اخبار داغ

حسرت ماندگار نخلکاران بلوچ؛

نبود صنایع تبدیلی خرما و سود کلانی که تجار پاکستانی به جیب می‌زنند

نبود صنایع تبدیلی خرما و سود کلانی که تجار پاکستانی به جیب می‌زنند
نبود امکانات مناسب بسته‌بندی، نگهداری و صادرات، باعث شده تا کشاورزان نخلکار سیستان و بلوچستان تولیدات خود را به قیمت اندک قبل از زمان برداشت به صورت سلف به خریداران کرمانی یا پاکستانی بفروشند.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از عصرهامون، سیستان وبلوچستان یکی از مناطق مهم و استراتژیک تولید خرما به شمار می رود و علیرغم اینکه بیشترین سطح زیر کشت و دومین تولید کننده این محصول در ایران است اما به دلیل نبود سرمایه گذاری مناسب محصول تولیدی ناب آن اکثرا با نام دیگر استان ها همچون بم  بسته بندی ویا به صورت فله ای توسط دلالان در کیسه گونی‌های ٤٠ تا ٥٠ کیلویی و درون حلب به پاکستان ارسال شده و البته با بسته بندی همان شهر و کشور به بازارهای مصرف داخلی و خارجی صادر می شود.

تداوم این امر اما باعث شده تا هویت نخلکاران واقعی که سالها عرق جبین خود را برای مثمرثمر شدن این درختان بکار گرفته اند، نادیده گرفته شود و ارزش افزوده حاصل از آن در جیب دلالان بازار خرما شود.

طلای نابی که با تولید بیش از 100 نوع از جمله، ربی، مضافتی، هلیله، کتومی، نگال و آشوبه ، مایکلی و...  در این استان وجود دارد اما درخشش و سودحاصل از آن به جیب دلالان رفته و کام کشاورز که سال ها زحمت کشیده و عرق جبین ریخته همچنان تلخ است و نبود ابزار و امکانات مناسب تولید، بسته بندی، نگهداری و صادرات و... باعث شده تا نخلکاران این استان تولیدات خود را به قیمت اندک قبل از زمان برداشت به صورت فله ای به خریداران بمی، کرمانی یا پاکستانی بفروشند.

در تماسی که خبرنگار عصرهامون با غلام حیدر زورقی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان داشت، وی با بیان اینکه خرما محصول استراتژیک استان و دربرگیرنده بیشترین محصولات تولیدی باغی این خطه از کشور است، گفت: سطح زیرکشت باغات استان حدود 93هزار هکتار با تولید 502 هزار تن درسال  است که از این میزان هم اکنون 57 هزار و 162 هکتار زیرکشت خرما است.
 

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, عصرهامون,
,
,
,
,
,
,
,
, ,

وی بیان کرد: از این میزان 45 هزار و 170 هکتار بارور  و 11هزار و992 هکتار نهال  هستند که ظرفیت تولید  سالانه این محصول در استان حدود 230 هزارتن انواع خرما می باشد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ادامه داد: در این راستا ظرفیت های صنایع بسته بندی، نگهداری و فرآوری خرمایی که هم اکنون در سیستان وبلوچستان موجود است حدود 49 سردخانه با ظرفیت 63 هزار و 600 تن درسال، 22 واحد بسته بندی با ظرفیت 40هزار و 50 تن در سال و 2 واحد فرآوری خرما با ظرفیت 12 هزار تن در سال است.

خرمای صادرشده به پاکستان در جه 2 و 3 است

مصیب سیاسر، کارشناس ارشد باغبانی سازمان جهاد کشاورزی سیستان وبلوچستان در گفت وگو با خبرنگار عصرهامون افزود: اغلب خرمای صادراتی که به صورت حلب به پاکستان ارسال می شود از نوع درجه2 و سه است که گاها برای مصرف مردم در همان کشور و یا به برای فرآوری و سایر موارد به نقاط دیگر صادر می شود.

 وی در پاسخ به این سوال که کارخانه ای برای شهدگیری خرمای تولیدی در استان وجود ندارد، گفت: هنگامی که خوشه خرما از روی درختان تکیده می شود خرمای درجه یک جمع آوری و اکثرا خرمای درجه دو و سه و ضایعات آن به مصرف دام می رسد یا برای فرآوری جمع آوری و ارسال می شود.

وی تاکید کرد: باید برنامه ریزی کرد تا با هسته گیری برای خمیر خرما از این محصول جمع آوری شده استفاده شود چرا که در استان کمتر برای تولید الکل صنعتی از این محصولات بهره گیری می شود.
 
,
,
,
,
,
, خرمای صادرشده به پاکستان در جه 2 و 3 است,
,
,
,
,
,
,
,
, ,

این کارشناس جهاد کشاورزی، بیان کرد: خرمای درجه 2 و چهار از سیستان وبلوچستان به تبریز و ارومیه صادر می شود و شیره خرما و سایرمحصولات همچون سرکه و الکل از آن تولید و روانه بازار مصرف می شود و متاسفانه محصولات فرآوری شده به اسم شهری که تولید می شود در بازارهای داخلی و خارجی توزیع می شود.

وی اذعان کرد: متاسفانه در سیستان و بلوچستان سرمایه گذاری در فرآوری محصول خرما با توجه به شرایط موجود، بسیار کم است و سرمایه گذاران نیز کمتر ترغیب می شوند تا در این خطه پهناور سرمایه گذاری کنند.

وی با اشاره به این مطلب که یک سرمایه گذار برای فراوری محصول خرما در سراوان مجوز گرفته است، تصریح کرد: دولت آماده همکاری و حمایت از سرمایه گذاران در این بخش می باشد.

وی با اشاره به بیمه باغات و نخیلات کشاورزی و رغبت کشاورزان به بیمه کردن محصولات کشاورزی خود، گفت: بیمه باید به گونه ای باشد که کشاوز ترغیب شود، متاسفانه با توجه به اینکه موقع جبران خسارت بخش کشاورزی، میزان خسارت مناسبی به کشاورز پرداخت نمی شود یا زمان پرداخت آن طولانی بوده و به موقع پرداخت نمی شود، این موارد باعث دلزدگی کشاورزان شده است.

وی با اشاره به میزان تولید سالانه خرما و صادرات این محصول از استان، اظهار داشت: میزان تولیدسال گذشته خرمای استان، حدود 232 هزار تن بوده که تجار و دلالان آنها را خریداری و به کشورهایی مثل روسیه، مالزی، اندونزی و کشورهای اروپایی صادر کرده اند.

توزیع 6 هزار کارتن بسته بندی بومی بین کشاورزان منطقه

سیاسر در پاسخ به این سوال که چرا خرمای بم بیشتر از خرمای استان در حوزه داخلی و خارجی خواهان دارد، بیان کرد: برند معروف را همه خواهان هستند و از آنجایی که برند "بم" در بازار معروف است، تاجر این برند جهانی را صادر می کند و این درحالی است که کیفیت محصول خرمای سیستان وبلوچستان از استان کرمان بهتر و مرغوب تر است.
 
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
, توزیع 6 هزار کارتن بسته بندی بومی بین کشاورزان منطقه,
,
,
,
, ,


وی در زمینه اقدامات انجام شده برای برند سازی محصول تولید خرمای سیستان و بلوچستان توسط جهاد کشاورزی، نیز خاطر نشان کرد: سال گذشته حدود 6 هزار کارتن بسته بندی خرما بین کشاورزان بابرندهای داخلی و استانی توزیع شد، اقداماتی در حال انجام است تا در بازارهای داخلی کیفیت خرمای استان شناحته شود که استقبال مردم را در این خصوص شاهد بودیم.

وی اضافه کرد: تعدادی از تجار و تولیدکنندگان سرمایه گذاری کردند و تسهیلات برای خرید کارتن گرفته اند که با در اختیار گذاشتن کارتن، آن هم با نرخ دولتی بین کشاورزان استقبال شد و امیدواریم این روند تا نهادینه شدن برند خرمای استان تداوم داشته باشد.

این کارشناس جهاد کشاورزی استان، تاکید کرد: متاسفانه برای تولید کارتن، کارخانه ای در استان نداریم و براین اساس با کارخانجات شهرهای بزرگ مثل مشهد، تولید کارتن با برند استان قرارداد بسته می شود.
 
به گزارش عصر هامون،‌ ایجاد صنایع بسته بندی و فرآوری خرما می تواند هم در توسعه استان و هم در ایجاد اشتغال مفید باشد متاسفانه به سبب فقدان بسته بندی مناسب و واحدهای تولیدی فرآوری این نوع محصول در این استان، خرمای تولیدی نخلستان های این دیار با نام سایر بسته بندی های استان های دیگر وارد بازار می شود.

ناگفته نماند که از این میوه مغذی، فرآوردهایی از جمله "آرد، خمیر، قند، شیره و عسل" استحصال و از هسته آن در تولید محصولات بهداشتی، از گل خرما در تهیه عرقیات و داروی گیاهی و از تنه نخل در صنایع چوبی و دستی استفاده می شود و اگر از ظرفیت ها و پتانسیل های موجود در این زمینه استفاده شود شاهد رونق تولید کسب و کار در این خطه از کشور خواهیم بود.

انتهای پیام/

,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه