اخبار داغ
  1. ابهام چند صد میلیاردی در شرکتهای صندوق بیمه عشایر | به نام روستائیان به کام میدری و رفقا + سند
  2. پلیس با همه توان پای کار تأمین امنیت دانش‌آموزان است
  3. آینه‌ای در برابر هشت سال پایداری؛ تکاپوی یک ژانر برای ماندگاری
  4. «رئیس‌جمهور در میدان» برای زلنسکی؛ «گفت‌وگو نکنیم، چه کنیم؟» برای پزشکیان
  5. یک بام و دو هوای سازندگی/ مقاومت برای اوکراین خوب است برای ایران نه!
  6. پایان هژمونی در سایه هزینه‌ها: چگونه جنگ ۴۰ روزه معادله قدرت جهانی را وارونه کرد
  7. اول مهر در میناب؛ زنگ مدرسه‌ای که زیر آوار خاموش شد
  8. از سخنرانی رهبر شهید تا ایستادگی شهید رئیسی؛ روایت مقاومت ایران در سازمان ملل
  9. وقتی ایران از تریبون تهدید عبور کرد؛ پاسخ قاطع تهران به نمایش جنگ‌طلبانه ترامپ در سازمان ملل
  10. پیام رهبر معظم انقلاب در پی ارتحال حضرت آیت‌الله‌العظمی شبیری
  11. رئیس‌جمهور به نیویورک سفر کرد
  12. متحدان واشنگتن پس از جنگ با ایران؛ به دنبال گزینه‌های مستقل
  13. روایتی از ۳۱ شهریور ۱۳۵۹؛ روزی که آسمان بوی باروت گرفت و خاک، آغوش غیرت شد
  14. چرا آموزش برای خانواده‌های کارگری به کابوس تبدیل شده است؟
  15. تهدیدهای ترامپ عملیات روانی است/ گلوی ترامپ را در تنگه هرمز می فشاریم
  16. گرداب غرب آسیا ترامپ را خواهد بلعید/ چرا سگ زرد دوباره ایران را تهدید کرده است؟
  17. کلیات طرح افزایش اعتبار کالابرگ تصویب شد
  18. طعم تلخ شکست‌های بیشتر را بر متجاوزان خواهیم چشاند
  19. کشف حدود ۶ تن انواع مواد مخدر از ابتدای سال/ ۱۰۹ باند مواد مخدر متلاشی شد
  20. نقدی بر مجموعه‌ی «مرد 3000 چهره»/ پایان ساعت‌های خوش مدیری در تلویزیون

یادداشت/

نامحرم؛ آسیب ها و راهکارها

نامحرم؛ آسیب ها و راهکارها
در عرف متشرعه اگر ارتباط دو جنس مخالف در زمینه علمی، سیاسی، عقیدتی، اجتماعی، حتی گفتگو و تصمیم گیری در مساله ازدواج البته بارعایت مبانی فقهی باشد،یک ارتباط معروف و پسندیده از منظر عقل و شرع و فطرت است.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛به نقل از نسل برهان؛ اساسا زندگی اجتماعی یکی از خصائص و ملزومات حیات بشر جهت رفع انواع نیازهای ضروری و پیشرفت به شمار میرود. در این بین با ارتباط میان دو جنس مخالف بشر یعنی زن و مرد که یک امر حتمی و قهری است روبرو میشویم. اما انچه ما را به قلم فرسایی در این مجال واداشته تبیین زوایای بسیار حساس و قابل تامل این پدیده یعنی ارتباط نامحرم و اختلاط زن و مرد در اجتماع و آسیب های آن می باشد. بحث پیش رو بیشتر حول سری مباحث کلامیست و پیگیری بحث فقهی آن را برعهده خواننده میگذاریم.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا,

به طور کلی 3 رویکرد در مواجهه با این مسئله وجود دارد که به معرفی اجمالی و نقد و بررسی هر یک می پردازیم.

,

1)رویکرد افراط گرایانه:رویکردی سخت گیرانه و خشک که ناشی از تفسیر نادرست و افراطی از برخی آیات و روایات بوده و ارتباط با نامحرم را در هر صورتی بجز در ضرورت(که باز تفسیر خاصی از ضرورت دارند) مفسده برانگیز و منوع میداند.
و اما نقدی که وارد است؛ اولا عدم وجوب حضور زنان در عرصه های مختلف اجتماعی و سیاسی ویا برای مثال نماز جماعت و جمعه و عیدین، به معنای ارفاق و رفع تکلیف است، نه منع حضور. یعنی واجب نکرده، ولی ممنوع هم نکرده است. ثانیا با قبول و توجه به بسیار حساس و پر خطر بودن ارتباط با نامحرم و اینکه لغزشگاه حساسی است، ولی مگر لغزشگاههای انحراف انسان در سایر عرصه های زندگی چون عرصه داد و ستد، کسب مال و مقام و منصب و ...اندک است؟پس با این رویکرد باید تمام عرصه های زندگی را ممنوع کرد!درواقع این دیدگاه به دنبال حذف صورت مسئله است.حتی از لحاظ فقهی و فتاوای مربوط اصل گفتگو و معاشرت و... میان نامحرمان با رعایت موازین شرعی(اعم از حجاب،حیا،نگاه،حریم و...)منعی ندارد!

,
,

2)رویکرد تفریط گرایانه: رویکردی سهل گیرانه و اهل تساهل و تسامح که معمولا با استناد به جمله (الانسان حریص علی ما منع)محدودیت در روابط نامحرم را عامل برانگیختن اشتیاق و التهاب و حساسیت و حرص دانسته و جو حاکم بر جامعه جهانی و عصر ارتباطات را نیز دلیل و حجتی بر لزوم ارتباط میان افراد فارغ از جنسیت، نژاد،رنگ و...میداند. از سردمداران این تفکر میتوان به افرادی از قبیل زیگموند فروید،برتراند راسل و... نام برد.

,

و اما نقدی که وارد است؛ اولا این سخن که محدودیت در روابط سبب تحریک و اشتیاق و حرص میشود نه با تجربه سازگار است و نه با تئوری؟!نمونه اش در دنیای غرب،آیا در انجا که روابط آزاد است،بی بند و باری اخلاقی و حرص و آزار جنسی کم شده است؟؟؟فیلم و عکس مبتذل و روابط و فرزندان نامشروع و ....کم رونق است؟؟؟آیا هم جنس بازی هم اضافه نشده است؟؟اساسا اشتباه افرادی چون فروید و راسل در این بود که نیاز جنسی را همچون میل به آب و غذا دانسته و طبق نظر شهید مطهری این افراد فقط از یکسو به مسئله مینگرند و نمیدانند که همانگونه که سرکوب و و محدودیت غریزه را سرکوب و تولید عقده میکند، رها کردن و تسلیم شدن در برابر آن، غریزه را دیوانه میکند. دو شرط لازم ارامش غریزه عبارتند از: ارضای ان در حد حاجت طبیعی و دیگری جلوگیری از تهیج و تحریک آن.ثانیا این دیدگاه در تضاد کامل با آموزه های اسلام و ایات و روایات است. اسلامی که مخالف هرگونه تساهل و تسامح در روابط نامحرم بوده و اصرار بر ازدواج اسان و سریع دارد.
پس از ذکر این دو دیدگاه مردود و مخدوش در مورد ارتباط با نامحرم در اجتماع،نوبت به معرفی  رویکرد سوم، رویکردی معتدل و واقع بینانه که برخاسته از اسلام ناب محمدی(ص) میرسد.اسلام همیشه بر اساس مقتضیات زمان راهکاری مناسب و درخور ارائه میدهد و معیار و میزان در این دیدگاه،ارتباط سالم و درست با حفظ((همه حریم ها))ست.

,
,


واماشرح و تببین دیدگاه اسلام در رابطه با این موضوع

,
,

بر طبق آیات قران کریم،19 بار از کلمه ((معروف)) در روابط زن و مرد و درباره ارتباط با نامحرم و زنان استفاده شده است.گویی معیار و میزان ((معروف)) بودن روابط است.(سوره نساء ایه 19-سوره بقره ایات 234 الی 240)

,

همچنین با توجه به تفسیر المیزان ذیل ایات 228 الی 242 سوره بقره،میتوان دریافت که معیار در روابط زن و مرد در جامعه روشی است که خود جامعه با در نظر گرفتن راهنمایی((عقل)) و ((شرع)) و ((فطرت)) می پسندد و این همان معروف است.

,

به عنوان مثال،در عرف متشرعه اگر ارتباط دو جنس مخالف در زمینه علمی، سیاسی، عقیدتی، اجتماعی، حتی گفتگو و تصمیم گیری در مساله ازدواج البته بارعایت مبانی فقهی باشد،یک ارتباط معروف و پسندیده از منظر عقل و شرع و فطرت است.ولی گفتگو در مسائل و روابطی که شامل مسائل شهوانی و محرک و مهیج و نگاه های نادرست،سبک،جلف و صحبت های غیرضروری و بی محتوا باشد،از منظر عرف متشرعه و عقلا،منکر و ناپسندیده بوده و دیگر معروف نیست.حتی اگر بحث در زمینه علمی،دینی،اجتماعی و...بدون رعایت حریم و حیا و عفت باشد.در واقع باید تمام مسائل و زوایا به صورت فراگیر و همه جانبه رعایت گردد.

,

پس میتوان اینگونه نتیجه گرفت که:به موازات اینکه انسان در جهت رفع نیاز های خود(از قبیل تحصیل دانش،پرداختن به شغل و...) به زندگی اجتماعی روی آورده و در این میان قهرا با جنس مخالف نیز روابط برقرار میکند،باید چارچوب و منش خاص این رابطه یا کیفیت آن را که ضامن بقای اصل کرامت انسانی و هدف خلقت است با دل و جان پذیرفته و با توجه به مبانی فقهی مربوط به این موضوع خطیر به مرحله عمل برساند(به کار بندد).والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته.

,

انتهای پیام/م

]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه