اخبار داغ

خداحافظی ایران از بازار گاز ترکیه؛

شانس پایین ادامه صادرات گاز ایران به ترکیه در سال های آتی

شانس پایین ادامه صادرات گاز ایران به ترکیه در سال های آتی
درحالی ترکیه میدان عظیم گازی را در دریای سیاه کشف کرده است، مسئولان این کشور رسما اعلام کرده اند کشورهایی که به ترکیه گاز می فروختند یاباید قیمت خودر را کاهش دهند یا از بازار گاز ترکیه خارج شوند.
[

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ بیش از ۲۵ درصد از قراردادهای گازی بلندمدت ترکیه در سال آینده منقضی می شود که شامل واردات خط لوله ای از گازپروم روسیه و شرکت سوکار آذربایجان و یک قرارداد گاز طبیعی مایع با نیجریه است.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا,

این مقام وزارت انرژی ترکیه به خبرنگاران گفت: رقابت از سوی LNG ارزان آمریکا و احتمال آغاز تولید گاز ترکیه در دریای سیاه، دینامیک بازار را تغییر داده است. قراردادهای گازی قدیمی که اغلب بر اساس قیمت نفت بود و خریداران را ملزم می کرد اگر سهمیه خریدشان را به طور کامل انجام ندهند، جریمه شوند، دیگر مطابق با واقعیتهای بازار نیست و قیمتها باید بر اساس شرایط هابهای بزرگ گاز تنظیم شوند.

این مقام ترکیه ای که مایل نبود نامش فاش شود، گفت: ما مذاکرات را درباره تمدید یا یافتن یک گزینه واردات دیگر آغاز کرده ایم. تصمیم ما به این بستگی خواهد داشت که صادرکنندگان با پیشنهادهای قدیمی به سراغ ما بیاییند یا پیشنهادهای رقابتی تر و انعطاف پذیر داشته باشند. در صورت اول، تصور نمی کنم قراردادهای فعلی ادامه پیدا کنند.

ترکیه برای تامین عمده نیازهای نفت و گاز خود به واردات متکی است و در نیمه اول امسال، واردات ترکیه از روسیه و ایران کاهش یافت و در مقابل خریدش از جمهوری آذربایجان و آمریکا افزایش چشمگیری داشت تاکنون 24 سال از قرارداد صادرات گاز ایران به ترکیه می گذرد و کارشناسان معتقدند ایران شانسی برای ادامه این قرارداد ندارد مگر انکه قیمت خود را کاهش دهد.

,
,
,
,
,

ترکیه در چارچوب فعالیت‌های کشتی حفاری «فاتح» در چاه تونا-1 در میدان گازی ساکاریا در دریای سیاه، ذخیره گاز طبیعی 320 میلیارد مترمکعبی کشف کرد. این مقدار قادر است به طور جدی از واردات گاز طبیعی که سالانه به حدود 12 میلیارد دلار می‌رسد، جلوگیری کند.

درحالی که تولید گاز طبیعی ترکیه در میادین زمینی و دریایی در پایان سال 2019 به 473.8 میلیون مترمکعب افزایش یافته بود، گاز تولیدی کشور تا امروز نیز به 16 میلیارد و 615 میلیون متر مکعب رسیده است. بخشی از این میزان از سوی شرکت نفت ترکیه و بخش دیگر آن نیز از سوی شرکت‌های بومی و خارجی تولید می‌شود.

همچنین ذخیره گاز طبیعی ثابت شده و از لحاظ اقتصاد قابل تولید ترکیه نیز حدود 3.3 میلیارد متر مکعب است. در این راستا کشف ذخیره گاز طبیعی 320 میلیارد مترمکعبی، 20 برابر گاز تولیدی ترکیه تا به امروز است.

در صورتی که سالانه 10 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در میدان گازی ساکاریا تولید شود، ممکن است یک پنجم گاز مورد نیاز ترکیه برای 32 سال آینده فقط از این منطقه تامین شود.

فعالیت‌های حفاری دریایی ترکیه در مدیترانه و دریای سیاه در سال 1970 آغاز شد. پس از اولین حفاری در چاه دریای سیاه-1 ، تحقیقات لرزه‌ای دو بعدی و سه بعدی نیز سرعت یافت. در این راستا عملیات اکتشاف هیدروکربن شرکت نفت کشور نیز از سال 2004 به این سو شتاب گرفت.

,
,
,
,
,
,
,
,
,

در نتیجه عملیات مستمر ترکیه برای اکتشاف گاز طبیعی در دریای سیاه در سال‌های 2004 تا 2019، داده‌های لرزه‌ای دو بعدی 142 هزار کیلومتری و سه بعدی 37 هزار و 610 کیلومتری جمع‌آوری شده است.

ترکیه فعالیت‌های اکتشافی با امکانات بومی و ملی خود در دریاها را در سال 2013 با کشتی‌های «بارباروس خیرالدین پاشا» و «اوروچ رئیس» آغاز کرد.

این کشتی‌های اکتشافی منابع هیدروکربنی ترکیه در دریاهای سیاه، مدیترانه و مرمره را اسکن کردند. داده‌ها و تصاویر ضبط شده توسط این کشتی‌ها نیز در فعالیت‌های کشتی‌های حفاری «فاتح» و «یاووز» ترکیه در این دریاها مورد استفاده قرار گرفتند.

کشتی «فاتح» در 20 ژوئیه با هدف حفر چاهی به عمق 3500 الی 4000 متر به سمت سواحل استان زونگولداغ حرکت و محلی موسوم به «تونا-1» نخستین عملیات ملی اکتشاف عمیق گاز طبیعی در دریای سیاه را آغاز کرد.

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه اعلام کرد که قصد دارند فعالیت‌های تولیدات در میادین گازی در دریای سیاه را تا سال 2023 آغاز کنند.

از سوی دیگر، فعالیت‌های ترکیه برای اکتشاف و استخراج نفت و گاز در دریای مدیترانه نیز بدون وقفه ادامه دارد. ترکیه با کشتی‌های حفاری «فاتح» و «یاووز» تاکنون 9 بار عملیات اکتشاف عمیق گاز طبیعی در دریای مدیترانه و دریای سیاه انجام داده است.

یاشار ارسلان، رئیس اتحادیه توزیع‌کنندگان گاز طبیعی ترکیه در مصاحبه با خبرنگار آناتولی اظهار داشت: ترکیه سال گذشته 45.3 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی وارد کرد. در صورتی که در این میدان گازی تازه کشف شده سالانه 10 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی تولید شود، هزینه واردات کشور در زمینه انرژی هر سال حدود 2.6 میلیارد دلار کاهش خواهد یافت.

,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,

انتهای پیام/

,

 

,

 

]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه