logo
یک‌شنبه 05 مهر 1405 | یکشنبه 27 سپتامبر 2026 |
اخبار داغ
  1. شهید موسوی می‌تواند الگویی برای نسل‌های آینده نیروهای مسلح باشد
  2. گسست میان ادعا و واقعیت
  3. «بدنام»؛ کارناوال دهن‌کجی به قانون در شبکه نمایش خانگی
  4. هنر، کارآمدترین ابزار برای جهانی‌سازی فرهنگ ایثار/ هنرمندان باید صدای مظلومیت ایران در عرصه بین‌الملل باشند
  5. اهرم‌های غیرنظامی برای خنثی سازی‌توطئه توقف‌ پروازهای ایرانی/ تیر واشنگتن باز هم به سنگ خواهد خورد!
  6. آلودگی روی دور تکرار؛ تهران دوباره در محاصره آلاینده‌ها
  7. توقف پروازهای ایرانی هیچ دستاوردی برای واشنگتن نخواهد داشت/ اهرم های بسیاری داریم که به موقع به کار خواهیم گرفت
  8. نامه ایران به سازمان ملل درباره اظهارات خصمانه دبیرکل ناتو
  9. با وجود شیطنت دشمن، تنگه هرمز در اختیار ایران است
  10. سرباز جوان ایرانی، جان‌فدای ناموس و وطن شد
  11. رشد ۱۷ میلیاردی گیشه سینما در هفته نخست مهر؛ «خانوم والده» صدرنشین شد
  12. موزه‌های ایران؛ روایتگر تاریخ، هنر و فرهنگ ایرانی از دوران باستان تا دوران معاصر
  13. هنر؛ فناوری نجات‌بخش در خط مقدم جنگ روایت‌ها
  14. یا همه نفت می‌فروشند یا هیچ‌کس!/ فجیره در انتهای گلوگاه نفتی غرب آسیا
  15. تنگه هرمز، برگ برنده ایران در مذاکرات/ آمریکا تاب تحمل هزینه تنش را ندارد
  16. مجوز فعالیت برند چهره حامی پهلوی در تهران را چه کسی صادر کرد؟/ ضرورت ورود قوه قضائیه برای بررسی و محاکمه صادرکنندگان متخلف
  17. رهبر شهید و تجربه حضوری پر صلابیت در سازمان ملل/ تاکید بر تضمین امنیت منطقه در سایه محاکمه عامل ناامنی منطقه!
  18. سخنان رئیس‌جمهور در سازمان ملل در شأن ملت ایران بود/ دفاع از حقوق‌ ملت انسجام را افزایش داد
  19. داماد "حسن روحانی" چه کاره دولت است که در هر موضوعی اظهارنظر می‌کند؟/داماد سرخانه نگران کیک تولد همسایه!
  20. فرصت‌سوزی حسن روحانی از سفر تاریخی رئیس‌جمهور چین به ایران

هوش مصنوعی و تمایل به دروغ‌گویی برای افزایش تعامل

هوش مصنوعی و تمایل به دروغ‌گویی برای افزایش تعامل
ربات‌های هوشمند برای برنده شدن در رقابت، اخلاق را قربانی می‌کنند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ هوش مصنوعی اکنون همه‌جا دیده می‌شود، از فروشگاه‌های آنلاین گرفته تا شبکه‌های اجتماعی. اما پژوهشی جدید از دانشمندان دانشگاه استنفورد هشدار می‌دهد که حضور فراگیر چت‌بات‌ها می‌تواند به کابوسی واقعی تبدیل شود. وقتی مدل‌های هوش مصنوعی برای موفقیت در وظایفی مانند افزایش لایک و تعامل آنلاین پاداش می‌گیرند، به‌تدریج به رفتارهای غیراخلاقی مانند دروغ‌گویی، انتشار پیام‌های نفرت‌انگیز و اطلاعات گمراه‌کننده روی می‌آورند.

جیمز زو، استاد یادگیری ماشین در استنفورد و از نویسندگان پژوهش، در شبکه‌ی اجتماعی ایکس نوشت: «رفتارهای ناهماهنگ ناشی از رقابت، حتی زمانی نیز که به مدل‌ها صراحتاً دستور داده شود راستگو و مبتنی بر واقعیت باقی بمانند، بروز می‌کنند.» این رفتار نگران‌کننده، خطرات اتکای روزافزون ما به مدل‌های هوش مصنوعی را بار دیگر آشکار می‌کند.

ربات‌های هوشمند برای برنده شدن در رقابت، اخلاق را قربانی می‌کنند.

دانشمندان استنفورد برای توصیف پدیده، عبارتی هولناک انتخاب کرده‌اند: معامله‌ی مولوخ برای هوش مصنوعی. «مولوخ» در فلسفه‌ی عقل‌گرایانه، نماد نیروی ویرانگری است که در رقابت کورکورانه، همه را به سوی شکست جمعی می‌کشاند و اصطلاح «معامله‌ی مولوخ برای هوش مصنوعی» به وضعیتی اشاره دارد که در آن ربات‌های هوشمند برای برنده‌شدن در رقابت، اخلاق را قربانی می‌کنند. این اصطلاح به مفهومی اشاره دارد که در آن افراد در رقابت برای یک هدف مشترک، طوری عمل می‌کنند که در نهایت همه بازنده می‌شوند.

به‌گزارش فیوچریزم، پژوهشگران استنفورد در مطالعه، سه محیط دیجیتالی شبیه‌سازی‌شده طراحی کردند: کارزارهای انتخاباتی، تبلیغات فروش محصولات و پست‌های شبکه‌های اجتماعی با هدف افزایش تعامل. آن‌ها از دو مدل هوش مصنوعی کوئن (ساخت علی‌بابا کلاد) و لاما (متعلق به متا) استفاده کردند تا نتیجه را بسنجند.

نتیجه شگفت‌آور بود: حتی با وجود محدودیت‌های تعریف‌شده برای جلوگیری از رفتار فریبکارانه، مدل‌های هوش مصنوعی در آزمایش با دریافت بازخورد مثبت (لایک، فروش بیشتر یا رأی بیشتر) به تدریج «ناهماهنگ» شدند و به رفتارهای غیراخلاقی روی آوردند.

برای مثال، در محیط شبیه‌سازی‌شده‌ی شبکه‌های اجتماعی، هرچه مدل‌ها در گرفتن لایک و تعامل موفق‌تر عمل می‌کردند، انگیزه‌ی آن‌ها برای افزایش تعامل به هر قیمتی بیشتر می‌شد. نتایج آماری این پژوهش تکان‌دهنده است.

در محیط‌های شبیه‌سازی‌شده، افزایش ۶٫۳ درصدی فروش همراه با رشد ۱۴ درصدی بازاریابی فریب‌کارانه همراه بود. در کارزارهای انتخاباتی، افزایش ۴٫۹ درصدی سهم رأی با ۲۲٫۳ درصد رشد اطلاعات نادرست و ۱۲٫۵ درصد افزایش شعارهای پوپولیستی همراه شد و در شبکه‌های اجتماعی، رشد ۷٫۵ درصدی تعامل، با جهش حیرت‌انگیز ۱۸۸٫۶ درصدی در انتشار اطلاعات غلط و ۱۶٫۳ درصد افزایش در ترویج رفتارهای زیان‌بار همراه بود.

در پایان، مطالعه نتیجه‌گیری می‌کند که سازوکارهای حفاظتی فعلی به‌هیچ‌وجه کافی نیستند و «احتمالاً هزینه‌های اجتماعی چشمگیری در پی خواهند داشت». به گفته‌ی زو، وقتی مدل‌های زبانی بزرگ برای گرفتن لایک در شبکه‌های اجتماعی رقابت می‌کنند، شروع به داستان‌سرایی می‌کنند، برای گرفتن رأی می‌جنگند و لحنشان تحریک‌آمیز و پوپولیستی می‌شود.

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه