اخبار داغ
  1. ابهام چند صد میلیاردی در شرکتهای صندوق بیمه عشایر | به نام روستائیان به کام میدری و رفقا + سند
  2. پلیس با همه توان پای کار تأمین امنیت دانش‌آموزان است
  3. آینه‌ای در برابر هشت سال پایداری؛ تکاپوی یک ژانر برای ماندگاری
  4. «رئیس‌جمهور در میدان» برای زلنسکی؛ «گفت‌وگو نکنیم، چه کنیم؟» برای پزشکیان
  5. یک بام و دو هوای سازندگی/ مقاومت برای اوکراین خوب است برای ایران نه!
  6. پایان هژمونی در سایه هزینه‌ها: چگونه جنگ ۴۰ روزه معادله قدرت جهانی را وارونه کرد
  7. اول مهر در میناب؛ زنگ مدرسه‌ای که زیر آوار خاموش شد
  8. از سخنرانی رهبر شهید تا ایستادگی شهید رئیسی؛ روایت مقاومت ایران در سازمان ملل
  9. وقتی ایران از تریبون تهدید عبور کرد؛ پاسخ قاطع تهران به نمایش جنگ‌طلبانه ترامپ در سازمان ملل
  10. پیام رهبر معظم انقلاب در پی ارتحال حضرت آیت‌الله‌العظمی شبیری
  11. رئیس‌جمهور به نیویورک سفر کرد
  12. متحدان واشنگتن پس از جنگ با ایران؛ به دنبال گزینه‌های مستقل
  13. روایتی از ۳۱ شهریور ۱۳۵۹؛ روزی که آسمان بوی باروت گرفت و خاک، آغوش غیرت شد
  14. چرا آموزش برای خانواده‌های کارگری به کابوس تبدیل شده است؟
  15. تهدیدهای ترامپ عملیات روانی است/ گلوی ترامپ را در تنگه هرمز می فشاریم
  16. گرداب غرب آسیا ترامپ را خواهد بلعید/ چرا سگ زرد دوباره ایران را تهدید کرده است؟
  17. کلیات طرح افزایش اعتبار کالابرگ تصویب شد
  18. طعم تلخ شکست‌های بیشتر را بر متجاوزان خواهیم چشاند
  19. کشف حدود ۶ تن انواع مواد مخدر از ابتدای سال/ ۱۰۹ باند مواد مخدر متلاشی شد
  20. نقدی بر مجموعه‌ی «مرد 3000 چهره»/ پایان ساعت‌های خوش مدیری در تلویزیون

یادداشت/

"روزمرگی" در روزه داری

"روزمرگی" در روزه داری
روزه داری، یکی از کلیدی ترین ارکان دینی است که آسیب مهمی به نام "روزمرگی" می تواند آن را منحرف و تباه سازد.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا به نقل از آناج، مطلبی می خواندم از شهید دکتر بهشتى که اتفاقاً این روزها مصادف با ایام شهادتش است. این شهید فاضل با نگارش خاطره ای، در یک قیاس ساده در خصوص ماه مبارک رمضان، موضوع مهمی را متذکر شده بود. نقل کرده بود که «در سفر به اتریش، وقتی به کاخ سلطنتی و تاریخی این کشور پادشاهی رفتم، در بازدید از بخش های مختلف و مجلل کاخ، اتاقی وجود داشت با یک تخت‏ فلزّى سیمى و یک آفتابه و لگن دستى. آب لوله کشى گرم و سرد در آن‏جا نبود. امپراتور این کاخ، «فرانتس یوزف اول» در روزهای مشخصی از هفته، مانند یک افسر که چادرى در میدان جنگ دارد، در این اتاق زندگی می کرد. چرا؟ علت را در آن‏جا نوشته بود. براى این که هر زمان که حضور پادشاه در یکى از میدان‏هاى جنگ لازم  می بود، سست نباشد و نگوید چگونه این کاخ و کاشانه را رها کنم و در چادر زندگى کنم، بنابراین به این صورت تمرین مى‏کرد.

اسلام نیز مى‏خواهد مسلمان‏ها، این چنین تمرینى را لااقل کوتاه مدت در زندگى داشته باشند. اسلام مى‏خواهد مسلمانى نیرومند، که اراده‏اش بر همه خواسته‏هاى دیگرش مسلّط باشد بسازد، مسلّط بر شهوات، مسلّط بر خودخواهى و غصب، مسلّط بر تن آسایى، مسلّط بر خودآرایى و آماده براى تن دادن به یک زندگى‏اى که در هر جا ممکن باشد و جز این هم نمى‏شود.»

این خاطره پندآموز و نتیجه گیری آن، از نظر نگارنده، حاوی دو نکته پنهان کلیدی است. نخست این که روزه داری، یکی از کلیدی ترین ارکان دینی است که آسیب مهمی به نام "روزمرگی" می تواند آن را منحرف و تباه سازد. اگرچه نخوردن و نیاشامیدن، شرط اصلی و اساسی بجا آوردن این فریضه است، اما این تلقی که فلسفه این ماه عزیز –که خداوند آن را متعلق به خود می داند- محدود به منع خوردن و آشامیدن باشد، به غایت سخیف و غیرواقعی است.

شرع مبین اسلام، در فرایض متعدد خود، دارای نمادهایی است که تنها در یک واکاوی معرفتی و فلسفی، می توان به حکمت دینی آن ها پی برد. بدون توجه به این مبانی معرفتی، از فرایضی از قبیل نماز و حج و روزه، جز یک سری افعال فیزیکی، باقی نخواهد ماند. همچنان که امیرالمومنین علی (ع) در نهج البلاغه می فرماید: «چه‌ بسا روزه‌دارى که از روزه‌اش جز گرسنگى و تشنگى بهره‌اى ندارد و چه‌بسا شب‌ زنده‌ دارى که از قیامش جز بی‌خوابى و سختى سودى نمى‌برد.»

دوم این که این موضوع به خصوص در میان مسئولان، با توجه به انبوه اظهارات و موضع گیری ها و همچنین قدرت تاثیرگذاری رفتار و کردار ایشان بر فضای جامعه، از اهمیت بیشتری برخوردار است. رمضان، پرهیز یک ماهه ای است که باید در تمام زمان ها و مکان ها جاری و ساری باشد. «روزه خوردن و آشامیدن» باید منجربه «روزه لسانی و فعلی» باشد؛ در غیر این صورت، از رمضان، جز یک قشر ظاهری باقی نخواهد ماند. نمی توان با زبان روزه، در صحن عمومی جامعه، به افترا و دروغ، تن داد و داعیه تقوا و روزه داری و ایمان داشت.

 زبان و دهان و گوش و چشم، همه در معرض خطر هستند و روزه یک عمل عبادى تمرینى است که ابتدایى‏ترین شکل آن، با پرهیز و خوددارى از آشامیدن و خوردن تحقّق پیدا مى‏کند، و زمانى این عمل به مرحله کمال مى‏رسد که تورّع و پرهیز، به همه تمایلات و خواهش‏ها تسرّى پیدا کند. ماه رمضان فرصت مناسبی است که تمرین تقوا و خویشتنداری را در عرصه مدیریت تمرین کرده و خدا را بیش از همیشه ناظر اعمال خود بدانیم. واقعیت این است که معادلات سیاسی و کارهای اجرایی، گاهی چنان ما راه غرق می کند که خواسته یا ناخواسته، رقابت ها را به رفتارهای ناشایست، حذف رقیب تبدیل می کنیم و دست به انواع اظهارنظرها در پشت سر هم می زنیم. که اغلب هم پایه درستی ندارند.

در ماه رمضان تلاش کنیم روزه شکم  را با روزه زبان نیز همراه کنیم، بی گمان تغییر بزرگی در شخصیت و روح و روان مان پدیدار خواهد شد.

, شبکه اطلاع رسانی دانا, آناج,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
نویسنده: میراعتماد عمادی
]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه