اخبار داغ
  1. ابهام چند صد میلیاردی در شرکتهای صندوق بیمه عشایر | به نام روستائیان به کام میدری و رفقا + سند
  2. پلیس با همه توان پای کار تأمین امنیت دانش‌آموزان است
  3. آینه‌ای در برابر هشت سال پایداری؛ تکاپوی یک ژانر برای ماندگاری
  4. «رئیس‌جمهور در میدان» برای زلنسکی؛ «گفت‌وگو نکنیم، چه کنیم؟» برای پزشکیان
  5. یک بام و دو هوای سازندگی/ مقاومت برای اوکراین خوب است برای ایران نه!
  6. پایان هژمونی در سایه هزینه‌ها: چگونه جنگ ۴۰ روزه معادله قدرت جهانی را وارونه کرد
  7. اول مهر در میناب؛ زنگ مدرسه‌ای که زیر آوار خاموش شد
  8. از سخنرانی رهبر شهید تا ایستادگی شهید رئیسی؛ روایت مقاومت ایران در سازمان ملل
  9. وقتی ایران از تریبون تهدید عبور کرد؛ پاسخ قاطع تهران به نمایش جنگ‌طلبانه ترامپ در سازمان ملل
  10. پیام رهبر معظم انقلاب در پی ارتحال حضرت آیت‌الله‌العظمی شبیری
  11. رئیس‌جمهور به نیویورک سفر کرد
  12. متحدان واشنگتن پس از جنگ با ایران؛ به دنبال گزینه‌های مستقل
  13. روایتی از ۳۱ شهریور ۱۳۵۹؛ روزی که آسمان بوی باروت گرفت و خاک، آغوش غیرت شد
  14. چرا آموزش برای خانواده‌های کارگری به کابوس تبدیل شده است؟
  15. تهدیدهای ترامپ عملیات روانی است/ گلوی ترامپ را در تنگه هرمز می فشاریم
  16. گرداب غرب آسیا ترامپ را خواهد بلعید/ چرا سگ زرد دوباره ایران را تهدید کرده است؟
  17. کلیات طرح افزایش اعتبار کالابرگ تصویب شد
  18. طعم تلخ شکست‌های بیشتر را بر متجاوزان خواهیم چشاند
  19. کشف حدود ۶ تن انواع مواد مخدر از ابتدای سال/ ۱۰۹ باند مواد مخدر متلاشی شد
  20. نقدی بر مجموعه‌ی «مرد 3000 چهره»/ پایان ساعت‌های خوش مدیری در تلویزیون

کارشناس ارشد مسایل سیاسی مطرح کرد:

نفت مولد دولتی رانتیر در عرصه اقتصاد ایران شد/ممانعت از دخالت مجلس در قراردادهای نفتی نگران کننده است

نفت مولد دولتی رانتیر در عرصه اقتصاد ایران شد/ممانعت از دخالت مجلس در قراردادهای نفتی نگران کننده است
مهدی شیرازیان: این که گاهی مقاوتهایی دیده می شود که مجلس شورای اسلامی بر اساس اصل تفکیک قوا در این موضوعات نباید دخالت نماید جای بسی تأمل و نگرانی عمیق دارد.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از البرز ۲۴ مهدی شیرازیان کارشناس ارشد مسایل سیاسی طی یادداشتی درباره قراردادهای اخیر نفتی نوشت: با اینکه جهان به دنبال جایگزین کردن انرژیهای مختلف به جای انرژیهای حاصل از سوختهای فسیلی است اما هنوز صنعت نفت صنعتی پیشرو در صنایع جهان است. به گفته ی کلمانسو«ارزش یک قطره نفت مساوی با ارزش یک قطره خون است». هنوز نفت انواع مکانیسم های روابط بین الملل را جهت می دهد. به قول آندره پرتوزیو «نفت یعنی زندگی».

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, البرز ۲۴ ,

امتیاز نفت دارسی که در سال ۱۹۰۱میلادی توسط  مظفر الدین شاه قاجار اعطا گردید بعدها موجبات تشکیل شرکت نفت استعماری ایران و انگلیس را فراهم کرد. قرار داد با این شرکت منشأ تحولات عمیق سیاسی و اجتماعی در داخل کشور و تأثیر شگرف در روابط سیاسی ایران با سایر کشورها و علی الخصوص قدرتهای بزرگ گردید. این بود که اهداف اصلی سیاست خارجی قدرتهای بزرگ در ایران با توسل به نفت و امتیازات منبعث از آن در حقیقت مقابله با نفوذ سیاسی و اقتصادی یکدیگر در کشورمان بود و در این میان منافع ملت ایران از این ذخایر و نعمات خدادادی وجه المصالحه بیگانگان قرار می گرفت. چنانچه یکی از عوامل شتابزای اشغال نظامی ایران در جریان جنگ دوم جهانی توسط شوروی و انگلستان نفت بود و در اصل ملت ایران مخارج جنگ متفقین را پرداخت و نفت ایران عامل اصلی پیروزی متفقین بر متحدین در جنگ دوم جهانی شد.از این مطالب می توان به این نکته پی برد که نفت صرفا یک کالا ی استراتژیک نیست بلکه یک عامل تعیین کننده و اثر بخش در روابط بین الملل و سیاست جهانی می باشد.

,

در طی دوره ی پسا برجام یکی از موضوعات اصلی و اساسی در کنار مسائلی مهمی همچون FATF مساله تنظیم قراردادهای نفتی می باشد. بهتر است که با توجه به تاریخ پر فراز و نشیب نفت در ایران و صدمات و لطمات فراوانی که این طلای سیاه بر پیکره ی سیاست اقتصاد فرهنگ و اجتماع ملت ایران وارد کرده است با واقع بینی و شفافیت بر خورد کرد. نفت پای استعمار گر پیر را در تمامی ابعاد سیاست داخلی و خارجی ایران باز کرد و هم او اقتصاد کشورمان را بیشتر از پیش بیمار کرد و مولد دولتی رانتیر(تحصیلدار)در عرصه ی اقتصاد ایران شد. به واسطه ی این موضوع قسمتی از فرهنگ نه چندان مدرن خود را آنهم به صورت گزینشی بر ملت ایران عرضه کردند و عرصه را برای زندگی با اصالت خانواده ی ایرانی تنگ و تنگتر کردند.

,

اکنون که مسأله قراردادهای نفتی جدید مطرح شده است لازم است تمامی دستگاههای مرتبط از جمله وزارت نفت اطلاعات و شورای عالی امنیت ملی و دستگاههای نظارتی از جمله مجلس شورای اسلامی به این قراردادها چه از لحاظ شکلی و چه از لحاظ ماهوی نظارت ویژه به عمل آورند زیرا تبعات این قراردادها دهه ها بر تمامی عرصه های وجودی ملت ایران اثر گذار است.

,

این که گاهی مقاوتهایی دیده می شود که مجلس شورای اسلامی بر اساس اصل تفکیک قوا در این موضوعات نباید دخالت نماید جای بسی تأمل و نگرانی عمیق دارد. چرا که قاعدتا باید منافع ملی در رأس امور کشور قرار گیرد و از آنجائیکه فی الواقع مجلس خانه ی ملت است لازم است نمایندگان محترم به صورت ویژه در این حوزه و حتی حوزه ای همچون FATF که دارای اثرات عمیق در حال و آینده ی کشور در تمامی عرصه ها می باشد ورود نمایند و لازم است دولت محترم نیز با در نظر گرفتن همه جانبه ی این مسأله با تعامل ویژه تر با سایر ارکان نظام موجبات فزاینده ی بالندگی کشور را از تمامی جهات فراهم آورد.

,

اگر اصل را اقتصاد مقاومتی با نگاه به توانمندیهای داخلی قرار دهیم به این نتیجه ی راهبردی می رسیم که نفت از یک تهدید به یک فرصت مغتنم می تواند تبدیل شود در صورتیکه خام فروشی آن را برای همیشه ترک کنیم و آن را نه یک کالا بلکه نقطه ی جهش برای ساختن یک تاریخ جدید از کشورمان در اقدام و عمل در نظر بگیریم.

]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه