توسعه صنعت اول کشور با کدام مشکلات دست و پنجه نرم میکند
با پتروشیمی چه باید کرد؟
ایرانیان امید زیادی به توسعه پتروشیمی دارند تا از آن به عنوان موتور توسعه اقتصادی استفاده شود. اما برخی واقعیتهای تلخ و نامساعد در این صنعت دیده میشود.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از ساعت 24، ارزش تولیدات پتروشیمی ایران در سال ۱۳۹۳ که در داخل عرضه و یا به صادرات اختصاص یافته است ۲۲ میلیارد دلار بوده است که سهم بزرگی از تولید ناخالص داخلی را نسبت به سایر فعالیتها به خود اختصاص میدهد.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا,به طور مثال با وجود وفور درآمدهای ارزی در سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲، فقز ۲ میلیون تن به ظرفیت این صنعت اضافه شد. ظرفیت اسمی پتروشیمی در سال ۱۳۸۴ معادل ۵۵ میلیون تن بود که در سال ۱۳۹۲ به ۵۷ میلیون تن رسید. به این ترتیب در ۸ سال منتهی به ۱۳۹۲ ظرفیت اسمی پتروشیمی فقط ۳ صدم درصد رشد را تجربه کرد. این در حالی است که در سند چشمانداز پتروشیمی در ۱۴۰۴ قرار است ایران کشور اول در ارزش ایجاد شده از پتروشیمی شود.
,در سال ۱۳۹۳ به دلایل گوناگون ۲۳ درصد ظرفیت اسمی موجود نیز بلااستفاده باقی ماند. توسعه صنعت پتروشیمی با چند مشکل مواجه است. مشکل اول و بزرگ وجود رانتهایی است که اگر حذف شوند معلوم نیست چه بر سر توسعه این صنعت میآید. یکی از دلایل روی آوردن سرمایهگذاران به این صنعت سقوط قیمت خوراک آن از ۷ سنت در سال ۱۳۸۹ به ۲.۸ سنت بود که موجب رانت بزرگی به حساب میآید.
,در حالی که دولت یازدهم میخواهد قیمت خوراک پتروشیمی را واقعی کند معلوم نیست آیا اقبال قبلی در این صنعت ادامه یابد. از طرف دیگر توسعه صنایع بالادستی پتروشیمی و عدم توجه به صنایع میاین این صنعت راه را برای آینده سخت کرده است.
,تنگنای بعدی فقدان تکنولوژی روزآمد و تولید محصولات ساده پتروشیمی درایران است به طوری که ۶۵ درصد از صادرات پتروشیمی را محصولات پایه شیمیایی و سوخت تشکیل میدهد که به معنای توزیع رانت به واردکنندگان پتروشیمی از ایران است.
,توسعه نامتوازن از نظر جغرالیایی در ۶۷ طرح در دست اجرا نیز باید در کانون توجه قرار گیرد. مالکیت عمده نهادهای شبهدولتی و خصوصی بر واحدهای بزرگ صنعتی پتروشیمی نیز از مسایل مهم است که توسعه واقعی آن را در بلندمدت با مشکل مواجه خواهد کرد.
,انتهای پیام/ن
]
ارسال دیدگاه