار سمنان ابراز نارضایتی می‌کنند. آن‌ها معتقدند سنگ‌های بکاررفته در کف بازار مناسب نیست و زمان اجرای کار نیز بسیار کند و مانع از فعالیت‌های آنان بوده است. کسبه درباره کانال تاریخی نیز، نقص تأسیساتی را عامل انتشار بوی نامطبوع در بازار می‌دانند. باید دید آیا میراث و شهرداری و مردم بر سر حفظ بازار با هم به توافق می‌رسند؟

,

انتهای پیام/

]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه