logo
سه‌شنبه 07 مهر 1405 | سه‌شنبه 29 سپتامبر 2026 |
اخبار داغ
  1. آخرین صورت مالی کدال؛ هزاران میلیارد پول بیمه‌شدگان هدر رفت/ انتقاد از مدیریت میدری بر بزرگ‌ترین هلدینگ کشور
  2. عمق الیگارشی در یک سریال مثلاً عاشقانه
  3. چشم‌انتظاری در برجک‌های مه‌آلود؛ روایت جوانانی که در شب‌های اضطراب و آتش، سپر بلای خاک شدند
  4. جنگ مقطعی است، اما دانشگاه ماندگار و زاینده/ "تمدن سازی" از جاده دانشگاه، راهبرد رهبر شهید
  5. «دانشجو» در مکتب رهبر شهید؛ از تولید علم تا ساختن آینده ایران
  6. سید حسن نصرالله با مدیریت خود به قهرمان امت عرب و جهان اسلام تبدیل شد
  7. سقوط و صعود؛ واکاوی موج بازگشت هنرمندان به وطن
  8. واکاوی تطور فکری و سلوک عرفانی شمس تبریزی؛ از تبریز تا قونیه
  9. بر اساس محاسبات الهی، ایران قدرت اوّل جهان است
  10. هلاکت عناصر داعشی در درگیری با نیروهای امنیتی عراق
  11. تأخیر در ترخیص کالاهای اساسی و تحمیل هزینه به مردم قابل قبول نیست/ قوه قضاییه در صیانت از حقوق عامه با جدیت ورود خواهد داشت
  12. مذاکره در کار نیست؛ آمریکا لاف می زند/ موج‌ سواری های ترامپ و بسنت گره گشای تنگه هرمز نیست!
  13. تئاترِ عریان، اخلاقِ پنهان؛ روایتِ یک گسستِ نامرئی در تئاتر
  14. پراید صفر به مرز ۱.۴ میلیارد تومان رسید / دلالان فضای مجازی، بازار خودرو را به گروگان گرفتند
  15. شهید موسوی می‌تواند الگویی برای نسل‌های آینده نیروهای مسلح باشد
  16. گسست میان ادعا و واقعیت
  17. «بدنام»؛ کارناوال دهن‌کجی به قانون در شبکه نمایش خانگی
  18. هنر، کارآمدترین ابزار برای جهانی‌سازی فرهنگ ایثار/ هنرمندان باید صدای مظلومیت ایران در عرصه بین‌الملل باشند
  19. اهرم‌های غیرنظامی برای خنثی سازی‌توطئه توقف‌ پروازهای ایرانی/ تیر واشنگتن باز هم به سنگ خواهد خورد!
  20. آلودگی روی دور تکرار؛ تهران دوباره در محاصره آلاینده‌ها

کارشناس مسائل اقتصادی:

دولت باید ستاد بحران نرخ ارز تشکیل دهد/ تغییر واحد پول از «ریال» به «تومان» باعث کنترل تورم نمی‌شود

دولت باید ستاد بحران نرخ ارز تشکیل دهد/ تغییر واحد پول از «ریال» به «تومان» باعث کنترل تورم نمی‌شود
کارشناس مسائل اقتصادی گفت: شرط لازم فکر کردن به مصوبه اخیر دولت با موضوع تغییر واحد پول ایران از "ریال" به "تومان" به عنوان بخشی از لایحه قانون بانک مرکزی، ثبات اقتصادی توام با تورم تک رقمی پایدار است.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از یار خراسانی، در جریان بررسی و تصویب  لایحه "قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران" با موضوع تغییر واحد پول ایران از "ریال" به "تومان" که برخی تحلیل گران از آن به عنوان پروژه حذف صفر از پول ملی نام می برند، با مهدی منصوری بیدکانی اقتصاددان و مدرس دانشگاه و مشاور اسبق برخی نمایندگان کمیسیون صنعت و معدن در مجلس شورای اسلامی به گفتگو نشستیم، متن زیر پیاده شده این مصاحبه است:

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, یار خراسانی,

یار خراسانی: داستان حذف صفر از کجا شروع شد و آیا بر شرایط اقتصادی ما تاثیری می گذارد؟

, یار خراسانی: داستان حذف صفر از کجا شروع شد و آیا بر شرایط اقتصادی ما تاثیری می گذارد؟, یار خراسانی: داستان حذف صفر از کجا شروع شد و آیا بر شرایط اقتصادی ما تاثیری می گذارد؟,

منصوری: سابقه حذف صفر پول ملی در دولت گذشته با پیشنهاد حذف 3 تا 4 صفر مطرح شده بود اما حقیقت آن است که این واقعه یک بستر تاریخی دارد تا آنجا که بنده اطلاع دارم ناصرالدین شاه منتشر کننده ی اولین اسکناس ١٠ هزار دیناری به اسم تومان بود که این دقیقاً مصداق حذف صفر از همان پول قبلی (دینار) بود و این تغییرات واحد پولی در دوران های گذشته همه حادث از بی ارزش شدن یک پول و نیاز به تغییر واحد پول بوده است؛ که در حقیقت نوعی حذف صفر از پول ملی است اما در مورد اینکه اکنون وقت این تغییر رسیده است یا خیر، باید به دو مفهوم توجه جدی داشت یکی اینکه آیا ما نیاز به این تغییر واحد داریم و دیگری اینکه آیا زمان اجرای آن هم همین الان است یا خیر و این دو بحث مجزا است! چرا که ممکن است یک قانون صحیح در یک زمان غلط امر را این گونه مشتبه نماید که اصل قضیه غلط و نا بجاست.

,

در مورد اثراتش بر اقتصاد بنده معتقد نیستم که این کار باعث کنترل تورم شود، شاید کمی باعث تسهیل مبادلات و عملیات حسابداری شود  البته در حوزه بین‌المللی حذف صفر باعث افزایش در جایگاه پول ملی خواهیم بود. البته این را هم بگویم همان ارزش اسمی پول ملی تغییر می کند نه ارزش واقعی آن....  ضمن اینکه افزایش نرخ برابری دلار و ریال در پی حذف چند صفر پول ملی یک تاثیر مهم بر دارایی های غیر نقدی دارد یعنی برخی هم برای حفظ ارزش برابری آن ها با قبل، رشد خواهد کرد، خب پس تورم چه می شود؟

,

یار خراسانی: آیا کاهش صفرهای پول ملی، موجب نرخ برابری یک به یک میان دلار و ریال نمی شود؟

, یار خراسانی: آیا کاهش صفرهای پول ملی، موجب نرخ برابری یک به یک میان دلار و ریال نمی شود؟, یار خراسانی: آیا کاهش صفرهای پول ملی، موجب نرخ برابری یک به یک میان دلار و ریال نمی شود؟,

منصوری : خیر اگر شرایط تورمی ثبات داشت فرمایش شما صحیح بود اما با عنایت به شرایط تورمی اقتصاد ایران به سرعت نرخ برابری جدیدی شکل خواهد گرفت.

,

به نظر بنده هر چند حذف صفر در شرایط اقتصادی خاص خودش در کشورهایی مانند برزیل، آرژانتین و... جواب داده است اما، تصویب چنین قانون هایی و اساساً برگزاری جلسه با چنین محتوایی مصداق واقعی یک کار غیر ضروری است اصلا راه درمان این اقتصاد بیمار از اینجا شروع نمی شود.

,

یار خراسانی : می شود بیشتر توضیح دهید، دولت اکنون باید چکار کند؟

, یار خراسانی : می شود بیشتر توضیح دهید، دولت اکنون باید چکار کند؟, یار خراسانی : می شود بیشتر توضیح دهید، دولت اکنون باید چکار کند؟,

منصوری: اگر بنده مشاور اقتصادی دولت بودم ستاد بحران نااطمینانی نرخ ارز را پیشنهاد میدادم این مساله واجب است، اینکه دولت توانسته تورم را کنترل کند علی رغم تمام انتقاداتی که به روش کنترل تورمش دارم از حجم پولی که چند برابر شده تا داستان پایه پولی و دردسرهای آن یا هزار تراژدی دیگر که بگذریم ولی می گویم خدا خیرشان دهد تورم کنترل شده است!!! البته این را هم قبول دارم که دولت اقتصادی با شاخص های معیوب را تحویل گرفت تورم رکودی و اقتصادی بیمار، اما راه درمان این نبود و نیست بنده سیاسی حرف نمی زنم یعنی یک اقتصاد دان حق ندارد سیاسی حرف بزند باید علمی بیاندیشد و علمی عمل کند اما نقد جدی بنده در حوزه ی ارزی است عملکرد دولت نشان می دهد که اصلاً به فکر تثبیت نرخ واقعی ارز نیست و تنها نرخ اسمی را می بیند و بنده یقین دارم دولت با استمرار این روش به یک فاجعه بر می خورد و دولت آینده کارش هزار برابر سخت تر می شود.

,

یار خراسانی: یعنی جنابعالی معتقدید اصلاح پولی به معنای حذف چند صفر و تغییر واحد پول عند اللزوم، فرآیندی است که در اولویت های بانک نباید قرار گیرد؟

, یار خراسانی: یعنی جنابعالی معتقدید اصلاح پولی به معنای حذف چند صفر و تغییر واحد پول عند اللزوم، فرآیندی است که در اولویت های بانک نباید قرار گیرد؟, یار خراسانی: یعنی جنابعالی معتقدید اصلاح پولی به معنای حذف چند صفر و تغییر واحد پول عند اللزوم، فرآیندی است که در اولویت های بانک نباید قرار گیرد؟,

منصوری: دقیقاً همین طور است شرط لازم فکر کردن به مصوبه اخیر دولت به عنوان بخشی از لایحه قانون بانک مرکزی، ثبات اقتصادی توام با تورم تک رقمی پایدار است. باز هم تاکید می کنم تورم پایدار؛ و امیدوارم پس از تقدیم لایحه دولت به مجلس شورای اسلامی و بررسی آن شرط اجرای آن را در شرایط ارزی مناسب و پایدار قرار دهند و امیدوارم سیاستمداران با فهم اقتصادی اندکشان به سبب کثرتشان در مجلس بر اقتصاددانان چیره نگردند!!!

,

انتهای پیام/

]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه